De hele schepping is als een uurwerk

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 15/16
‘Als u wijs bent, bent u wijs ten bate van uzelf. Bent u een spotter, dan moet u dat alleen dragen’ (Spreuken 9:12).

Waarom heeft God de mens niet zo gemaakt dat Hij alleen voor het goede kan kiezen en niet voor het kwade? De vorige keer heb ik geprobeerd met mijn menselijke verstand dit uit te leggen. Maar het begrijpen is mij te verheven, ik kan er niet bij.

Ik heb alleen een tipje van de sluier trachten op te lichten, maar er blijven nog zoveel vragen over. Bijvoorbeeld: waarom zijn er natuurrampen waar onschuldige mensen bij omkomen? Daar kun je mensen toch niet de schuld van geven?

Barensnood
De schepping is één onlosmakelijk geheel. Al wat God heeft geschapen is als een kunstig uurwerk. God is daarvan het grote Middelpunt waar omheen alle onderdelen van de schepping draaien en ook de mens. Toen de mens in zonde viel, viel de totale schepping. Dat verklaart een beetje de vele natuurrampen. Romeinen 8:22 zegt dat heel de schepping gezamenlijk zucht en gezamenlijk in barensnood verkeert, inclusief wij.
De aarde is meer dan ooit in grote nood. Zij warmt op waardoor gletsjers smelten, poolijs verdwijnt en de zeespiegel stijgt. Daardoor ontstaan overstromingen en hevige droogtes die hongersnoden veroorzaken. De mens heeft er een groot aandeel in door op grote schaal fossiele brandstof te gebruiken. We moeten de wereldwijde CO2-uitstoot zien terug te dringen, anders volgt er een grote ramp. Jesaja 51 zegt: ‘Aanschouw de aarde beneden, want de hemel zal verdwijnen als rook. De aarde zal verslijten als een kleed’ (vers 6).

Blinkende stralen
Ja, de aarde is in barensnood! Deze tekst is echter niet alleen angstaanjagend maar ook hoopvol. Er is uitzicht! Want als de weeën heftiger worden en elkaar sneller opvolgen, komt de verlossing eraan. Dan wordt er een nieuwe wereld geboren die mooier is dan de eerste. Déze schepping is voorlopig en is voorbestemd zich te ontvouwen tot de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die volmaakt, volheerlijk en volzalig zal zijn.
De zondeval heeft een donkere streep getrokken door de hele geschiedenis, maar die streep glanst ook door de blinkende stralen van de genade. God werd niet overvallen door het feit dat de eerste twee mensen het verkeerde kozen. God had het ingecalculeerd en al vóór de schepping een oplossing bedacht in Zijn Zoon Jezus Christus.
Genade hoorde bij Zijn Goddelijke plan met ons en de wereld. En Hij volvoert Zijn plan. Wat Zijn hand begon, maakt Hij af.

Els ter Welle