De Heilige Geest als Godsgeschenk en onderpand

Henk Schouten • 89 - 2013 • Uitgave: 10
Het is vandaag wat uit de mode geraakt, maar nog niet zo lang geleden was het zo dat aan vrijwel ieder huwelijk een verloving vooraf ging. Dat dit goede gebruik erg naar de achtergrond is verschoven, heeft te maken met allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Die ontwikkelingen moeten we betreuren. De huwelijksgemeenschap en vooral de trouw is aan enorme inflatie ten prooi gevallen en daarmee ook de voorbereiding daarop. Helaas laten ook veel christen jongeren zich meesleuren in deze krimpende waardering van het huwelijk en de voorbereiding daarop.

Voorbereidingsperiode
De symboliek van de verlovingstijd is echter een heel rijke. Ze geeft allereerst aan dat de verloofden het absolute voornemen hebben met elkaar in het huwelijk te treden. De trouwdatum hoeft nog niet bepaald te zijn, soms kan een verlovingsperiode meerdere jaren in beslag nemen, maar men weet zich verbonden en ziet uit naar de dag van het voorgenomen huwelijk.
Als symbool geven de partners elkaar meestal een verlovingsring, die trots getoond wordt en veelzeggend is voor de wederzijdse liefde. De ring was het bewijsstuk van de vreugde en van het toekomstig huwelijk. Het is ook een periode om in alle rust elkaar nog beter te leren kennen, waarderen en lief te hebben. Het negeren van een dergelijke voorbereidingsperiode is er naar mijn inzicht mede debet aan dat veel huwelijken een valse start maken en daarna niet zelden een voortijdig einde beleven.

Verlovingsring
De gemeente mag zich beschouwen als de toekomstige ‘Bruid van Christus’. In zekere zin heeft de gemeente ook een ‘verlovingsring’ ontvangen en is ze thans in haar verlovingstijd. We lezen bij de apostel Paulus dat de gemeente de Heilige Geest ontvangen heeft, die een onderpand is van onze erfenis. Zoals de verlovingsring wijst naar het voorgenomen huwelijk, zo heeft de gemeente de Heilige Geest ontvangen, als een onderpand van onze erfenis (Efeziërs 2:14). Het is die Geest die ons ook wil helpen om ons voor te bereiden op onze toekomst.
De Heilige Geest wil woning maken in onze harten, maar vindt daartoe geen gespreid bedje. De Heilige Geest moet de barricaden afbreken en allerlei weerstanden die wij ondanks onze bekering in ons leven nog hebben. Hij opent ons hart voor het woord van God en wil daar wonen. Eigenlijk wil Gods Geest ons vanuit ons hart regeren. Ons hart en leven mogen een tempel van de Heilige Geest worden, dat is genade, maar geeft een ernstige verantwoordelijkheid. Kan Gods Geest in ons hart en leven wonen?

Onze Bruidegom ontmoeten
Eén van de beschrijvingen voor Gods Geest is ‘Geest der heiligheid’. Heiligen is een woord met een dubbele betekenis. Enerzijds moeten we wat niet goed is kwijtraken, afleggen opruimen. Daartegenover moeten we juist zoeken wat goed en de Here welgevallig is, zodat die dingen doorwerken in ons leven. Het gaat om de vernieuwing door de Heilige Geest. Zo leven we in onze ‘verlovingstijd’ en worden steeds nauwer verbonden aan Hem die onze Heer is en bruidegom zal worden, Jezus Christus.
Misschien is het goed eens aantal aspecten van Gods Geest door te geven, zodat ieder die dit artikel leest verder kan studeren en leren van het prachtige werk dat Gods Geest aan, in en door ons wil doen. De Heilige Geest wordt genoemd:
1. Geest van Christus (1 Petrus 1:11)
2. Trooster (Johannes 14:16,26)
3. De Geest der genade (Hebreeën 10:29)
4. De Geest des gerichts (Jesaja 28:6)
5. De Geest der waarheid (Johannes 14:17, 15:26)
6. De Geest der gebeden (Zacharia 12:10)
7. De Geest van het geloof (2 Korintiërs 4:13)
8. De Geest der heiligmaking (Romeinen 1:4)
9. De Geest van het zoonschap (Romeinen 8:15)
10. Geest der wijsheid (Exodus 28:3)
11. Geest der zachtmoedigheid (1 Korintiërs 4:21)
Wanneer we met Pinksteren horen dat we de gaven van de Heilige Geest zullen ontvangen, dan moeten we aandacht geven aan bovenstaande verwijsplaatsen en onszelf onderzoeken of wij gedurende onze verlovingstijd daarvan zijn gaan ervaren. Begrijpen we meer en zijn we meer en beter toebereid voor het toekomstig moment wanneer we van de aarde zullen worden weggenomen? Dan zullen we de Here tegemoet gaan en onze Bruidegom ontmoeten. Als borg hebben we Zijn Geest ontvangen. Mede daardoor mogen we zeker weten dat de Here komen zal. Ik geloof dat dat zeer spoedig zal zijn.
Maranatha.

Ds. Henk Schouten