De Heilige Geest aan het werk in ons

Aart Haverkamp • 91 - 2015 • Uitgave: 10
Tijdens de te houden Pinksterconferentie in Het Brandpunt hebben we dit jaar gekozen voor een heel persoonlijk onderwerp. Samen willen we rondom een geopende Bijbel nadenken over wat de Heilige Geest nu precies in ons leven wil uitwerken.

Wanneer de apostel Petrus op de Pinksterdag daarover spreekt, gebruikt hij daarbij de volgende woorden in Handelingen 2: ‘Hij dan, Die door de rechterhand van God verhoogd is en de belofte van de Heilige Geest ontvangen heeft van de Vader, heeft dit uitgestort wat u nu ziet en hoort!’ (vers 33).

Het is met name ook in deze tijd heel erg belangrijk voor ons als christenen dat we ons een juist beeld vormen over de Heilige Geest. Als Hij een kracht is, hoe moeten we deze kracht dan ontvangen? Als Hij een persoon is, hoe kunnen en moeten we er dan een relatie mee hebben?
In Handelingen 2 wordt op een hele duidelijke manier verteld hoe de Heilige Geest zich uitstortte op de discipelen en vanaf dat moment ook op elkeen die een keuze voor God maakt en die Hem als Heer van zijn leven aanneemt. Petrus houdt ons daarbij voor dat die uitstorting van de Heilige Geest en de werking ervan zichtbaar en hoorbaar dienen te zijn. Voor onszelf natuurlijk, maar ook voor hen die ons als christen ontmoeten in het dagelijkse leven.

God wilde de mensen na de hemelvaart van Zijn geliefde Zoon niet als wezen achterlaten en in Zijn oneindige genade zond God Zijn Geest. Zo lief heeft God de wereld dat Hij Zijn Zoon gegeven heeft in u en in mij. God wil in ons wonen, God wil altijd bij ons zijn. Hij wil ons leven bruikbaar laten zijn tot Zijn eer. Hij wil ons als een liefdevolle Vader leiden aan Zijn trouwe hand. Daarom zond God Zijn Geest. Zonder God zijn we niets waard. We zijn dan alleen maar bezig met onszelf, met onze eigen eer en roem. Maar wanneer God in ons komt wonen, wordt alles anders. Dan krijgt het leven pas echt een doel en dan worden we voor Hem bruikbaar.

Om daar beter zicht op te krijgen, willen broeder Gerrit van Koppen en ik tijdens deze conferentie met u nadenken over de volgende thema’s:
De Heilige Geest schenkt ons leven.
De Heilige Geest overtuigt ons.
De Heilige Geest bidt en pleit voor ons.
De Heilige Geest geeft leiding in ons leven.
De Heilige Geest legt ons het Woord uit.
De Heilige Geest geeft ons heilszekerheid.
De Heilige Geest wil Christus in ons verheerlijken.

U merkt aan de onderwerpen wel dat de Heilige Geest heel wat in ons leven wil uitwerken. We moeten onszelf geheel aan God toewijden. Daar gaat het om bij het vervuld zijn. Het vervuld zijn met de Heilige Geest betekent je helemaal aan Zijn leiding overgeven. Het betekent te beslissen niet de Heilige Geest uit te doven of te bedroeven met enige ongehoorzaamheid of weigering om Zijn leiding te gehoorzamen.

Aart Haverkamp