De heerlijkheid van Christus

Jacques Brunt • 91 - 2015 • Uitgave: 21
Hoe heerlijk de Oudtestamentische eredienst ook was, hoe indrukwekkend de schaduwen onder het Oude Verbond ook waren, in Christus hebben we de werkelijkheid ervan ontvangen. Tijdens het Bijbelstudieweekend in Het Brandpunt (27 tot 29 november) willen we vanuit de Hebreeënbrief deze heerlijke werkelijkheid verder bestuderen en uitwerken.

De bekende Zuid-Afrikaanse predikant Andrew Murray (1828-1917) heeft een schitterende verklaring geschreven over de Hebreeënbrief, getiteld ‘Het Allerheiligste of Ziende op Jezus’. Ik las het voorwoord van deze verklaring en werd geraakt door de volgende passage waarin Murray beschrijft ‘waarom’ hij het boek heeft geschreven.
‘In de Hebreeënbrief vinden wij aan de ene kant op wonderbare wijze twee dingen naast elkaar. De gebreken en de achteruitgang in het geestelijk leven, die er bij velen te bespeuren zijn, worden ons op ernstige wijze getoond, met bijgaande waarschuwing en bestraffing. Daarnaast lezen wij over de enige volkomen genezing van al die kwalen in de voorstelling van Christus als onze hemelse hogepriester die in de kracht van het hemelse leven in ons werken wil, en ons in staat wil stellen te leven en te wandelen binnen het voorhangsel, in ware en volle gemeenschap met God. Aan de andere kant toont de brief ons dat al die kwalen en gebreken uit ongeloof voortkomen, terwijl alle zegen en kracht van Christus’ verlossing ons door het geloof eigen worden.’

Bijzonder actueel
Deze passage laat ons zien dat de inhoud van de Hebreeënbrief bijzonder actueel is. We zien in onze tijd – die wij duiden als de eindtijd – dat geestelijke lauwheid de kerk is binnengedrongen met alle schadelijke gevolgen van dien. Openbaring 3 toont ons de gemeente van Laodicea als een beeld van de kerk in de eindtijd.

Tegelijk biedt Hebreeënbrief ons een diep inzicht in de rijkdom en de zegeningen van het Nieuwe Verbond. De brief rijkt ons ‘sleutels’ aan waardoor wij het geestvervulde leven kunnen leven en wij in de eindtijd verschil kunnen maken door een godvruchtige levenswandel. De Hebreeënbrief is als het ware één grote lofzang op de persoon en het werk van onze Heer Jezus Christus. Hij is het door Wie God in deze laatste dagen spreekt.

‘Want u hebt volharding nodig, opdat u, na het volbrengen van de wil van God, de vervulling van de belofte zult verkrijgen. Want: Nog een heel korte tijd en Hij Die komt, zal komen en niet uitblijven. Maar de rechtvaardige zal uit het geloof leven, en als iemand zich onttrekt, Mijn ziel heeft in hem geen behagen. Wij zijn echter geen mensen die zich onttrekken en daardoor naar het verderf gaan, maar mensen die geloven, tot behoud van hun ziel’ Hebreeën 10:36-39).

Jacques Brunt