De Grote Verdrukking

Feike ter Velde • 92 - 2016 • Uitgave: 8
Waarom?

Tussen Pasen en Pinksteren heeft de Here Jezus veertig dagen lang gesproken met Zijn discipelen over alles wat het Koninkrijk van God betreft (Handelingen 1:3). Dat Hij daarbij vooral ook de nadruk heeft gelegd op de komst van het Koninkrijk op aarde en het daaraan voorafgaande herstel van Israël, blijkt uit de vraag van Handelingen 1: ‘Here, herstelt gij in deze tijd het Koningschap van Israël?’ (vers 6).
Het herstel van Israël is hét grote gebeuren van de eindtijd. Juist dát geeft aanleiding tot ernstige dwaling en misvatting in het christendom: verkeerde duiding en on-Bijbelse conclusies. Waarom?


Door de hele Bijbel heen betekent de komst van het Koninkrijk van God een geweldige turbulentie over heel de aarde. De Here Jezus noemt dat de Grote Verdrukking (Matteüs 24:21. Nu, in deze tijd van bijzondere wereldwijde crises komen er vragen op over de tijd waarin wij leven. De oorlog en de gruwelen in het Midden-Oosten tekenen wel bijzonder deze tijd.

Europa onder vuur
Europa komt steeds meer onder vuur te liggen, niet in de laatste plaats door hier wonende moslims. Grote groepen haten onze vrije samenleving, waarvan ze overigens wel optimaal weten te profiteren. Democratie past niet in het islamitische denken. Individuele vrijheden en het maken van eigen keuzes door elk individu, man of vrouw, is een moeilijk punt voor moslims. Natuurlijk zijn er die wél democratisch kunnen en willen denken en zich willen aanpassen aan de Nederlandse c.q. Europese leef- en denkwereld. De grote aanwas van moslims in Europa zal dit vraagstuk, door de oorlogen in het Midden-Oosten, steeds vaker op de agenda zetten. Ook zal het tot meer conflicten gaan leiden. Niet in de laatste plaats zal het leiden tot meer moslimterreur in onze samenleving.
Moslim-jongeren die zich hier gediscrimineerd voelen – en dat is heel erg(!) – zijn een makkelijke prooi voor de radicale islam, die dood en verderf bovenaan de agenda heeft staan. Mensenlevens tellen niet voor deze door haat verblinde mensen. Bloeddorstige bendes zoeken naar plaatsen waar veel mensen zijn en laten dan afschuwelijke bommen, zoals spijkerbommen, ontploffen, die doden en zwaar verwonden.

Terreur neemt toe
We moeten echter vrezen dat dit nog erger kan gaan worden. Veiligheidsdiensten wereldwijd spreken, zij het met grote terughoudendheid, over hun angst dat terroristen de mogelijkheid krijgen een zogenaamde vuile kernbom te maken. Er bestaan tal van geruchten over het zoekraken van bruikbaar uranium uit bij voorbeeld afgedankte Russische kernonderzeeërs.
In 1964 ontwikkelden twee Amerikaanse studenten al in het geheim een model voor een werkende plutoniumbom. De studenten maakten uitsluitend gebruik van openbare wetenschappelijke kennis en slaagden met glans. Conclusie: elke schurk kan in theorie een kernwapen maken.
Als we deze dingen onder ogen zien is het niet moeilijk te bedenken dat het terrorisme, de chaos en de dreiging van honderdduizenden slachtoffers door terreur niet meer zo ver weg zijn.

De volken zullen Hem niet aanvaarden
De Grote Verdrukking waarover de Here Jezus spreekt, is een uniek en eenmalig gebeuren en vindt plaats in het einde der tijden. De vraag is: als de Gemeente voor de Grote Verdrukking door de Here Jezus wordt opgenomen, waarvoor dient dan deze periode? De Grote Verdrukking is een periode waarin God Zijn plan met Israël weer ten volle zal oppakken en voleindigen. De levende God heeft een heilsplan, dat Hij volvoert door Zijn Zoon, onze Here Jezus Christus. Om dat heilsplan aan ons mensen bekend te maken, heeft Hij ons de Bijbel gegeven. De profeten spreken erover. Dat heilsplan mondt uit in de komst van het Koninkrijk, waarin de Here Jezus als Koning zal regeren over de aarde. Dat is bij Zijn geboorte al aangekondigd. Hij zal heersen over het huis van Jakob op de troon van zijn vader David (Lucas 1:32,33).
God zal de Grote Verdrukking gebruiken om Israël te tuchtigen en te reinigen. Maar het zal ook een periode zijn waar het oordeel van God over de bewoners van de aarde zal komen. De de wereld zal Hem niet als Koning binnenhalen! Immers, de God van de hemel wordt ontkend, genegeerd, gehaat. Zijn geboden met voeten getreden en Zijn volk, waar mogelijk, uitgeroeid. Voordat het Koninkrijk van God kan komen, moet eerst Zijn volk worden uitgeleid. Er moet een nieuwe exodus komen, net zoals we lezen in de Bijbel over het bevrijden van Israël uit Egypte. Dat is echte geschiedenis, maar niet minder ook een profetische voorafschaduwing van wat er in de eindtijd zal gebeuren. De levende God zal Israël bevrijden en uitleiden uit de heerschappij en onderdrukking van de volkerenwereld. Dat zullen de volkeren echter niet aanvaarden, want zij erkennen Gods almacht niet. Daarom moet de Here God met grote macht en majesteit en door strijd Zijn volk Israël verlossen van de goden en uit de wereldmachten. Die strijd heet: de Grote Verdrukking.

De Openbaring
We vinden die strijd uitgewerkt in de beelden van het boek Openbaring. De zeven zegels worden verbroken en de oordelen worden losgelaten. De afrekening over wat is geschied door de volkeren wordt gepresenteerd. Israël zelf wordt gereinigd en geheiligd: ‘Wee, want groot is die dag, zonder weerga; een tijd van benauwdheid is het voor Jakob, maar daaruit zal hij gered worden… vreemden zullen hen niet meer knechten… en David, hun koning, zullen zij dienen’ (Jeremia 30:7-9). Als dit beschreven wordt door Johannes lezen we ook – let op! – ‘En zij zingen het lied van Mozes, de knecht Gods…’ (Openbaring 15:3). Hier komt de exodus uit een ver verleden weer in beeld. In dit boek wordt Israël bevrijd, uitgeleid en gered. In de Openbaring gaat het helemaal niet over de Gemeente uit de heidenen, maar over Israëls uitredding. Daarom komt de Tempel ook weer in beeld en de Ark van het Verbond (11:19).
De wereld schudt op haar grondvesten: ‘Ja, de sluizen worden geopend en de grondvesten der aarde beven, de aarde barst geheel open, de aarde schudt hevig, de aarde wankelt vervaarlijk; de aarde waggelt zeer als een beschonkene… want haar overtreding drukt zwaar op haar; zij valt en staat niet weer op… de Here zal Koning zijn op de berg Sion en in Jeruzalem en er zal heerlijkheid zijn ten aanschouwen van zijn oudsten’ (Jesaja 24:18-23).

Lezen en horen
De Grote Verdrukking, die eenmalige ongekende rampspoed over de volkeren, is deel van Gods heilsplan voor Israël, waaruit later het overblijfsel van de volkeren – ná die verdrukking – ook grote zegen zal ontvangen… door Israël!
Laten we het speculeren en filosoferen over de Grote Verdrukking terzijde schuiven en de Schrift aan het Woord laten. Want in de Schrift spreekt de levende God. Lezen en horen>, niets afdoen en niets toevoegen aan wat wordt gezegd (Openbaring 22:18,19).

Feike ter Velde