De Grote Opdracht is ook Gods Leerschool

Dick Slikker • 91 - 2015 • Uitgave: 8
God heeft de mens op de aarde gezet om de aarde weer onder Zijn gezag te brengen. De aarde was ‘bezet’ gebied door satan, ‘de vorst van deze wereld’. God zocht daarom handen en voeten, de mens, om op die aarde Zijn Koninkrijk te bouwen. Hij nam een groot risico door een mens met een vrije wil te scheppen en die verantwoordelijkheid te geven. Het ging dan ook fout. De mens kon die opdracht van God niet volbrengen.

Zo’n 2000 jaar geleden heeft God een herstelplan uitgevoerd. Hij zond Zijn Zoon Jezus om de afgedwaalde mens weer met Hem te verzoenen. Veel mensen verzetten zich tegen God, anderen hebben ontdekt dat God een geweldige Vader voor hen is. De mensen die God gehoorzamen (christenen), willen graag de niet gelovigen betrekken in Gods herstelplan. Christenen geloven dat zij de meest belangrijke boodschap van de wereld hebben. God geeft tevens de opdracht aan christenen om Zijn herstelplan aan iedereen bekend te maken. Christenen zijn de enigen die Zijn boodschap kunnen doorgeven.

Wat is nu Gods boodschap?
God ziet twee groepen mensen, zij die wél en zij die níet in Zijn herstelplan geloven. Voor beide groepen heeft Hij een eigen boodschap of opdracht:

De mens zonder God
De mens zonder God heeft Gods vernieuwing van het hart nodig. De mens moet eerst vernieuwd worden, daardoor zullen egoïsme, agressie, e.d. veranderd worden in liefde, geduld, e.d. Dat is blijvende hulp. Deze vernieuwing is het beste voor de mens. De mens zonder God heeft dus hulp in zijn nood nodig en ook Gods boodschap van herstel.

De mens die God kan gebruiken
Zij die God gehoorzamen, willen de nood in de wereld aanpakken. Naast materiële nood willen zij ook de boodschap van vernieuwing van het hart doorgeven. God geeft die dubbele opdracht. Christenen hebben de opdracht om herstel in de relatie tussen God en mens te proclameren. Die combinatie van Woord en Daad wordt Integrale zending genoemd.

Hoe wil God die boodschap uitdragen?
God wil graag iedereen bekend maken met Zijn herstelplan. De hele wereld is dus Gods werkterrein. Er zijn in de wereld veel religies. De meeste mensen vinden ook wel iets goeds in de andere religies. Waarom zouden we hen moeten bekeren tot onze religie of onze cultuur? Alsjeblieft: begin daar niet aan! Iedereen in de wereld heeft het nodig om zich te bekeren tot een persoon: Jezus. Niet tot een religie of cultuur.
In Handelingen kunnen we veel leren over de praktijk van zending, hard werken, veel teleurstelling. God gebruikt het werken voor Hem als een proces van onderwijs, zuivering en loutering. Het is Gods Leerschool, praktijkervaring. Als God niet alleen onze Redder, maar ook onze Koning is, dan zullen we Gods Koninkrijk uitbreiden volgens Zijn principes: Gods Koninkrijk is daar waar God Koning is.
Vroeger waren zendelingen vaak voor hun hele leven aan hun werk toegewijd. Tegenwoordig is er ook kortetermijnzending. Het wordt gezien als een eerste kennismaking en een stap naar zending. De praktijk is weerbarstiger. Het effect van kortetermijnzending is niet altijd geweldig. Persoonlijk belang is vaak heel belangrijk, maar ook het avontuur en het kost meestal veel geld. Goede begeleiding uit de kerk is noodzakelijk.
De balans tussen sociale hulp en het uitdragen van Gods boodschap is heel belangrijk. Iemand zei het eens zo: een hongerige maag kun je niet vullen met het evangelie, met een volle maag zonder Jezus ben je nog steeds verloren. Dit statement toont het evenwicht binnen ons mandaat.

Wie wil God daarvoor gebruiken?
God zoekt mensen die niet alleen geïnteresseerd zijn in hun redding, maar ook open staan voor Gods roeping. Je zult een rode draad in je leven ontdekken hoe God je wilt gebruiken. In Gods leerschool worden vissers ‘vissers van mensen’, dat is de rode draad. God gebruikt je ervaring, werk en talenten en wil het toegewijd zien aan Hem. Dan kan Hij je gebruiken, het werk krijgt het ‘stempel’ van Jezus.
God kan alleen mensen gebruiken die graag Zijn principes willen begrijpen en toepassen. Hij wil ons onder anderen leren getrouw te zijn in het kleine.
Gods Grote Opdracht is om de hele wereld in te gaan en discipelen te maken. Dat kan alleen als we zelf ook discipelen willen zijn. De Grote Opdracht is voor alle christenen, thuis of ver weg, en is nog lang niet vervuld. Er is dus nog heel veel werk te doen. Iemand zei dat als wij niet naar de volken in de wereld trekken, dan zullen deze volken naar ons komen. We hebben dus ook in ons land een Grote Opdracht (voor jongeren zie www.mission-net.org).

Resultaat
Na alle jaren van lenigen van nood en van zending vanuit de westerse christelijke landen zien we nu een omkeer. De jonge kerk in landen als Zuid-Korea, Brazilië en ook uit de Afrikaanse landen onder de Sahara stuurt nu zendelingen naar onze westerse landen. De kerken uit die landen worden steeds zelfstandiger en werken actief in hun eigen land. Door migratie komen ook veel christenen uit die landen en vestigen eigen kerken in onze cultuur. Groei van het christendom vanaf 1900 is goed te zien op www.ourchristianworld.org.

Hebben we de hele wereld al bereikt?
Een groot deel van de wereldbevolking (42%) heeft nog nooit over Gods herstelplan of het evangelie gehoord. Men spreekt van een onbereikt volk als minder dan 2% christen is. Veel informatie hierover is te vinden op www.joshuaproject.net. De streek in het Midden-Oosten en een deel van Azië is het minst beëvangeliseerd en daar wonen de minste christenen. Dit gebied wordt het 10/40-raam (nl.wikipedia.org/wiki/10/40-venster) genoemd. In deze landen werken christenen vaak als tentmakers. Ze hebben een gewoon beroep en zijn een getuige. In veel van deze landen is christenvervolging (zie Open Doors www.opendoors.nl).

Hoe verder?
De laatste jaren zien we een goede samenwerking tussen verschillende organisaties. Iedere organisatie heeft wel zijn eigen ‘specialiteit’, maar ze werken vooral samen in het delen van informatie.
God zoekt nog steeds mensen die Zijn Koninkrijk willen proclameren door Woord en Daad. Wees een onderdeel van Gods plan en werk. Voor iedere leeftijd heeft God taken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het een goede Leerschool is.

Dick Slikker
Consultant voor zendingsprojecten