De grote afval

Frits Boekhoff • 94 - 2018 • Uitgave: 22
‘Laat niemand u misleiden, op welke wijze ook, want eerst moet de afval komen en de mens der wetteloosheid zich openbaren, de zoon van het verderf…’ (2 Thessalonicenzen 2:3).

Deze afval duidt op een massaal wegvallen uit de christelijke sfeer. Het is meer dan zomaar onkerkelijkheid: het is opstand tegen God. De naamchristenen houden de uiterlijke schijn van godsdienstigheid, maar zij verloochenen de kracht van de Heilige Geest.

Naarmate de wereldoogst nadert, gaat alles in versneld tempo naar beneden. Waar de tijd nadert, dat het geloof bekroond zal worden in de dag van Christus, zal er ook een afval plaats vinden die zal leiden tot de openbaring van de mens van de wetteloosheid, de zoon van het verderf.

Bewust afkeren
De ‘verborgen’ werking van deze macht zal ook door de gemeente aan den lijve worden ondervonden. De volle openbaring echter wordt juist door haar tegengehouden. De aanwezigheid van de gemeente op aarde verhindert de antichrist tot volledige ontwikkeling te komen.
We moeten deze afval niet verwarren met de gewone ongerechtigheid van de wereld. Hier doelt Paulus op een zich bewust afkeren van de Here en het bewust zondigen tegen de Here. Het is een zich bewust afkeren van de weg die tot God leidt; een afwijken van de levende God (Hebreeën 3:12) en het zich bewust inlaten met andere goden, verleidende geesten en leringen van duivelen (1 Timotheüs 4:1-2). Het is de geest van de antichrist, die de Vader en de Zoon loochent. (1 Johannes 4:3). De laatste dagen zullen zware tijden brengen (2 Timotheüs 4:1-5). Onder de schijn van de waarheid zal de leugen worden ingevoerd. Ze zal zelfs tot in de godsdienstige kringen doordringen.

Uiterlijke kerkvormen
Het Woord van God zal van zijn inspiratie beroofd worden en voor de verzoening van Christus zal het bloed van het Lam niet meer nodig zijn. De huwelijksmoraal zal veranderen, de handelsmoraal maakt van de christen vaak een leugenaar. De gezindheid van de wereld op gebied van sport, mode en opvoeding komt de christelijke gezinnen binnen. De normen van de Bijbel, de enige ware bron, zijn verlaagd en daarmee daalt ook het hele zedelijke, godsdienstige en maatschappelijke peil in wat men het christendom noemt. Wat vroeger individueel gebeurde, voltrekt zich nu massaal. Wij zitten nu in de ‘zware tijden’, waarover Christus en de apostelen spraken. De schijn heeft zich meester gemaakt van de christenen in het algemeen en de Bijbel kenmerkt de gemeente in het laatste tijdperk als het lauwe Laodicea (2 Petrus 2:1; Openbaring 3:15). Uiterlijke kerkvormen en intellectuele kennis nemen de plaats in van het waarachtige geestelijke leven.

Het beest aanbidden
Allerlei bovennatuurlijke stromingen nemen de plaats in van de ware kennis van God. Spiritisme, hypnotisering en dergelijke worden hulpbronnen voor zich christen noemende mensen. Theosofie, Antroposofie, Astrologie, Boeddhisme, en dergelijke worden de raadgevers en leiders van mensen die zich steeds verder van de Bijbel en de Heilige Geest verwijderen.
De wereld wordt voorbereid voor de tekenen en wonderen die de antichrist zal doen. Ze wennen aan de leugengeest om straks klaar te zijn om het beest te aanbidden zodra het dat verlangt. De dalende lijn zal haar dieptepunt bereiken als het zout van de gemeente weg is, als het verderf ongehinderd zijn gang kan gaan omdat de tegenhoudende macht van gebed en geloof uit het midden van de volkeren is ‘weggerukt’.

Frits Boekhoff