De grootmachten zijn gevaarlijk bezig

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 12
De Paus heeft nu de (niet bestaande) Palestijnse staat erkend. Samen met 135 landen heeft de ‘Palestijnse staat’ nu stevige wereldse en religieuze poten om op te staan. President Obama zal waarschijnlijk geen veto uitspreken over de resolutie voor de Veiligheidsraad van de VN, die Frankrijk voorbereid heeft. Heel gevaarlijk: Ze voeren oorlog tegen de HERE!
Op 30 juni wordt het kernwapenverdrag tussen de G5+1 en Iran getekend. Een groen licht voor de islamitische atoombom. Een rood licht voor Israël.
Er is nog veel meer gaande. We zullen u zo goed mogelijk op de hoogte houden. Het gaat om ernstige ‘tekenen van de tijd’, om het ‘begin van de weeën’.


De Bilaterale Commissie van de Heilige Stoel en de Palestijnse Autoriteit (PA) hebben op 13 mei bekend gemaakt dat ze een overeenkomst hebben bereikt over de inhoud van een Samenhangende Overeenkomst. Deze komt neer op de erkenning van een Palestijnse Staat. In Bijbelse termen: in Judea en Samaria, het hartland van Israël. Honderden miljoenen Rooms-katholieke mensen zijn op een verkeerd en gevaarlijk spoor gezet. Een spoor dat naar antizionistische en antisemitisme leidt.
Volgens een ANP-bericht, gevolgd door vrijwel de hele Nederlandse pers heeft deze Paus Mahmoud Abbas een ‘vredesengel’ genoemd. Het ANP zat fout. Het zal veel RK-vrienden van Israël goed doen te lezen wat volgens het Vaticaan de Paus echt tegen Abbas heeft gezegd: “Moge de vredesengel de boze geest van de oorlog vernietigen. Ik dacht dat u een engel van de vrede kon zijn.” Dit klinkt gelukkig iets anders dan ‘vredesengel’ voor iemand die het ‘vredesproces’ voortdurend gedwarsboomd heeft omdat hij de vernietiging van Israël voorstaat.

Erkenning door de VN
Ongeveer 135 landen hebben die niet bestaande Palestijnse staat erkend. De VS en de meeste EU-landen hebben dat nog niet gedaan. Zij vinden dat die staat door onderhandelingen tussen de PA en Israël tot stand moet komen. Wel is het mislukte Tweestatenplan een dogma waar de meeste politieke spelers van uitgaan. Die ‘Palestijnse staat’ moet er volgens de wereldmachten komen. Momenteel is de PA ‘waarnemend lid’ van de VN, zonder stemrecht. Alleen de Veiligheidsraad kan een nieuw land als lid van de VN accepteren. De VS heeft deze erkenning tot nu toe door een veto tegengehouden. Frankrijk en de PA hebben met medewerking van de VS een nieuwe resolutie opgesteld waarin de PA erkend en lid van de VN wordt.
Ook over de toekomstige grenzen praten de internationale grootmachten en de PA. Natuurlijk zonder Israël. Wat interesseren die grootmachten bijvoorbeeld de Oslo-akkoorden? Daarin werd bepaald dat ‘vrede door onderling overleg en met onderlinge overeenstemming tot stand moet komen.’ Wat interesseert het die grootmachten dat ze bezig zijn een racistisch terreurstaatje op het grondgebied van Israël te creëren? Racistisch, omdat de PA-baas, Mahmoud Abbas herhaaldelijk en nadrukkelijk heeft gezegd dat in de toekomstige Palestijnse Staat geen Joden mogen wonen.
Bovendien is er oorlog tussen de PA en Hamas. Zodra het Israëlische leger zich terugtrekt, zal Hamas toeslaan en snel zal de Westbank veranderen in een nieuw sharia-achtig terreurstaatje. Die grootmachten zijn dus gevaarlijk bezig. Dat betekent oorlog. Hoe denkt de HERE God hierover? Het land, Gods land, opdelen?

Bijbelse notities
Waar zijn ze mee bezig? Over die besluiten om het land te verdelen, over al die internationale grootmachten die Israël onder druk zetten toe te geven aan de terroristische vijanden, zegt Psalm 2:1 dat de ‘naties zinnen op ijdelheid’. De koningen, machthebbers worden gewaarschuwd: ‘Laat u gezeggen, gij richters van de aarde…’ Want anders ‘komt u onderweg om’ (Psalm 2:10-12, HSV). Die besprekingen van de VS, VN, EU enz. leiden tot niets. ‘De HERE verbreekt de raad van de volken, HIJ verijdelt de gedachten van de naties’ (Psalm 33:10). Waarom ligt de zaak van het land Israël zo gevoelig bij de HERE? Waarom is de kwestie van het land ook een teken van de eindtijd? Na eindtijdoorlogen om Jeruzalem is de oorlog om het land een van de belangrijkste eindtijdsignalen. Waarschijnlijk ten overvloede voor veel lezers even naar Joël 3:1-2 en 12-15.
‘Want zie, in die dagen in die tijd, wanneer IK een keer zal brengen in het lot van Juda en Jeruzalem, zal IK alle volken verzamelen en afvoeren naar het dal van Josafat, en Ik zal daar met hen in het gericht treden vanwege Mijn volk en van Mijn erfdeel Israël dat zij onder de volken verstrooid hebben, terwijl zij Mijn land verdeelden… Laat de volken opstaan en oprukken naar het dal van Josafat, want daar zal IK zitten om alle volken van rondom te richten… want nabij is de Dag des HEREN…’
Enkele opmerkingen: 1. Het gebeurt in de tijd van het ‘herstel van Israël’. Dus nu. 2. Dan zullen ‘alle volken van rondom’ naar het dal van Josafat (bij Jeruzalem) getrokken worden en daar een oordeel ondergaan. 3. Waarom? Om de eeuwenlange verstrooiingen van Israël en om wat er nu gebeurt: De verdeling van het land. Niet het land, maar Mijn land. Een heel gevaarlijk spel met Gods land!
Over wat er nu gebeurt komt een oordeel. We leven in een gevaarlijke wereld. Wat is de rol van ons, van de gemeente toch belangrijk, want onze gebeden tellen voor Gods Aangezicht.

De bergen van Israël
Ezechiël 36 gaat over het herstel van Israël. In dat hoofdstuk spelen de bergen van Israël (Judea en Samaria) een grote rol. Het gebied waar men een Palestijnse staat wil. ‘Omdat de vijand van u gezegd heeft: ha, eeuwige hoogten zijn in ons bezit gekomen… opdat gij het bezit zoudt worden van het overblijfsel van de volken, daarom… bergen van Israël zult uw takken voortbrengen en uw vruchten dragen voor Mijn volk Israël, want nabij is zijn komst’ (Ezechiël 36:1-4 en 8-12). Het plan van de VN, EU, VS, Palestijnen, islam of het Vaticaan is dat die ‘eeuwige hoogten’ Palestijns (overblijfsel van de volken) worden. Gods plan is dat Israël, met name Efraïm, daar gaat wonen en van de vruchten geniet. Gods plan gaat door. Mede dankzij uw gebeden.

De bom van Iran
Op 30 juni wordt, zoals het er nu voorstaat, het kernwapenverdrag met Iran getekend. Het Joodse volk weet dat als machthebbers dreigen hen te vernietigen, ze het niet zullen nalaten het ook te doen zodra ze de mogelijkheid en macht daartoe krijgen. De dreigementen van de ayatollahs in Teheran zijn nog feller dan die van Hitler. De geschiedenis van het antisemitisme waarschuwt Israël. Zodra Israël ontdekt dat Iran atoombommen op hun intercontinentale raketten gaat bevestigen, zal de Israëlische regering niet aarzelen in te grijpen. Wat de VN, VS, EU ook zeggen.
Onlangs is ontdekt dat Iran geprobeerd heeft in Tsjechië en Slowakije nieuwe apparatuur te kopen voor het verrijken van Uranium 238. Israël is zeer waakzaam. Saoedi-Arabië en de Golfstaten vrezen het sjiitische geweld van Iran en vertrouwen niet op bescherming van de VS, maar hopen op Israël. De mogelijkheid is ook reëel dat Iran de Hezbollah en andere extreme terreurgroepen op Israël afstuurt. Het religieuze fanatisme is niet te doven en kan helaas alleen door fel tegenvuur worden gedoofd. Tenzij de HERE voor de vreselijke explosies ingrijpt. Want we leven in een gevaarlijke wereld.

Jan van Barneveld