De Goddelijke opdracht verwaarloosd

Ad Kooijmans • 91 - 2015 • Uitgave: 21
De Goddelijke opdracht was: ‘Weest vruchtbaar, wordt talrijk, vervult de aarde en onderwerpt haar, en heerst over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen’ (Genesis 1:28). Deze opdracht werd door God gegeven bij de schepping. God gaf daarmee de mensheid een koninklijke positie om de aarde te onderwerpen en te beheren.

Bij de zondeval luisterde de mens echter niet naar het Woord der waarheid van God, maar naar het woord van de duivel, de leugenaar. Die werd daardoor de overste van deze wereld. Zo werd de mens een slaaf in plaats van een koning en zijn instelling veranderde van theocentrisch naar egocentrisch. Dat vond natuurlijk zijn terugslag op de goddelijke opdracht. De hele economie berust op persoonlijk gewin. Als daarbij de goddelijke normen wegvallen, staat de deur wijd open voor criminaliteit.

Alles voor de winst
Dat heeft een direct effect op het overheersen van de dierenwereld. Die overheersing is dan niet meer ten goede, maar voor persoonlijk gewin. Neem bijvoorbeeld de tanden van de olifant en de hoorn van de neushoorn die hoge waarden vertegenwoordigen. Het gevolg is dat beide soorten bedreigd worden met uitsterven vanwege stropers. De plantengroei, speciaal de oerwouden die God gegeven heeft om het koolzuurgas (CO2) uit de atmosfeer te vervangen door zuurstof om het klimaat gunstig te beïnvloeden en een gezond milieu te scheppen voor onze ademhaling, wordt ernstig bedreigd door ongecontroleerde houtkap voor winstbejag.
Bovendien worden steenkool en petroleum, die God diep in de aarde verborgen heeft, door de mens naar boven gehaald om de menselijke vraag naar energie te dienen. Tegelijk draait de ontwikkeling van de zuurstof-koolzuurgasverhouding in de atmosfeer om ten nadele van het klimaat en onze ademhaling. Elke poging om deze ontwikkeling tegen te gaan, loopt op niets uit om de economie niet te schaden.

Satans leugen
Hierin herkennen we de satanische orde, dat alle goed een kwade keerzijde heeft. Dat kwaad begint bij de boom der kennis van goed en kwaad, net zoals het leven begint bij de boom des levens. We vinden het duivelse principe in alles terug.
De opbrengst van de landbouw wordt gestimuleerd door het gebruik van pesticiden, maar die pesticiden komen in de voedselketen en kunnen bij de mens kanker veroorzaken. De levensstandaard wordt verhoogd door het gebruik van energiebronnen, maar dat veroorzaakt verontreiniging van de atmosfeer, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt en het klimaat ongunstig beïnvloedt.
De menselijke kennis is enorm toegenomen en heeft geleid tot uitbuiting van de rijkdommen in de aardkorst en de zee tot weelde en gemak van een deel van de mensheid, terwijl een groot deel ervan leeft in bittere armoede en praktische slavernij. Bovendien bewerkt het verontreiniging van lucht en water. Het komt neer op wanbeheer in de onderwerping van de aarde. Dat zien we in het uitgestorven zijn of bijna uitsterven van talloze diersoorten. We zien het ook in natuurrampen en de gegronde vrees voor ergere.
De egocentrische mens komt natuurlijk in conflict met zijn medemensen. Dat begon al met Kaïn die zijn broer Abel dood sloeg (Genesis 4:8). In de ontwikkeling van de mensheid werd de vuist een knots, de knots werd een zwaard. Het persoonlijke conflict werd een familievete. Dat groeide uit tot de strijd tussen naties. Door de moderne wetenschap werd de bewapening steeds dodelijker en het bloedvergieten steeds afschrikwekkender. De wereld heeft geen vrede gekend sinds de menselijke keuze viel op de satanische leugen.

Wanneer grijpt God in?
Na twee gruwelijke wereldoorlogen vraagt men zich af, wat de volgende zal teweeg brengen. Hoe anders zou dat alles zijn, als de duivel niet de overste van deze wereld was geworden door de menselijke ontrouw aan zijn Schepper. Velen vragen zich af: “Waarom grijpt God niet in?” Het zou reëler zijn te vragen: “Is er nog een weg terug?” Niettemin zal God ingrijpen. Anders zou de wereld ten slotte terugkeren naar hoe hij was voordat de Schepper Zijn werk eraan begon: “De aarde nu was woest en leeg” (Genesis 1:2).
Gods ingrijpen komt bij de wederkomst van de Heere Jezus Christus als de Messias van het Joodse volk (Openbaring 19:11-21). Hij heeft vier namen: (1) Getrouw en Waarachtig, in tegenstelling tot de vader der leugen (Johannes 8:44); (2) een naam die niemand kent dan Hij zelf, die Zijn intimiteit met God aanduidt; (3) het Woord van God, waardoor de hele schepping tot stand kwam om Hem te eren; (4) Koning der koningen en Heere der heren, die een einde maakt aan de heerschappij van satan en de mens in zijn waardigheid herstelt.

Recht en gerechtigheid
Hij wordt ook de Vredevorst genoemd, die zal regeren door recht en gerechtigheid (Jesaja 9:5-6), recht niet voor sommigen maar voor allen. In Zijn Koninkrijk zal geen plaats meer zijn voor uitbuiting of verrijking met corruptie, want er zal een andere economie gevestigd worden, niet voor gewin maar voor wederzijds liefhebben en dienen. Er zal ook geen antisemitisme meer zijn, maar in plaats daarvan een eerbiedige erkenning van het volk Israël en zijn Koning, de HEERE van de legermachten. Ze zullen zich voor Hem neerbuigen om het Loofhuttenfeest te vieren, mogelijk de verjaardag van de Heere Jezus Christus (Zacharia 14:16).
Dan zal de duivel voor duizend jaren gebonden worden (Openbaring 20:1-3) en de wijsheid van Gods Waarheid zal aantonen. Hoe anders het allemaal geweest zou zijn als de mensheid de goede keus gemaakt zou hebben. God zelf zegt daarvan: ‘Men zal nergens kwaad doen of verderf aanrichten op heel Mijn heilige berg, want de aarde zal vol zijn van de kennis van de HEERE, zoals het water de bodem van de zee bedekt’ (Jesaja 11:9).

Ad Kooijmans