De gemeente van Jezus Christus zal worden vervolgd!

Frits Boekhoff • 92 - 2016 • Uitgave: 6
De gemeente van Jezus Christus bestaat uit mensen die bij Hem horen, mensen die met Christus zijn gestorven, maar ook met Hem zijn opgestaan. Mensen die niet langer de duivel als hun vader hebben, maar nu de Here Jezus toebehoren.

Kolossenzen 1:13 zegt het zo: ‘Hij heeft ons verlost uit de macht der duisternis en overgebracht in het Koninkrijk van de Zoon zijner liefde.’ Anders gezegd: deze mensen zijn een deel van de gemeente van Jezus Christus geworden. De gelovige weet dat hij eeuwig leven heeft ontvangen en dat er straks een eeuwige periode aanbreekt waarin er geen pijn, verdriet en dood meer zal zijn. Er zullen geen oorlogen meer zijn, geen onrechtvaardigheden en geen stress. Christenen wandelen voor altijd in en met die heerlijke Voorjaarszon.
Deze heerlijke toekomstverwachting hebben wij te danken aan het lijden, sterven en de opstanding van de Here Jezus. Dat is Goede Vrijdag en Pasen samen, want deze gebeurtenissen horen gelukkig bij elkaar. Voor Christus gold: eerst Lijden, dan de Heerlijkheid. ‘Laat ons oog daarbij (alleen) gericht zijn op Jezus, de leidsman en voleinder des geloofs, die, om de vreugde welke voor Hem lag, het kruis op Zich genomen heeft, de schande niet achtende, en gezeten is ter rechterzijde van de troon Gods’ (Hebreeën 12:2).

De oorlog tegen de heiligen
De overgang van het ene koninkrijk (dat van de duivel) naar het andere (dat van Jezus Christus) geeft natuurlijk strijd. De duivel wil dat zo weinig mogelijk mensen tot bekering komen. Hij wil de gemeente verwoesten. Daar gebruikt hij alle middelen voor. De gemeente wereldwijd is dus het strijdtoneel van de duivel. Zijn doel is hetzelfde, zijn aanpak verschilt per regio. Maar strijd en dus lijden gaat geen gemeente voorbij, ook in ons land niet.
Hier in het Westen mogen wij bidden voor de vervolgde kerk in andere delen van de wereld. Open Doors publiceert jaarlijks een ranglijst van landen waar christenen vervolgd worden. Nederland staat daar niet bij. Als we kijken naar het doel van de duivel, weinig bekeringen en zoveel mogelijk verwoeste kerken, dan scoren we wél hoog, heel hoog. Waarom lukt dat de duivel in Nederland zo goed? Omdat we wel kerkleiders, maar weinig kerklijders hebben. En dat terwijl de komende tijd, ook in ons land, de aanvallen van de duivel zullen verhevigen.
Onderdeel zijn of worden van de kerk van Jezus Christus is levensgevaarlijk aan het worden. De kerk is dus een strijdtoneel, met alle leed dat daarvan het gevolg is. Vooral kerken waar de Heilige Geest sterk aanwezig is. Wat de gemeente van Jezus Christus ook doet, er zal altijd vervolging en strijd zijn. Let op: juist een positief actieve gemeente zal vervolgd worden en haar blijft het lijden niet bespaard. De Here Jezus heeft drie jaar lang op aarde gewandeld. Zieken en verlamden heeft hij genezen. Hij heeft alleen maar goede dingen gedaan en woorden van God gesproken. Toch is Hij verlaten, verloochend en ten onrechte veroordeeld en gekruisigd.

Zalig zijt gij
In Matteüs 5 zegt de Here Jezus tegen Zijn discipelen:
Zalig de armen van geest…
Zalig die treuren…
Zalig de zachtmoedigen…
Zalig die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid…
Zalig de barmhartigen…
Zalig de reinen van hart…
Zalig de vredestichters…
Zalig de vervolgden om der gerechtigheid wil…
Op christenen die zo handelen zou je een positieve reactie van de wereld verwachten. Helaas, er volgt: ‘Zalig zijt gij, wanneer men u smaadt en vervolgt en liegende allerlei kwaad van u spreekt om Mijnentwil. Verblijdt u en verheugt u, want uw loon is groot in de hemelen; want alzo hebben zij de profeten voor u vervolgd.’ De Here Jezus zegt hier: “Al ben je barmhartig, zachtmoedig, een vredestichter en verlang je naar gerechtigheid, toch zal je vervolgd worden. Omdat je bij Mij hoort en de mensen Mij ook zo behandeld hebben.” Tegen Zijn volgelingen zegt de Here Jezus: ‘In de wereld lijdt gij verdrukking, maar houdt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen.’
Desondanks zijn wij zachtmoedig, barmhartig, nederig en geduldig, behulpzaam. Niet om de mensen te behagen, maar omdat het de wil is van de Vader die in de hemelen is. Tegen mensen die zich bekeren zeggen we: “Hartelijk welkom, prijs de Heer. Er wacht je een heerlijke toekomst, maar tot die tijd heten we je welkom in de strijd!” Paulus schrijft immers in 2 Timoteüs 3:12 ‘Allen die godvruchtig leven zullen worden vervolgd.’

Strijd met vertrouwen
Deze strijd kunnen we met vertrouwen voeren en met vreugde, want Hem is gegeven alle macht in hemel en op aarde. De apostelen zijn ook geslagen, gegeseld, gevangengenomen, ten onrechte beschuldigd. Hun reactie was: ‘Zij dan gingen uit de Raad weg, verblijd, dat zij verwaardigd waren ter wille van de naam smadelijk behandeld te zijn en zonder ophouden, iedere dag, leerden zij in de tempel en aan huis (= opbouw en verdieping van de gelovigen), en verkondigden het evangelie, dat de Christus Jezus is’ (Handelingen 5:41,42).
De kerk heeft leiders nodig, maar alle leden zijn strijders en lijders.

Frits Boekhoff