De Geest van God

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 5
Er is één christelijk feest, waarmee veel mensen - ook veel christenmensen - helemaal geen raad weten. Het is ook een feest dat heel veel scheiding onder gelovigen brengt. Het is het Pinksterfeest, het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Lees eens wat er geschreven is in Leviticus 23:15-21 dan kunt u begrijpen waarom de Joden dit feest, het Wekenfeest noemen.
Trouwens Pinksteren komt van de vijftigste (pentekostes) dag. Er staat in Lev. 23. dat zij zeven volle weken zullen tellen. En dat zij dan op de Sabbat daarna dit Pinksterfeest zullen vieren. Zeven maal zeven plus één is vijftig.


DE GEEST VAN GOD IS EEN PERSOON
De Here Jezus heeft gezegd:
"Ik kom tot u. Nog een korte tijd en de wereld ziet Mij niet meer, maar gij ziet Mij, want Ik leef en gij zult leven."
"Nog een korte tijd en gij ziet Mij niet meer, en nogmaals een korte tijd en gij zult Mij zien." -Johannes 14:18, 19 en Johannes 16:16.

De korte tijd, waarover de Here hier spreekt, zijn de dagen vanaf het moment dat de Here Jezus deze informatie geeft tot Zijn Hemelvaart. Dan - na Zijn Hemelvaart - zal de wereld Hem niet meer zien. Maar Christus' discipelen krijgen van Hem medegedeeld:
"Nogmaals een korte tijd en gij zult Mij zien"
"Ik leef en gij zult leven" - Johannes 16:16 en 14:19. Dit speciale woord is door Hem gesproken tot de Zijnen. Hij zegt: Ik kom tot u. Natuurlijk slaat dat op Zijn wederkomst straks - maar dat is geen korte tijd meer. De Heiland spreekt hier ook over de komst van de Geest Gods. En in de Persoon van de Heilige Geest komt de Here Jezus tot de Zijnen in een korte tijd. Volgens onze kalender in tien dagen.

In Johannes 14:16 zegt de Heiland:
"En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om in eeuwigheid bij u te zijn", en voor "andere" staat in het Grieks het woordje 11allos" , wat betekent "van hetzelfde-. Dat woordje "allos" staat in flagrante tegenstelling tot "etheros", wat betekent "het is niet hetzelfde", totaal iets anders, maar het kan er wel voor dienen. Dit woordje staat er niet in Joh. 14:16.

Aangezien de Here Jezus een Persoon is, is de Heilige Geest, de andere Trooster, het ook.

DE GEEST MAAKT LEVEND
Alleen wat dood is moet levend gemaakt worden. De Bijbel maakt er geen geheim van dat God alleen behagen schept in het leven. Als Adam en Eva gezondigd hebben komt al heel snel Genesis 5. En in dat hoofdstuk lezen wij tot achtmaal toe "en hij stierf", zie de verzen 5, 8, 11, 14, 17, 20, 27 en 31. God heeft geen lust in de dood van een zondaar, maar daarin dat een zondaar zich bekeert en leeft. In en door Zijn Zoon heeft God het welbehagen laten zegevieren.

En Zijn behagen is in het leven. Vandaar dat de Here Jezus van Zichzelf zegt. dat Hij de weg. de waarheid en het leven is. De heilige God doet iets/alles aan d, dood. Daarom is de Heer o.a. opgestaan.

En datzelfde - maar dan in mondiale zin - doet de Geest van God ook. De Here Jezus leert aan Nicodemus, dat deze wederom geboren moet worden uit water en Geest. En Petrus schrijft ons in 1 Petrus 1:3: “Geloofd zij de GOD en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons naar Zijn grote barmhartigheid door de opstanding van Jezus Christus uit de doden heeft doen wedergeboren worden tot een levende hoop”.

Hier hebt u het evangelie van deze dagen, in ronde woorden bijeen. Het is leven uit de doden - dat is de opstanding van de Here Jezus. En de kracht, die Hem uit de doden deed opstaan is de kracht, waardoor wij wederom geboren worden. De Geest maakt levend. Bent u al levend voor God?

HET DROEVIG MAKEN VAN DE GEEST
In Efeziërs 4:30 staat door Paulus geschreven:
"En bedroeft de Heilige Geest Gods niet, door welke gij verzegeld zijt tegen de dag der verlossing."

• Wij kunnen de Geest droevig stemmen. Hij is het Die aan al Gods kinderen als een zegel is gegeven. Die Geest getuigt met onze geest dat wij kinderen Gods zijn. Maar als wij dit levende Zegel bedroeven geeft Hij steeds minder Zijn kracht.
Leugens, toornig blijven, de duivel een voet geven, stelen, vuile praat, bitterheid, gramschap, toom, getier, gevloek en kwaadaardigheid. Allemaal zaken waarmee wij Gods Geest kunnen bedroeven.

• Dit Goddelijke zegel kunt u besmeuren! Wij willen tot iedereen, die hiernaar wil luisteren, zeggen: laat dit zegel niet door u krachteloos worden gemaakt. Laat Gods Geest blij over u zijn.

Wij wensen u allemaal een geweldig fijn en gezegend Pinksterfeest. En wanneer u nog dood bent: de Heilige Geest presenteert u de Here Jezus als het leven. En zeg Hem: Geef mij het leven door de Heilige Geest.

Nol Esmeijer