De eindtijd is goed nieuws!

Ruben Hadders • 89 - 2013 • Uitgave: 8
Jongeren bereiken met de Maranatha-boodschap

Opeens was ik nieuws, een paar weken geleden. De satirische weblog Goedgelovig.nl - een christelijke variant van het omstreden ‘GeenStijl’ - had een artikel geplaatst met de bijzondere kop ‘Genieten van de eindtijd met Ruben Hadders’. Compleet met strip (met uw jongerenwerker in de hoofdrol) én schilderij. En o ja, ik ben ook een nieuwe bijnaam rijker: knuffelfundamentalist.

Wat was er aan de hand? Begin dit jaar heb ik een nieuwsbrief verstuurd naar de jongeren in ons bestand, ter voorbereiding op een studiedag over de eindtijd met Jeep van der Schoot. Hierin schreef ik dat de eindtijd eigenlijk goed nieuws is. Blijkbaar is dat niet onopgemerkt gebleven.

Onder jongeren is ‘de eindtijd‘ allerminst een populair onderwerp. Sterker nog, het roept bij velen allergische reacties op. Hoe komt dat zo, vroeg nieuwssite CIP.nl1 mij. Een terechte vraag, waarop ik niets anders kan antwoorden dan dat dit mede aan onszelf te danken is. Ik geloof namelijk dat wij - aan wie de Maranathaboodschap is toevertrouwd - een veel te pessimistische boodschap hebben gemaakt van de eindtijd. We lijken het grote geheel uit het oog te hebben verloren. De eindtijd gaat namelijk over de tijd dat deze wereld ein-de-lijk zal worden hersteld. Na eeuwen gezwegen te hebben, zal God Zélf ingrijpen en van deze aarde weer een paradijs maken. Juist dat lijken we te zijn vergeten: dat de eindtijd ook wel degelijk goed nieuws is voor de wereld!

Dreigen met de eindtijd
Opmerkelijk genoeg hebben wij dat omgedraaid. Wij dreigen de wereld met de eindtijd. ‘Als je nu niet gelooft, is het straks te laat en zal God Zijn toorn over je uitgieten.’ Maar lees Johannes 16:5-13 eens, waar wordt gesproken over de Heilige Geest als Trooster. Hij is niet alleen een Trooster voor ons, maar ook wel degelijk voor de wereld.
Hij overtuigt de wereld van oordeel, staat er. “Ja,” zeggen veel christenen dan, “de Heilige Geest overtuigt de ongelovigen dat God hen zal oordelen vanwege hun zonden.” Maar dat staat er helemaal niet! De Heilige Geest overtuigt van oordeel ‘omdat de vorst van deze wereld veroordeeld is!’ Hij komt dus met een bemoedigende boodschap! De wereld schreeuwt het uit: “Als er een God is, waarom dan al die ellende?” De Heilige Geest vertroost: “God zál komen en heeft Zijn oordeel over de vorst van deze wereld (satan, de veroorzaker van al die ellende) al klaar. Het komt goed, vertrouw maar op God.” Dat is eigenlijk de Maranathaboodschap in een notendop. Een ‘boodschap van hoop voor een verwarde en moegestreden wereld’, zoals Johannes de Heer ooit eens schreef. 2

Het is waar: God zal de wereld oordelen. Maar door de manier waarop wij over de eindtijd spreken, hebben wij, onbedoeld en onbewust weliswaar, een beeld geschetst van God als Iemand Die er alleen maar op uit lijkt te zijn om de ongelovigen te straffen en te treffen met de meest verschrikkelijke oordelen.
Het tegendeel is waar: ‘God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden’ (Johannes 3:17, HSV). Hij heeft een hoopvolle toekomst voor deze wereld in gedachten! Zelfs in de dagen van Grote Verdrukking stuurt Hij Zijn dienstknechten om mensen het goede nieuws te verkondigen (denk aan de twee getuigen, de 144.000, enz.) Misschien moeten wij eens in de spiegel kijken en ons afvragen of wij dezelfde liefde hebben voor de wereld als God. Of zien wij liever dat God Zijn toorn uitgiet over onze niet-christelijke buren en vrienden, zoals de profeet Jona die liever de ondergang dan de redding van Ninevé wilde zien?

Bewogen met de wereld
Aan de manier waarop wij over de wereld spreken, proeven jongeren haarfijn in hoeverre ons hart met anderen begaan is. Helaas zien zij dat veel ‘eindtijdpredikers’ vooral voor eigen parochie preken en vaak geen goed woord voor de wereld over hebben. Wat denk je dat dit doet met jongeren die midden in de wereld leven en vaak ook veel ongelovige vrienden en familie hebben? 3 Is dat ‘de gezindheid van Christus’? Ik hoor jongeren regelmatig verwijzen naar de Farizeeër uit de gelijkenis van de Here Jezus, die bij zichzelf bad: ‘O God, ik dank U dat ik niet ben zoals de andere mensen’ (Lucas 18:11, HSV). Hoe confronterend en beschamend!

Jongeren zien het ‘nut’ ook niet in van de eindtijdprediking. In de praktijk gaat het namelijk hoofdzakelijk om bedelingenschema’s, om het wat en wanneer. Met de krant in de hand worden Bijbelse profetieën geïnterpreteerd. “Zie je wel, de Bijbel klopt,” klinkt het dan. Om later te moeten constateren dat veel interpretaties onmogelijk kunnen kloppen. Jongeren horen continu allerlei fantasierijke onzin-theorieën voorbij komen. Is het dan vreemd dat zij weinig interesse meer hebben in het thema eindtijd?
Bovendien, als we toch worden opgenomen, zoals veel eindtijdpredikers graag benadrukken, wat doet het er dan eigenlijk toe? Een vraag die jongeren mij regelmatig stellen. Blijkbaar horen zij te weinig over het Wie en waarom, terwijl dat juist veel belangrijker is! Want het nut van de eindtijdprediking is bovenal dat wij er onze hemelse Vader en Zijn plan met de schepping beter door leren kennen. Het heeft ook grote invloed op hoe wij in het leven staan. Want het raakt, als het goed is, niet alleen ons hoofd, maar vooral ook ons hart. Het maakt ons vreugdevol, hoopvol en motiveert ons tot een heilige levenswandel en om de ‘geur van Gods kennis’ (2 Korintiërs 2:14) te verspreiden.

Andere invalshoek
Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om jongeren te interesseren voor het thema eindtijd. Zolang je maar de schoonheid en liefde van God toont in alles wat je vertelt. En zolang je maar het hele verhaal vertelt: blijf niet stil staan bij alle oordelen die over de wereld komen, maar houdt vooral het grote doel voor ogen: ‘Zie, Ik maak alle dingen nieuw.’ Zie! Laat jongeren zien wat Gods grote plan is! Zoals Hij dat in Genesis al bekend maakt: ‘Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld.’ Dát is namelijk het doel: een volmaakte wereld, waar geen pijn of verdriet meer zal zijn, maar waar God Zelf bij ons zal wonen en met ons zal wandelen. Waar wij eeuwig mogen genieten van Zijn schoonheid. Wat een heerlijk vooruitzicht!

Vandaar: de eindtijd is goed nieuws! Als wij met jongeren over de eindtijd spreken, laten we dan beginnen ‘aan het eind’, bij het doel van Gods plan. Dan kunnen we het hart van God tonen en laten zien dat Hij een goede God is, Die een hoopvolle toekomst voor de wereld in gedachten heeft. Het helpt jongeren ook begrijpen waarom God de wereld zal oordelen: Hij wil de wereld reinigen van alle zonde en ongerechtigheid waar zij onder gebukt gaat. Hij bewijst de wereld juist een dienst door haar te bevrijden van de ellende waar zij zichzelf in heeft gestort (Romeinen 1). Van daaruit kunnen we verder de Bijbel induiken, waar bijna elke bladzijde getuigt van Gods fantastische toekomstplan.
Het is dezelfde Maranathaboodschap zoals we die al tientallen jaren verkondigen binnen Het Zoeklicht, maar vanuit een andere invalshoek. U zult zien dat het werkt! Zo kunnen we ook de nieuwe generatie vertellen: Maranatha, Hij zal komen!

Ruben Hadders
Jongerenwerker


1 Het interview met CIP.nl kunt u lezen op http://bit.ly/eindtijd
2 ‘Beteekenis en doel van de Maranatha-beweging en den Zoeklicht-arbeid’ (1930).
3 Jongeren beschouwen zichzelf als deel van de wereld. Het ‘wij zijn niet van deze wereld‘ interpreteren zij anders dan voorgaande generaties. Hier kom ik een later artikel nog op terug.