De duivel komt op gympies

Henk Schouten • 76 - 2000/01 • Uitgave: 2
Dat de oosterse mystiek steeds meer oprukt en steeds meer gemeengoed geworden is in onze westerse en postchristelijke wereld valt niet te loochenen. Menige vroedvrouw stuurt haar clientèle naar zwangerschapsyoga, goed voor de ademhaling. de beheersing van de bevalling en zo meer. Ook zijn er bedrijven, waarvan het management regelmatig aan yoga doet, de opgebouwde stress kan zo uitermate efficiënt worden afgevoerd. Reden om op deze plaats een klein beetje na te denken over yoga. Yoga is een woord dat uit het Sanskriet komt en 'juk' betekent. Het is een elementair onderdeel van het Hindoeïsme. Uiteindelijk doel van de yoga is te komen tot een vereniging met de godheid, eigenlijk een opgaan in de godheid (Brahman).

Er zijn veel vormen van yoga. De laagste vorm en daarom wellicht de meest bekende is die van hatha-yoga. Hier gaat het vooral om 'gymnastiek', dat wil zeggen om bepaalde houdingen met als doel tot ontspanning te komen. Ook de ademhalingstechniek is hier van groot belang. Veel mensen denken hier met onschuldige oefeningen van doen te hebben, helaas worden velen op deze manier ernstig bedrogen. De houdingen die de ontspanning moeten bewerken hebben maar één feitelijk doel, het is de eerste voorbereiding om te komen tot een hogere sfeer.

Zo ook de mantra yoga. Mantra's zijn meestal namen van hindoeistische goden. Door het eindeloos reciteren van deze klanken en dat ook in een vast ritme, poogt men de geest vrij te maken van allerlei gedachten en roept men de (demonische) godheid aan om met hem tot een eenheid te komen. Zoals bij de hatha yoga het lichaam voorbereid wordt om tot een hogere sfeer te komen, zo doet de mantra yoga dat ten aanzien van de geest.

Er zijn meer vormen van yoga, die elk op eigen wijze dit doel van eenwording en opgaan in de godheid dienen.

Een steeds meer gehoorde vorm is de zogenaamde tantra-yoga. Deze vorm van yoga doet het in onze samenleving erg goed, ze is namelijk gericht op de erotiek, de geslachtsgemeenschap in het bijzonder. De kama sutra is vertaald en verfilmd en de westerse wereld die bijzonder gericht is op erotiek heeft er weer een instrument bij om de lusten op te botvieren en het dient nog een religieus aspect ook.

Iemand schreef mij over transcendente meditatie, kortweg TM genoemd. Deze zuster schreef dat ze er zo in had kunnen stappen. Anderen in haar familie gingen haar voor, soms trok het wel erg. De meditaties gaan soms zo diep, dat het niet mogelijk is direct tot zulke mensen door te dringen, ze moeten als het ware uit hun meditatie gewekt worden.

Het verraderlijke is dat er voorgewend wordt dat TM niets met religie van doen heeft, dat is een ernstig bedrog. Iedere yoga-oefening is verbonden aan occulte krachten en de bedoeling is de beoefenaar daarmee in verbinding te brengen en, zoals boven geschreven, zo het Brahman in te voeren, opgaan in het algoddelijke. Daarmee is de yoga ook een weg van zelfverlossing. door oefening maak je jezelf vrij. Het antichristelijke karakter is daarmee ook aangegeven.

Zoals gezegd, yoga betekent 'juk'. Je legt jezelf een 'juk' op om vrij te worden om het goddelijke te bereiken. De Here Jezus nodigt uit om Zijn juk op te nemen. Dat is niet een juk met oefeningen, dat is niet een verborgen programma, waardoor u in slavernij van de boze komt. Dat is niet een juk met eindeloze meditatie en het reciteren van teksten waarin demonen aangeroepen worden.

Zijn juk is zacht en Zijn last is licht en voert ons tot God en schenkt ons leven. Wanneer we dit plaatsen in het kader van heel de Schrift, waar ons geleerd wordt dat Jezus de weg, de waarheid en het leven -is, dan begrijpen we dat we ons verre dienen te houden van yoga, van TM, van iedere verborgen / occulte vorm. Wie luistert naar de Here Jezus mag Zijn Geest ontvangen, de Heilige Geest.

Henk Schouten