De dood gaat dood

Els ter Welle • 95 - 2019 • Uitgave: 6
‘Als je naar vrouwe dwaasheid luistert, zul je sterven. Je zult in het land van de dood (sjeool) terechtkomen’ (Spreuken 9:17-18 BGT)

In Jesaja 25 wordt verteld dat de dood voor eeuwig vernietigd zal worden. Dat klinkt nog als toekomstmuziek! De geesten van gelovige doden zijn sinds de opstanding van Jezus Christus in de hemel. Maar ons lichaam is nu nog onderhevig aan de dood.

Het lichaam is echter geen overbodige ballast. Er zal een dag komen dat de Here Jezus terugkomt. Dan zullen de gestorven gelovigen opstaan en samen met de levende gelovigen in een oogwenk een nieuw onsterfelijk lichaam krijgen (vgl. 1 Korinthe 15:51-54). Wat een ongelooflijk prachtige en onbeschrijfelijk indrukwekkende gebeurtenis zal dat zijn!

Ongelovige doden
Maar wat gebeurt er met de ongelovige doden? Ik neem daarvoor een grote sprong, over de opname van de gemeente en de grote verdrukking heen, en ga met u naar Openbaring 20. Daar wordt verteld dat de duivel met kettingen wordt vastgebonden en in de afgrond wordt gegooid, duizend jaar lang (vers 2-3). De gelovigen zullen dan samen met Christus duizend jaar lang regeren over de volken die nog in leven zijn. Omdat de satan gebonden is, zal dat een tijd van ongekende vrede zijn.

Aan het einde van het vrederijk wordt de satan weer losgelaten en krijgt hij nog één keer een kans om de volken te misleiden. De duivel wordt echter radicaal overwonnen en in de poel van vuur geworpen. Dan pas volgt de opstanding van de ongelovige doden (Openbaring 20:2-15). In datzelfde hoofdstuk van Openbaring staat: ‘Maar de overigen van de doden werden niet weer levend, totdat de duizend jaar tot een einde gekomen waren’ (vers 5).

Eerste opstanding
Voor alle ongelovigen van alle eeuwen volgt na deze opstanding de grote oordeelsdag, waarbij ze geoordeeld worden naar hun werken (vers 12-13). Iedereen die niet met zijn naam in het boek van het leven staat, zal in de zee van vuur en zwavel worden geworpen. Ook de dood en het land van de dood verdwijnen voorgoed daarin (vers 14). Dán pas is vervuld wat Jesaja eeuwen tevoren profeteerde: de dood zal voor altijd overwonnen en verdwenen zijn waardoor de nieuwe hemel en de nieuwe aarde realiteit kunnen worden (Jesaja 65:20-25).

Er zijn dus twee opstandingen, zoals hierboven beschreven en een eerste en een tweede dood (Johannes 5:29). Openbaring 20 zegt: ‘Zalig en heilig is hij die deel heeft aan de eerste opstanding. Over hen heeft de tweede dood geen macht!’ (vers 6).

Els ter Welle