De brullende leeuw is onderweg

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 16
Het is opvallend en veelbetekenend dat in Openbaring nadrukkelijk wordt voorzegd dat in de eindtijd Joden en getuigen van Jezus vervolgd zullen worden. Hoever zijn we nu? Wat is het aandeel van de (radicale) islam bij die vervolgingen? Hoe reageren de traditionele kerken, zoals de PKN, de Wereldraad van Kerken (in het Midden-Oosten de MECC) of het Vaticaan? Wat kunnen wij nog doen? Een actueel onderwerp, want grote delen van het Joodse volk en de christenheid ervaren dagelijks het briesen van Satan, die weet dat hij nog maar weinig tijd heeft.

Opvallend
Openbaring 17 gaat over het Babylon van de eindtijd. Een lelijke vrouw, die zich mooi heeft gemaakt met goud en edelstenen, zit op een gruwelijk beest. Die vrouw stelt de valse kerk van de eindtijd voor en het beest is het rijk van de antichrist. Die vrouw was ‘dronken van het bloed van de heiligen en van het bloed van de getuigen van Jezus’ (Openbaring17:6). In Daniël 7 wordt Israël vijfmaal aangeduid met ‘de heiligen van de Allerhoogste’. Dus Israël en Bijbelgetrouwe christenen! In Openbaring 12:11 en 17 worden deze twee groepen ook genoemd als slachtoffers van de haat van de draak, de antichrist. Ten slotte de zielen onder het altaar in Openbaring 6:9-11. Martelaren onder een altaar: ‘die geslacht waren om het woord van God en om het getuigenis dat zij hadden’. Israël dus en gelovigen in Jezus. Want aan Israël, leert Paulus, ‘zijn de woorden van God toevertrouwd’ (Romeinen 3:2). Opvallend, maar ook veelbetekenend. Want het benadrukt onze lotsverbondenheid (martelaren) en de nauwe band met Israël, Gods volk.

Verzwegen genocide
De RK bisschop Silvano Maria Tomasi sloeg in mei alarm, omdat er jaarlijks ongeveer 100.000 christenen om hun geloof worden vermoord. Deskundigen van het Hudson Instituut publiceerden onlangs een boek (Engels) onder de titel: ‘Vervolgd: De wereldwijde aanval op christenen’. Zij constateren dat christenen worden ‘gemarteld, verkracht en gevangen gezet om hun geloof. Hun kerken worden aangevallen en vernield. Christenen zijn de meest vervolgde groep in de wereld van vandaag.’ Een ander onderzoeksinstituut (Pew Forum) merkt op dat ‘Christenen in meer landen lijden dan elke andere religieuze groep.’ In maar liefst 133 landen. Open Doors geeft elk jaar een ‘ranglijst van christenvervolgingen’ uit. Opvallend is dat van de 20 landen bovenaan deze lijst er 18 islamitische landen zijn. Open Doors heeft ook een gebedshandboek voor vervolgde christenen uitgegeven. Op de omslag staat een ontroerend en schokkend citaat: ‘Geloven is verstoten worden, vluchten, volharden, levensgevaarlijk.’ Dit geldt voor miljoenen medegelovigen. Hoe komt het toch dat over de genocide, die 100.000 gelovigen die vermoord worden, zo weinig ophef wordt gemaakt?

Midden-Oosten
Door de Arabische Lente, die nu tweeënhalf jaar aan de gang is, ontstond in landen rond Israël een politiek machtsvacuüm. Radicale moslimgroepen, de Moslimbroederschap voorop, vulden dat vacuüm en grepen de macht. Een gruwelijke golf van vervolgingen kwam over de kwetsbare christelijke minderheden in die landen. Miljoenen christenen in het Midden-Oosten zijn nu op de vlucht. In Irak waren omstreeks 2003 een kleine 1,5 miljoen christenen. Nu zijn er ongeveer 300.000 à 400.000 over. Velen vluchtten naar Syrië. Nu moeten ze weer vluchten. Waarheen? In de Syrische stad Homs woonden ongeveer 80.000 christenen. Sinds de jihadistische rebellen die stad veroverden zijn er nog maar een paar over. In Egypte hebben naar schatting meer dan 100.000 Koptische gelovigen het land verlaten. We hopen en bidden dat nu het leger Mohammed Morsi en de Broederschap heeft verjaagd, verlichting komt voor de christenen.
De oude, christelijke meerderheid in Bethlehem is geslonken naar een verdrukte minderheid. Begin van de 20e eeuw was 20% in het Midden-Oosten christen, nu nog maar 5% en zij lopen het gevaar verjaagd of uitgeroeid te worden. Kerken worden vernield of omgebouwd tot moskeeën. De radicale islam volgt hun profeet Mohammed in zijn gewelddadige optreden tegen ongelovigen. De ‘gematigde islam’ volgt Mohammed in zijn listige politieke spel om de macht. Wij, behalve onze politieke leiders, zien dit bij ons ook gebeuren.

Wonderen
Dwars door al deze misère en ellende heen werkt Gods Geest. De leider van een evangelische kerk in Egypte vertelde mij dat zijn kerk vanaf het begin van de Arabische lente elf nieuwe gemeentes heeft gesticht. Een recent verslag van zijn kerk meldt nieuwe gemeentes en kerkgebouwen. Onlangs belde hij en vertelde hij hoe in Egypte veel moslims tot geloof in Jezus Messias komen. Ik vroeg hem naar het hoe en waarom. Hij antwoordde: “Ze zijn teleurgesteld in hun leiders en in het terrorisme van de islam.” Hetzelfde gebeurt al jaren in Iran. Maar ook in Indonesië, het grootste moslimland van de wereld, in Mongolië en in Noord-Nigeria. God daagt die ‘brullende leeuw’ uit en geeft in Zijn grote genade en geduld ook de moslims een kans om in te zien Wie de Isa (=Jezus) van de Koran de Zoon van de allerhoogste God is.

Dwaasheid
In mei vergaderde de Raad van Kerken in het Midden-Oosten (MECC), een tak van de Wereldraad van Kerken, in Beiroet. Ongeveer 150 christenleiders uit 35 landen namen deel aan dit beraad over de massale exodus van christenen uit het Midden-Oosten. Ds. Plaisier van de PKN was er ook bij. Deze kerkleiders wezen, hoe kan het anders, Israël aan als de voornaamste oorzaak van de problemen. Met name: de Israëlische agressie, de bezetting van Palestijns gebied en de Joodse nederzettingen. Jeruzalem moet worden bevrijd en christenen die achter Israël staan verdraaien de Heilige Schrift. Ach ja, Israël krijgt weer de schuld van narigheid waar Israël part noch deel aan heeft.
Geen woord van protest van ds. Plaisier. Hij was immers alleen maar waarnemer. Wel was hij erg bezorgd over de vlucht van christenen uit het Midden-Oosten. Zo “blijft alleen Libanon over als veilige plek voor christenen”, sprak hij volgens het ND van 25 mei jl. Israël, waar christenen volledige vrijheid hebben, wordt door de eerwaarde vertegenwoordiger van de PKN niet genoemd. De reacties van de MECC (Wereldraad), de PKN (Plaisier) en de RK-kerk (de Paus spreekt regelmatig over moslims als 'broeders en zusters') tegenover de islam zijn onjuist en onverstandig. Men beseft niet hoe gevaarlijk de islam is. Ook politieke leiders houden zich blind. Terwijl Syrië sterft en Egypte in brand staat, vliegt John Kerry bijna elke week naar Israël om het ‘vredesproces op te wekken uit de dood’. Alsof daar de echte problemen liggen. Intussen gaat Iran glimlachend door met de productie van verrijkt uranium en de islam rustig en aangemoedigd door de slappe en blinde houding van onze politieke en geestelijke leiders met de verovering van Nederland en de wereld.

En wij?
Voor ons geldt nog steeds: Het is opwekking of oordeel. Gebed blijft ons machtigste wapen. Laten we ook organisaties die zich inzetten voor vervolgde christenen krachtig steunen. Voordat de ‘brullende leeuw’ ook ons overvalt.

Jan van Barneveld