De Bijbel: relevant voor deze tijd

Feike ter Velde • 90 - 2014 • Uitgave: brochure
Een mens is wat hij gelooft. Dat bekende gezegde is helemaal waar. Elk mens gaat uit van zijn diepste geloofsopvattingen. Het christelijke geloof, dat onze Westerse wereld heeft gevormd en ons denken op koers heeft gezet, is gebaseerd op de Bijbel. Het lijkt er in onze tijd wel op dat veel christenen steeds minder van de Bijbel weten. In dat geval raken we onze koers kwijt in deze complexe, verwarde en soms bizarre wereld. Hoe vind je daarin je weg?

Voor veel mensen is de Bijbel een geloofsboek dat je vertelt hoe je moet leven en hoe je dat met God en in de kerk vorm moet geven. Maar de Bijbel is veel meer dan dat. De Bijbel vertelt, openbaart, toont aan en wijst de weg. Daarom gingen de laatste woorden van Jezus over de toekomst van de wereld en de toekomst van Israël, het volk van de Bijbel. Juist dat maakt de Bijbel uniek en ook relevant voor onze tijd. Hij spreekt duidelijk taal over de toekomst van de wereld en de volkeren. Dwars door alle chaos loopt de rode lijn van Gods heilsplan. Als je dat hebt ontdekt, gaat de Bijbel pas echt voor je open.

De islam: verleden en heden
Een van de meest dominante religies op deze wereld is de islam. Een concentratie daarvan vinden we in de landen rondom Israël in het Midden-Oosten. Dat is geen toeval, want daar vinden het centrum van het wereldgebeuren. In Israël en in het Joodse volk is de Bijbel ontstaan, want de levende God, de Vader van de Here Jezus Christus, heeft zichzelf daarin bekendgemaakt, geopenbaard. Omdat die openbaring midden in een God-vijandige mensheid valt – want in wezen wil de mensheid niets met de God van de Bijbel te maken hebben – ontstaat er zulk een furieuze verwarring. Met de openbaring van God komen ook andere geestelijke machten en krachten op. Na de openbaring van de Bijbel en van Jezus als Redder der wereld komt de islam op met als tegenreactie: de koran.
Vanaf de zevende eeuw trokken islamitische strijders moordend door het Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika, allemaal christelijke landen, en lieten geen christen in leven als die geen islamiet wilde worden. Net als wat we vandaag, in de 21e eeuw, opnieuw horen van IS(IS) in Irak en Syrië. De keuze is simpel: bekeer je tot de islam of je kiest voor de dood. Hele dorpen worden uitgeroeid, honderden mensen tegelijkertijd, en gedumpt in massagraven, soms levend. Onder de uitroep “Allah Akbar” (‘Allah is groter’) vinden executies van onschuldige mensen plaats. Vaak worden de gruwelen via de sociale media verspreid om op grote schaal een sfeer van angst te creëren.
Dit proces lijkt onomkeerbaar. Overal worden deze ideeën en praktijken onder moslims verspreid en heel veel jongeren voelen zich aangetrokken door het geweld en zelfs door de meest gruwelijke daden van geweld.

De vrije wereld
De vrije wereld met haar rechtssysteem is niet opgewassen tegen deze nieuwe werkelijkheid. Het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten trekt op beperkte schaal ten strijde tegen de oprukkende Islamitische Staat (IS), wat geen staat is, maar wat zich ook ondergronds verspreidt als dodelijk gif. Het gedachtegoed is erop gericht de Westerse maatschappij te vernietigen en de sharia – de islamitische wetgeving – overal in te voeren. Amerika en Europese landen kunnen makkelijk een doelwit worden van wraakacties wegens militair optreden tegen deze islamitische terreur in het Midden-Oosten.
De sterk verzwakte Amerikaanse politiek onder leiding van president Barack Obama geeft allerlei moslimgroepen als het ware groen licht tot het stellen van daden. Het grote doel van Obama was: weg uit Afghanistan en uit Irak. Geen oorlog meer! Een nobel doel op zichzelf. Maar het gevolg is totale chaos. De Amerikaanse president liet weten niet militair te zullen optreden tegen Syrië. Het gevolg: totale en uitzichtloze chaos. Hetzelfde geldt voor Libië. De NAVO bombardeert het regime van dictator Khadaffi weg en trekt zich vervolgens terug. Gevolg: totale en uitzichtloze chaos. Dit gebeurt aan de grenzen van Europa in het oosten en in het zuiden. Voeg daarbij de politieke lijn van Rusland, dat onder Poetin wil terugkeren naar de positie van wereldmacht als die van de Sovjet-Unie, en het plaatje tot totale onbeheersbaarheid van de internationale politiek is compleet.

Israël
Via Gaza kan de islam druk uitoefenen op Israël. De raketten, die men daar inmiddels zelf kan bouwen, worden bij tientallen per dag op Israëlische dorpen en kibboets afgevuurd. Militair optreden wordt bemoeilijkt omdat de criminele Hamas zich verschanst achter burgers, scholen, ziekenhuizen etc. Iedere inslag in zo’n gebouw wordt door Hamas gefilmd en is ’s avonds over de hele wereld in het televisienieuws te zien, voorzien van islamitisch commentaar. De haat jegens Israël groeit zodoende wereldwijd en in snel tempo. Die ontwikkeling is zeer zorgelijk voor de Joden, waar dan ook in de wereld.
Het lijkt alsof het klimaat van de jaren ’30 van de vorige eeuw terug is. In dat klimaat kon de holocaust plaatsvinden. Het profetisch woord leert ons dat in de eindtijd de hele vanuit de hele wereld legers zullen oprukken naar Israël: ‘Te dien dage zal Ik Jeruzalem maken tot een steen, die alle natiën moeten heffen; allen, die hem heffen zullen zich deerlijk verwonden. En alle volken der aarde zullen zich daarheen verzamelen’ (Zacharia 12:3). Zo spreken ook tal van andere Bijbelse profeten. Toch gaat de grote meerderheid van het christendom hier achteloos aan voorbij. We zien zich dat nu al voltrekken.

Europa
Het verval van de democratie in Turkije met een groeiend moslim-fundamentalisme onder aanvoering van president Erdogan kan een directe bedreiging worden voor Europa en voor de NAVO, waarvan Turkije lid is. Erdogan heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij respect heeft voor het extreme moslimfundamentalisme in het Midden-Oosten. Hij steunde ISIS in Syrië. Hij wil graag de leider worden van heel de islamitische wereld.
Anderzijds wil hij deel uitmaken van Europa en het liefst lid worden van de Europese Unie. Hier komen twee werelden bij elkaar: christendom en islam. Welke rol gaat de paus van Rome hierin spelen, die al verschillende keren interreligieuze conferenties heeft belegd? Ook die ontwikkelingen moeten we nauwkeurig volgen. Het zijn profetische ontwikkelingen.

De Bijbel en de profeten, Jezus en de apostelen, zij wijzen ons de weg is de wirwar van onze tijd. Jezus zegt: ‘Als deze dingen beginnen te geschieden richt u op en heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing genaakt!’ (Lucas 21:28).

Feike ter Velde