De Bijbel op slot?

Henk Schouten • 91 - 2015 • Uitgave: 2
Openbaring gaat niet over de eindtijd!?

Ik kreeg enkele mails, op zichzelf niets bijzonder, maar deze keer gingen de mails over dezelfde soort zaken, namelijk over de uitleg van Bijbelse profetie en het boek Openbaring in het bijzonder. Een hoogleraar stelde, aldus een citaat uit het ND: ‘Hoe kerken er ooit toe konden komen om te geloven dat Christus Zijn gemeente in de eindtijd van de aarde komt weghalen en dat de joden dan opnieuw door een hel op aarde moeten gaan is mij een raadsel – en ik vind het ook een draak van een lering.’

Verder lezend werd me wel duidelijk waarom deze hoogleraar dit zo ziet. In het ND stond meer uit zijn mond opgetekend: ‘Openbaring is niet eschatologisch. En Openbaring is niet geschreven over de eindtijd; het is vooral pastorale taal en een troostboek, maar geen profetie over de eindtijd. Het beschrijft niet wat gaat gebeuren…’

‘…wat spoedig gebeuren moet’
Na dit onderwijs nam ik nog weer even het Boek Openbaring. Zou ik het verkeerd gezien hebben? Ik begon vooraan. Veel verder hoefde ik niet eens te lezen, wat staat er in Opbaring 1:1? ‘Openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om Zijn dienstknechten te laten zien wat spoedig gebeuren moet.’ Leest u bovenstaand citaat van de hoogleraar nog eens rustig door en vergelijk dat met dit eerste vers uit Openbaring. Dan ziet u hoe de Here Jezus een totaal andere boodschap heeft dan deze theoloog. Sterker nog, de woorden van deze theoloog maken van Jezus een leugenaar, hoe komt Jezus erbij te zeggen dat Openbaring ons laat zien wat spoedig gebeuren moet?

Speculatie
Het artikel gaat ook over speculatieve systeembouw. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer u in Openbaring 1:19 leest dat Johannes moet opschrijven wat ‘hij gezien heeft en wat is en wat hierna geschieden zal’, u in dit boek niet mag kijken of Johannes dat heeft gedaan, want daar gaat het niet om. Wanneer u leest van demonische machten die een dictatuur zullen vestigen (Openbaring 13), of wanneer u leest dat de Here Jezus terugkomt (Openbaring 19), of dat de Satan gebonden wordt (Openbaring 20), of dat de Here Jezus 1000 jaar zal gaan regeren (Openbaring 20), dan maakt u zich schuldig aan speculatieve systeembouw, dan bent u aanhanger van een draak van een lering, aldus de theoloog.

Grote duimzuigerij
Ik word hier niet alleen heel verdrietig van, maar ook boos. U mag dat rustig een heilige verontwaardiging noemen. Waarom? Hier wordt naar mijn overtuiging Gods Woord verwrongen en geloochend. Hier wordt de geweldige boodschap van hoop en troost(!) teniet gedaan door niets anders dan grote duimzuigerij, misschien wel om moedwillige tegenspraak tegen niemand minder dan de Here Jezus zelf, een ongelooflijke brutaliteit. Geen enkel woord van deze hoogleraar is gebaseerd op dat wat het boek Openbaring zelf zegt, het is allemaal ontsproten uit zijn geest. Dat heet inlegkunde: een draak van een lering.

Gezonde leer wordt niet verdragen
De hoogleraar gaf deze ‘wijsheid’ door op een studiedag over eschatologie, belegd door het Evangelisch Werkverband en het Center for Evangelical and Reformation Theology. Zo worden deze dingen onderwezen aan voorgangers en aanstaande voorgangers. Wee de kerkgangers aan wie Gods Woord onthouden wordt en waar grote nietszeggende frasen de kracht daaruit nemen. Petrus heeft geschreven over de eindtijd, we lezen in 2 Petrus 3:3, ‘Dit moet u allereerst weten, dat er in het laatste der dagen spotters zullen komen, die naar hun eigen begeerten zullen wandelen.’ Paulus schreef net zo iets: ‘Want er zal een tijd komen dat zij de gezonde leer niet meer zullen verdragen, maar dat zij zullen zoeken wat het gehoor streelt, en voor zichzelf leraars zullen verzamelen overeenkomstig hun eigen begeerten. Ze zullen hun gehoor van de waarheid afkeren en zich tot de verdichtsels keren’ (2 Timoteüs 4:3-4).

Subtiel uit handen geslagen
In het al meer genoemde boek Openbaring wordt geschreven van een gemeente met kleine kracht. De pluspunten van die gemeente zijn dat daar het woord van God in acht genomen wordt, de naam van de Heer niet verloochend wordt en ook het bevel bewaard wordt om de Heer te blijven verwachten. Dat is Bijbelse systeembouw, de speculatieve systeembouw laat ik aan de hoogleraar over.
In de middeleeuwen werd Gods Woord verboden, tegenwoordig wordt het Woord ons veel subtieler uit handen geslagen. Want wees eerlijk, als u niet de hulp van deze theoloog had gehad, dan had u al lezend in het laatste Bijbelboek en in andere Bijbelboeken een heel verkeerd inzicht gekregen. U zou in uw grote naïviteit gedacht hebben dat wat in Openbaring 1:1 staat, betekende dat het in dit boek over toekomstige gebeurtenissen zou gaan.
Nee, ik maak me geen illusie, deze spreker krijgt de handen op elkaar en is een gevierd theoloog, de massa van de kerkgangers en theologen zullen hem wel op het schild heffen. Verheugend is overigens dat deze hoogleraar zich geroepen weet om tegen (onze) visie ten strijde te trekken. Het raakt hem blijkbaar toch en het leeft blijkbaar, want anders zou hij er aan voorbijgaan.

Ik houd me graag aan de waarschuwing in 2 Timoteüs 3:5 gegeven, ‘dat er in de eindtijd mensen zullen komen, die met een schijn van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben; houd ook dezen op een afstand.’

Henk Schouten