De betrouwbare Bijbel

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 18
Steeds weer verschijnen er boeken op de markt, die ons in geleerde taal vertellen dat de Bijbel niet betrouwbaar is. Ze worden gretig gekocht. Onze cultuur wil zich snel van de Bijbel ontdoen. Maar Gods Woord is uit graniet gehouwen en is waar, ook feitelijk. De heilshistorie is ingebed in echte geschiedenis.

Vanuit de archeologie - zeg maar: de opgravingen - vindt men echter steeds bevestiging van bijbelse geschiedenissen. Wie eenmaal het land van Sodom en Gomorra heeft gezien twijfelt niet meer aan die enorme gebeurtenissen ten tijde van Abraham. De Dode Zee is het diepste punt op aarde - 400 meter onder de zeespiegel. Zwavel wordt nog steeds in de wijde omgeving gevonden. De aarde barstte open en werd letterlijk omgekeerd en dat is nog steeds te zien. Sodom en Gomorra verdwenen in de diepte van wat we nu noemen de Syrisch-Afrikaanse breuk.

De plagen over Farao en zijn volk ten tijde van de Israëls exodus uit Egypte wordt ook in buitenbijbelse geschriften gevonden, o.a. in de 'Papyrus Ipoewer', bewaard in Leiden. Het spreekt van "verwoestingen, overal bloed, vuur uit de hemel, veeplaag, dikke duisternis en aardbeving, de vlucht van een arm slavenvolk, de ondergang van de Farao onder vreemde omstandigheden".
Bron: "Het ontstaan van Israël”, Uitg. Evangelische Omroep

GROVE SCHENDING
Soms wordt met grote brutaliteit het Woord ondermijnd. De Hervormde predikant Nico ter Linden vertelt de Bijbel op zijn eigen manier, zonder enig respect voor het waarheidsgehalte ervan. Sprekend over de opwekking van het dochtertje van Jaïrus zegt hij:
'Mijn dochtertje ligt op sterven, kom toch en leg haar de handen op', was Jaïrus komen vragen. Doet Jezus dat nu, haar de handen opleggen? Nee, dat doet hij niet. Hij legt niets op. Hij vat haar hand. Even beschermend als verstikkend heeft de hand van Jaïrus op het kind gerust, jarenlang. Nu wordt zij door de aanraking van Jezus opgericht. Ridderlijk vat de bruidegom haar bij de hand en noodt haar tot de dans van het leven. Zonder angst, zonder schuldgevoelens, niet langer geregeerd door kwaadheid, niet meer ziek van haar vader en moeder... Sta maar op eigen benen. Je kunt het. Opstaan! Het is de hoogste tijd, je bent twaalf.' Dit is niets minder dan grove schending van Gods Woord.

De heilige Schrift vermeldt dat het meisje was gestorven en dat de Here Jezus haar opwekte met Zijn machtswoord: "Meisje, Ik zeg u, sta op!" (Marc.5:42).

Ds. Nico ter Linden was daar niet bij. Daarom is het maar goed dat hij toegeeft de waarheid niet in pacht te hebben. Gods Woord is de waarheid, ook feitelijk en historisch.

Wat zeggen dan b.v. de opgravingen? Daarover volgende keer meer.

Feike ter Velde