De ark voorop!

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 22
Er zijn zoveel christen-mensen - ook jonge mensen - die niet weten waar zij heen moeten. Zij zoeken alsmaar naar een weg, een route, die hen zou kunnen helpen om het einddoel te bereiken. En sommigen geven God de schuld van hun dwalen over de aarde. Wat zegt God in dit verhaal van Israël? U kunt er alles over lezen in Jozua 3. De weg door de Jordaan werd aangegeven door de ark des HEREN. Heel kardinaal is het in dit verhaal, dat zij eerst de ark moesten zien en dat zij daarna pas mochten opbreken. De vraag mag best eens worden gesteld: zien we wel Hem, Die voorop gaat?

ACHTER DE ARK AAN
De Ark des Verbonds is een type van de Here Jezus. Over deze overeenkomst willen wij drie dingen bespreken:

le In de ark lagen de stenen tafels met de 10 woorden. In Psalm 40:8 en 9 lezen wij: "In de boekrol is over Mij geschreven, uw wet is in mijn binnenste.”

Deze woorden worden aangehaald in Hebreeën 10:7 en daar toegepast op de Heiland.

2e In de ark lag ook de gebloeid hebbende staf van Aäron. De bloesem van de amandelboom wijst ons op de grote vreugde, die de Here Jezus had in het doen van de wil van Zijn Vader in de hemel. De amandelboom is ook de eerste die bloeit en dan zijn vruchten geeft. Ieder jaar beginnen deze bomen. Wat een les is dat voor ons: als er van vreugde in de dienst des HEREN sprake is, dan is het alleen om die Ene priester, Die amandelbloesem in Zijn leven heeft.

3e En de vrucht van de Christus is:
"Die u is geworden tot wijsheid, rechtvaardigheid, heiliging en verlossing." - 1 Corinthiërs 1:30. Wilt u achter Hem aan?

DE ARK ALS EERSTE IN HET WATER
Uit deze episode van het verhaal leren wij,
"Dat wij ons kruis op ons moeten nemen en Hem volgen" - Luc. 9:23. Wij dienen te zijn als onze Heer. Van de Here Jezus staat in de Bijbel, in Hebreeën 12:2 "Die het Kruis op zich heeft genomen, de schande niet achtende."

Zijn weg gaan, de route van de Here Jezus, betekent heel vaak dat u naar Zijn Kruis moet, want via Golgotha loopt Zijn pad des Levens.

Als het ware ging de ark ten onder in het water. Van onze Heiland kan worden gezegd: Dat het niet als het ware was, want Hij ging werkelijk ten onder in het water:
"Al uw baren en golven slaan over Mij heen." - Psalm 42:8b. Dit gebeuren is een beeld van het lijden en sterven van de Here Jezus. En wij worden geroepen om dat gelovig te vertrouwen. Dat is niet zo moeilijk, alleen: het kost wel u zelf. Wilt u uzelf niet inruilen in geloof, voor alles wat de Heiland voor u heeft gedaan? En dit is voor iedereen!

Er staat in Jozua 3:17, dat de priesters middenin de Jordaan bleven staan totdat het gehele volk was overgetrokken. Hierin is een les voor ons allen: Wij moeten nooit twijfelen aan wat de Here heeft laten optekenen in Johannes 3:16 en 17:

'Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden, opdat Hij de wereld veroordele, maar opdat de wereld door Hem behouden worde." God wil heel graag dat iedereen in Zijn land komt! Wilt u dat ook? De hele wereld!

Verlangt u naar de zekerheid dat u op Gods adres zult eindigen? Bij Hem?

DE PRIESTERS BLEVEN “ONBEWEEGLIJK” STAAN
De priesters namelijk, die de ark droegen. Zij bleven onbeweeglijk. Middenin de Jordaan. De ark opende de rij van mensen en als de laatste voorbij de ark is, sloot de ark ook weer de rij.

Het is vast en zeker dat Israël in het Beloofde Land komt, want God had het beloofd. En hier zet Hij onder dat wat Hij heeft beloofd nog eens een dikke streep. Onbeweeglijk, rotsvast, je kunt er allemaal van op aan. De Here Jezus heeft gezegd: Het is volbracht. Het is aan Zijn Kruis volkomen geschied. Wij kunnen aan veel twijfelen, maar niet aan Gods verlangen om ons te redden. Hij wil het. U ook? Jij ook? Onbeweeglijk stonden de priesters met de ark. Het is te vertrouwen.

ZIJ MOESTEN DE ARK OOK ZIEN
Het volk Israël moest de ark zien. Het volk moest ervoor zorgen dat iedereen de ark zag.
Om twee redenen:

1e Het hele volk moest de WEG weten, want daarlangs waren zij gisteren en eergisteren niet gegaan. Iedereen moest de weg kennen en zien waar de ark naar toe ging.

2e Zij moesten afstand houden van de heilige God.

Hoe kon Israël ervoor zorgen dat de achtersten ook de ark konden zien? Dat konden zij doen door een grote afstand te bewaren tussen de ark en de eerste mensen, die achter de ark aanliepen. Zie Jozua 3 : 4. Er gaat dan een natuurkundig verschijnsel spelen: het is net alsof alles wat aan de horizon is wordt opgeheven. God zorgt ervoor, dat iedereen de weg weet. Weet u die al, weet u uw route? De Here Jezus zei in Johannes 14 : 6:

"Ik ben de WEG … niemand komt tot de Vader dan door Mij."

Neem maar deze Weg; deze richting op. Want dan hebt u uw einddoel bereikt.

Nol Esmeijer