De andere kant op kijken

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 12
Onthoofdingen door IS? We kijken het liefst weg, ‘want we kunnen er toch niets aan doen.’ Mensen die dit geweld ontvluchten, maar omkomen op zee? We kijken de andere kant op, ‘want we kunnen er niets aan doen’, het probleem is te groot om te bevatten. In het vorige nummer legde Henk Schouten al de vergelijking met Westerbork.
In dit nummer leest u een kort verslag van een reis naar Auschwitz. De schrijvers wijzen op het gevaar van herhaling van het antisemitisme. Dat gevaar zien we ook terug in een ander artikel. Ds. Kees Kant ziet overeenkomsten tussen de theologie van een deel van de Palestijnse christenen en de Deutsche Christen, een Lutherse beweging in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Doordat er geen zicht meer is op Gods toekomstplan met Israël, kan dit denken ook vandaag weer vol de kop opsteken.
We mogen niet de andere kant opkijken. We zien dat Israëls veiligheid in de regio al sinds de oprichting in het geding is. We zien dat Joden in Europa zich niet veilig meer voelen. Maar ook hebben we ook de ogen open voor de situatie van de Palestijnen, die een speelbal zijn van de Arabische leiders.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht