De agenda en Bijbel omwisselen

Corine Daane • 95 - 2019 • Uitgave: 10
Lijkt de zomervakantie voor jou ook al zo lang geleden? Er naar uitgezien alsof het een finish was! Toen het eenmaal zover was… héérlijk om weken lang géén volle agenda te hebben! Tijd te hebben voor elkaar als gezin om als man en vrouw diepere gesprekken te kunnen hebben dan de dagelijkse ‘directeur gesprekjes’ om het ‘bedrijf’ gezin in goede banen te kunnen leiden.

Kansen hebben om met je kinderen bij te praten zonder gestoord te worden door de niet aflatende stroom appjes en andere sociale media uitingen waar je eigenlijk maar zo weinig vanaf weet. Tijdens die mooie oplaadmomenten nam je jezelf voor: Nú gaan we het anders aanpakken! Mag school straks weer drukte brengen, je wílt tijd hebben om met je kinderen te praten en hen op te voeden zoals de Heere dat wil.

Speelafspraak
Maar nu… je kijkt er met heimwee en misschien wel met een gevoel van onwerkelijkheid op terug. Terwijl je struikelt over de sporttas van je kind in de gang, luister je met een half oor naar de moeder aan de telefoon die zo graag een speelafspraak met kindlief wil. Je vraagt jezelf ondertussen gejaagd af waar de agenda is en waar er in die agenda dan nog een plekje leeg is voor een speelafspraak?! En terwijl de moeder in je oor verder kletst, moet je opeens aan die ene vriendin denken die het best moeilijk heeft… je had je zó voorgenomen om tijd in te plannen en regelmatig bij haar op bezoek te gaan, om er voor haar te zijn, maar je bent één keer kort even snel tussendoor aangewipt en daar is het bij gebleven. En je man? Ach, je weet hoe hij eruit ziet, maar hoe gaat het eigenlijk met hem? Ja, het is weer zover… dat zware gevoel in je maag is terug en die band om je keel.

We leven in een tijd waarin duidelijk zichtbaar is wat de gevolgen zijn van schapen die geen Herder willen. Opgejaagd, geen orde maar chaos, ieder voor zich en niemand die het echt goed redt als je iets verder kijkt dan de succesvolle oppervlaktelaag. Middenin die drukte en chaos mag jij jouw leven als christin leiden en kinderen (helpen) opvoeden en hen leren om op Gods manier in Zijn wereld te leven.

De rode draad
Deuteronomium 6:6-9 laat praktisch zien hoe het jouw eerste verantwoordelijkheid is om vól te zijn van de Here, dat je ziel gelukkig is in Hem. Dat vraagt discipline om tijd / prioriteit te maken van jouw relatie met Hem! Van daaruit kun je gaan delen. Gewoon thuis op de bank (‘als u in uw huis zit’). Pratend met je kind achterop de fiets, of als muziekje in de auto (‘als u over de weg gaat’). In gebed of door gesprekjes voor het slapengaan en bij het opstaan (’als u neerligt en als u opstaat’). Hem zichtbaar makend door je handelen (’een teken op uw hand’) en ook door wat je wel of niet wilt zien of laten zien en deze is juist in onze beeldcultuur een prachtkans! (‘voorhoofdsband tussen uw ogen’) En zo kun je, in het schoolseizoen, kinderen voorleven om heel hard hun best te doen (streven, maar dan op Gods manier!) in het besef dat je in alles afhankelijk bent van de Gever van je mogelijkheden. Levens waar Hij de rode draad vormt, zullen minder chaotisch worden; er zullen meer rustpunten komen, tijd om de diepte in te gaan, omdat de Herder weet dat je ziel dat nodig heeft. De vraag is of we van rode draad willen ruilen: laten we de agenda en de Bijbel weer omwisselen!

Corine Daane