De aarde zucht

Ad Kooijmans • 92 - 2016 • Uitgave: 20
Verontreiniging is een veel besproken zaak in onze dagen, verontreiniging van lucht, water en aarde. Zelfs van lichtverontreiniging wordt gesproken. Dat zijn allemaal fysieke verschijnselen met een geestelijke achtergrond. De mensheid had namelijk een goddelijke opdracht: ‘Onderwerpt de aarde en heerst over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen’ (Genesis 1:28). Wat hebben we daarvan gemaakt? Dat kunnen we uitdrukken in één enkel woord:
Wanbeheer.


De gevolgen van dit wanbeheer zijn overduidelijk: uitgestorven en uitstervende soorten vissen, vogels en kruipende dieren. Wat is de oorzaak van dat alles? Het antwoord van de Bijbel is overduidelijk, namelijk dat de mensheid haar theocentrische natuur inruilde voor de egocentrische. Met andere woorden gezegd: de mensen werden niet meer door God geleid, maar door hun eigen begeerte.
Het komt erop neer dat ze het Woord van God inwisselden voor de leugen van de satan (Genesis 3:1-15). Ze verloren de heerlijkheid Gods waarmee ze bekleed waren, ze vielen onder het oordeel en zouden de vijandschap van de duivel leren kennen. Maar God gaf ook de belofte van een uiteindelijke overwinning in het vrouwenzaad, de komst van de Verlosser. De verboden vrucht was ‘begerenswaardig om daardoor verstandig te worden’ (Genesis 3:6).

Egocentrische economie
De menselijke intelligentie bracht de wetenschap voort, die in onze generatie in een versnelling schijnt te komen. Weliswaar draagt ze het kenmerk van de ‘kennis van goed en kwaad’ (Genesis 3:5). Dat wil zeggen dat ze niet alleen de basis heeft gelegd voor allerlei nutsbedrijven die onze samenleving dienen, maar ook voor de wapenwedloop met de allesvernietigende atoombom. De industrie dient de mens met allerlei nuts- en genotsmiddelen, maar is ook de oorzaak van allerlei verontreiniging. Dat komt omdat de industrie niet gericht is op het welzijn van Gods schepping, maar op een volkomen egocentrische economie.
De duivel gebruikt de negatieve uitwassen, alsook natuurrampen en epidemieën om Gods schepping ten onder te doen gaan. Dat is zijn vijandschap en als aartsleugenaar doet hij de mensen geloven dat God ze dit alles aandoet, maar zij die de Verlosser (het vrouwenzaad) verwachten, zien door de duivelse infectie van de mensheid heen. Ze weten dat Hij de duivel de kop zal vermorzelen en alles nieuw zal maken (Openbaring 21:5). Hij zal een einde maken aan alle verontreiniging, want Hij is rein = onbesmet = heilig.

Longen van de aarde
De Schepper heeft ons een zuivere en gebalanceerde atmosfeer gegeven. Verkeer en industrie hebben voor verontreiniging gezorgd. Behalve de toename van het koolstofdioxidegehalte hebben ook fijnstof, stikstofoxiden en allerlei giftige dampen een negatieve invloed, sommige daarvan pas na jaren, zoals ook asbest. Vooral de toename van het koolstofdioxide veroorzaakt verandering van het klimaat, waarbij veelal arme landen die weinig verontreinigen de negatieve gevolgen ondervinden van de verontreiniging door de rijke landen. Die gevolgen ondervinden ze vooral door droogte, waardoor oogsten mislukken.
God heeft de oerbossen gegeven als de longen van de aarde. Zij zijn het namelijk die zuurstof produceren en kooldioxide opnemen. Het menselijke winstbejag is bezig die longen in snel tempo te reduceren met alle gevolgen van dien. De toename van koolstofdioxide in de atmosfeer brengt apocalyptische gevaren met zich mee, onder andere het stijgen van de zeespiegel, waardoor grote bewoonde gebieden onder water gezet dreigen te worden. Als de rampen komen, worden de mensen die God vergeten waren aan Hem herinnerd en lasteren ze Hem voor de rampen die ze over zichzelf gebracht hebben (Openbaring 16:21).

Vervuiling van water en land
De wijsheid van de mensen bracht nieuwe producten voort die niet uit de natuur afkomstig waren, met alle gevolgen van dien omdat het niet de wijsheid van de Schepper was. Alle producten van de natuur worden door de natuur weer opgenomen, maar plastic niet. Het kreeg een ruime toepassing en werd een plaag. Nu is het zo ver dat de wereldzeeën een plastic soep zijn geworden. In vissen en andere zeedieren vindt men stukjes plastic terug en vaak veroorzaken die de dood. In Hawaï, dat daartoe gunstig in de zeestroom ligt, heeft zich een nog steeds groeiende berg van plastic gevormd. Voeg daarbij aanvaringen en stormschade van olietankers en schepen die geladen zijn met giftige producten, die de zee verontreinigen en via de zee ook de kusten.
Wanneer we kijken naar het water op het vaste land, dan constateren we bacillaire en chemische verontreiniging, die ziekten en vergiftigingen kan veroorzaken. Het is belangrijk om algengroei te verhinderen om de zuurstof in het water te bewaren en chemisch afval op de juiste wijze op te vangen en niet in rivieren en kanalen te lozen. De geest van het overheersende eigenbelang en de onverschilligheid ten opzichte van de medemens werkt een volkomen negatieve houding in de hand.
Wat landverontreiniging betreft, die kan door regenval ook allerlei waterverontreiniging veroorzaken. Oude gebouwen die worden afgebroken brengen vaak asbest aan het licht. Door allerlei criminele activiteiten worden er overal giftige bijproducten van de fabricage van drugs gestort. Veel bossen worden verontreinigd door het dumpen van allerlei afvalstoffen. Het is gemakkelijker ze illegaal te dumpen dan zich er op legale wijze van te bevrijden. De duivel gebruikt en stimuleert deze houding om de menselijke samenleving naar de afgrond te voeren. Daarin komt zijn vijandschap uit.

Verlichting
Ten slotte nog lichtverontreiniging. Dat betekent dat stadsverlichting ons belemmert de sterrenhemel waar te nemen. Dat is eigenlijk een typisch voorbeeld van de geestelijke situatie. De zogenaamde Verlichting van de 18e eeuw heeft de mensen het licht van de hemel ontnomen. Het is menselijk licht dat het goddelijke licht verduistert. Die Verlichting was het rationalisme van Immanuel Kant, Jean Jacques Rousseau en Voltaire. Rationalisme is het gebruik van de menselijke rede als regel voor de samenleving. Die kan voortkomen uit ons hoofd (gedachten) of uit ons hart (emotie).
In Psalm 14:1 lezen we: ‘De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God.’ Daarom is hij een dwaas die zich laat leiden door zijn verlangens. De verboden vrucht was immers begeerlijk (Genesis 3:6). Maar hij was ook verontreinigend omdat hij de leugen van de satan in de plaats stelde van het woord van God (Genesis 2:17). Dat is verontreiniging, want Jezus zei: ‘Uit het hart komen voort kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen, lasteringen’ (Matteüs 15:19).

In het Licht
Eigenlijk was de zogenaamde verlichting een bevestiging van de keuze om te komen tot kennis van goed en kwaad (Genesis 3:5). Dat bracht niet het licht dat het beloofde, maar juist duisternis. Jezus zei: ‘Als het licht dat in u is, duisternis is, hoe groot is dan de duisternis zelf.’ Hij kwam als het beloofde vrouwenzaad en als het licht der wereld (Johannes 8:12). Hij kwam om ons te bevrijden van de vorst der duisternis en ‘allen die Hem aangenomen hebben, heeft Hij macht gegeven kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn naam geloven’ (Johannes 1:12).

Ad Kooijmans