De 23 september-hype

Henk van Blijderveen • 93 - 2017 • Uitgave: 22
Ik schrijf dit artikel op 26 september 2017. Drie dagen nadat, volgens nogal wat christenen, de opname van de Gemeente plaats had moeten vinden. Ik heb expres nog drie dagen gewacht, omdat zekerwetenden er op de eeuwigheid natuurlijk best een paar dagen naast kunnen zitten. Maar ondertussen zit ik nog steeds op mijn aardse bureaustoel. En de 23 september-profeten? Die staan sinds een dag of wat weer wat vaster met de benen op aarde.

23 september
Ik hoorde voor het eerst van de 23 september-theorie, toen een broeder mijn rugpijn probeerde weg te masseren: “Henk, op 23 september heb je nergens meer last van. Want dan komt de Here Jezus terug om ons op te nemen in Zijn heerlijkheid. Weg pijn, weg verdriet!”
Nu ben ik nogal sceptisch ten aanzien van mensen die, door een onnavolgbaar Bijbels gegoochel met cijfers, letters en sterrenstanden, ‘zekere data’ tevoorschijn toveren. Maar tegelijkertijd is de komende opname van de Gemeente voor mij een realiteit. Dus reageerde ik diplomatiek: “Als er iedere dag van de komende 20 jaar door iemand een hemelse ophaalalert wordt weergegeven, dan acht ik de kans groot, dat een van deze voorspellers per ongeluk wel eens gelijk zou kunnen hebben.”

Tekenen naderende eindtijd
Want dat de Here Jezus Zijn Gemeente spoedig komt halen, lijkt mij duidelijk. Het wereldtoneel oogt met de maand dramatischer. Agressieve orkanen met onschuldige namen als Wilma en Irma trekken sporen van vernieling. Ik ken lieve mensen met orkaannamen. En geloof het of niet, maar ik heb iedere keer weer een paar dagen nodig om ze in mijn hoofd helemaal los te koppelen van hun agressieve, winderige en waterige naamgenoten.
Ook de oorlogszuchtige heren Trump (betekenis ‘to trump’: aftroeven) en Kim Jong-un (spreek uit: ‘kim jong oen’) zijn tekenen van een naderende opname.
Ik zal nog een teken geven: egoïsme. Ego-katalisator Trump (alweer hij!) stelde tijdens een toespraak voor de VN, dat alle regeringsleiders moeten doen zoals hij: het eigen land op de eerste plaats zetten. De doodsteek voor solidariteit, ontwikkelingshulp en klimaat. Bedenk hierbij dat de wegbereider van nationaal egoïsme altijd individueel egoïsme is en de belabberde toestand van de wereld is verklaard.

Opname van de gemeente
Om terug te komen op de opname van de Gemeente. Maak u, als u een wedergeboren christen bent, niet al te ongerust over het geraas op deze wereld. Ja, er komt een verschrikkelijke tijd aan. Een tijd die een jaar of zeven zal duren. Maar voor het zover is, zal de Here Jezus Zijn gemeente thuishalen. En aan het eind van die zeven jaar zal Hij, Die 2000 jaar geleden naar de aarde kwam om de mensen te dienen met verlossing, terugkomen. In majesteit, als verhoogde Heer, Die recht en gerechtigheid op aarde zal herstellen.

Een lantaarntje
En de mensen die zo zeker waren ten aanzien van hun 23 september-voorspelling, hen zou ik willen adviseren om vooral de Here Jezus te blijven verwachten. Maar ook om in het vervolg wat terughoudender te zijn. Al is het alleen maar voor hun eigen geloofwaardigheid. Maar vooral om de geloofwaardigheid van het evangelie niet in diskrediet te brengen.
Ga niet al te eenzijdig op zoek naar het spectaculaire, naar het bijzondere in de Bijbel. Kijk eens wat meer naar het bijzondere dat te zien is in het gewone.
Zo zag ik laatst een reportage over de Biesbosch. De verslaggeefster was helemaal lyrisch, omdat ze voor het eerst in haar leven een zeldzame bever had gezien. Wat ik het mooiste vond? Een alom voorkomend juffertje, met de naam ‘lantaarntje’. Een prachtig helderblauw insect, met een verdikking op het achterlijf, dat iets weg heeft van een lantaarntje. Een lantaarntje, dat voor mij heel even de schoonheid van Gods schepping belichtte. Een schepping die gewoon bijzonder is. Een schepping waar de God van de Bijbel over waakt.

Henk van Blijderveen