Darmflora floreert bij gevarieerde voeding

Henk van Blijderveen • 92 - 2016 • Uitgave: 16
De afdeling Genetica van het UMC Groningen heeft de ontlasting van 1100 doorsnee Groningers onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat ieder mens ongeveer een pond bacteriën in zijn darmen heeft. Deze beestachtige hoeveelheid wordt vreemd genoeg darmflora genoemd, waar darmfauna de lading beter had gedekt. Het moet iets te maken hebben met het feit dat flora bloemiger klinkt en ruikt dan fauna. Een soort collectieve verdringing van de dierentuin die zich in onze darmen heeft gevestigd.

Maar goed, dat imponerende pond darmflora is veel minder belangrijk dan de samenstelling ervan, want hoe gevarieerder, hoe beter. Daarom moeten we gevarieerd eten, zodat zoveel mogelijk bacteriesoorten aan hun trekken kunnen komen. Maar let op: niet alles is goed! Zo zijn volle melk, frisdrank, zoetigheid, snacks en bier slecht voor de darmflora. Ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers en antibiotica, zijn niet bacterievriendelijk. Maar met rode wijn, koffie, pure chocola, karnemelk, yoghurt, groente en fruit doet u uw miljarden huisdiertjes een groot plezier.
Voor de doorgaans selectief lezende risicogroepen wil ik nog een waarschuwing doen uitgaan. Want de voedingsadviezen zouden hen weleens als muziek in de oren kunnen klinken. Kijkt u dus regelmatig te diep in glaasjes rode wijn, bent u een pure chocoladejunk of een koffiezuipschuit, onderstreep dan het woordje ‘gevarieerd’ en zet er een rode cirkel omheen. Het zal uw darmflora en welbevinden zeker ten goede komen.

Geestelijke darmflora
Wist u dat een christen ook een geestelijke darmflora heeft? En dat deze, net als de fysieke, pas floreert wanneer er gevarieerd wordt gegeten? Eet een christen te veel van hetzelfde, slaat hij steeds weer de Bijbel open op plaatsen die door een stokpaardboekenlegger zijn gemarkeerd, dan wordt hij eenzijdig, daardoor onevenwichtig en is het wachten op een val. Bijvoorbeeld van de troon in het eigengemaakte Kingdom Now, als blijkt dat ook een voorspoedig mens tegenslagen kan krijgen.
Of slaat hij de Bijbel slechts open bij hel en verdoemenis en wordt de genade in Jezus Christus vergeten, dan wordt hij een heilsonzekere christen, met een geestelijke darmflora die door stress slechts een onwelriekend en moedeloos zuchten produceert.
En dan zijn er nog de gelovigen die een god van louter liefde in de Bijbel hebben gevonden. Een god met een hele grote open hand met gespreide vingers waar hij doorheen kijkt. Een god die goedkope genade schenkt en genoegen neemt met onbekeerde kinderen. Een god die samen met zijn kinderen reddeloos verloren gaat.

De geur van Christus
Ja, het is van het grootste belang dat we ons voeden met de gehele Bijbel. Alleen dan zijn we verzekerd en kan onze geestelijke darmflora de geur van Christus verspreiden. Want Gods volmaakte waarheid openbaart zich in deze Bijbel. Ieder leesteken en ieder woord dat erin staat, wijst direct of indirect naar Jezus. Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven. Leven dat samengevat wordt in deze vijf onlosmakelijke schakels van de geestelijke voedselketen: Jezus’ geboorte, sterven, opstanding, hemelvaart en aanstaande wederkomst.
In Zijn geboorte werd Hij een mens zoals wij, in Zijn sterven nam Hij onze zonde op zich, in de opstanding werd Zijn offer bekrachtigd, in Zijn hemelvaart beloofde Hij ons plaats te bereiden en de Heilige Geest te zenden en in Zijn wederkomst zal Jezus een einde maken aan alle kwaad. Laten we ons geestelijk voeden met deze voedselketen. Vertrouw op wat Jezus al heeft gedaan en op wat Hij, net zo zeker, bij Zijn wederkomst nog gaat doen. Bedenk de dingen die boven zijn en wees heilig, want God is Heilig. Dan zullen we Jezus, of bij ons sterven, of bij Zijn wederkomst, voorbereid en vol blijdschap kunnen ontmoeten!

Henk van Blijderveen