Dag Israël, we zullen je missen

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 3
De afgelopen twee maanden is een historische politieke aardverschuiving zichtbaar geworden. De gevolgen zijn belangrijk voor heel de wereld en kunnen beangstigend zijn. De signalen vanuit de VS en de EU die deze gevaarlijke politieke veranderingen aankondigden waren er al veel langer. Niet alleen de Joden, maar ook Israël vertrekt uit Europa. Minister Kerry pendelt heen en weer met koffers vol ‘vredesplannen’. Welke rol spelen het ‘verraad van Geneve’ en al die ‘vredesplannen’? Wat betekent het vertrek van Israël? Wat zegt de Bijbel en wat kunnen wij nog doen?

VS
Op 24 november 2013 heeft de G5+1 onder leiding van de VS van Obama en de EU aan Iran het groene licht gegeven voor de atoombom van hun messias, de Mahdi. Israël voelt zich verraden door de VS, die jarenlang vriend en beschermer waren. Na Geneve-2013 is, begin januari, de internationale aanval op Israël weer krachtig opgepakt. Dit onder de strijdkreet en de bedrieglijke blinddoek van de volgende formule: ‘De arme, onderdrukte Palestijnen hebben recht op een eigen staat. Dat is de sleutel voor vrede in het Midden-Oosten en in het verlengde hiervan voor de wereldvrede.’ In deze paar woorden zitten zes of zeven leugens, waar we hier niet op ingaan.
John Kerry is sinds zijn optreden als minister van Buitenlandse Zaken van de VS al tien of elf keer in Israël geweest. Met tassen vol ‘vredesplannen’. Die plannen hebben een aantal dingen gemeen: Van Israël worden concessies – gebaren van goede wil noemt de internationale politiek dat – verwacht en van de Palestijnse Autoriteit niets. Bovendien zijn die plannen levensgevaarlijk voor Israël. Zelfs het vrijlaten van Palestijnse gevangenen bleek gevaarlijk, want velen hebben hun oude vak, terrorisme, weer opgepakt.
Intussen is de verhouding tussen de regering Obama en Israël nog nooit zo slecht geweest. Israël voelt zich verraden door de VS dat Iran als ‘nieuwe vriend’ heeft gekozen. Israël is de niet de enige. Ook christenen in het Midden-Oosten voelen zich door het Westen in de steek gelaten. Saoedi-Arabië heeft geen vertrouwen meer in de bondgenoot, in de VS. Overigens in het hele Midden-Oosten hebben de Verenigde Staten, heeft Obama, zo goed als alle respect verloren. De VS is de volgende wereldmacht die over het Israël van God struikelt.

EU
De EU is nog steeds de belangrijkste handelspartner van Israël. Dus daarop probeert het Beest in Brussel Israël te pakken. Vanuit Brussel wordt de diplomatieke en economische oorlog tegen Israël in een snel tempo opgevoerd. Vanaf voorjaar 2014 wil de EU een gedeeltelijke economische boycot van Israël invoeren. Europese firma’s die in Judea en Samaria werken of handel drijven worden krachtig ontmoedigd. Denk aan de stompzinnige actie van Vitens. Terwijl Israël onlangs een belangrijke waterovereenkomst met Jordanië en de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft gesloten. Denk aan de blinde politieke en omvangrijke financiële steun aan de PA, waarvan een groot deel in corrupte zakken van de PA verdwijnt. Ondanks aandringen vanuit het Europarlement wordt er niets onderzocht. Daar gaat ons belastinggeld! De venijnige verbale aanvallen op Israël van mw. Catherine Ashton, de persoon voor Buitenlandse Zaken van de EU, kleuren de EU als een felle anti-Israël organisatie. Daar maken wij deel van uit.
Vroeger was er nog een soort tweedeling tussen de landen van de EU. Sommige landen binnen de EU waren fel en anti-Israël. Andere landen steunden Israël en hielden veel kwaad uit Brussel tegen. Nederland hoorde daar ook bij. Let op de verdrietige verleden tijd ‘hoorde daarbij’. Vooral het tempo waarmee de EU de macht naar Brussel trekt, maakt een eigen nationale positie tegenover ‘Brussel’ moeilijk. Maar zou minister Timmermans dat echt willen?

Dag Israël
Het is dan ook vanzelfsprekend dat Israël zich van Europa en enigszins van de VS afwendt. Of afgestoten wordt? Links Israël vindt dat de houding van Netanyahu daaraan schuldig is. Maar die houdt krachtig vast aan het principe ‘veiligheid eerst’. Israël zoekt andere bondgenootschappen. Volgens de Britse Sunday Times plegen Israëlische en Saoedische veiligheidsdiensten overleg over het aanpakken van de ‘bom van Iran’. Netanyahu merkte in december op dat er ‘gelijkgestemde gezindheid is met leidinggevende landen in de Arabische wereld over (het atoomgevaar van) Iran.’ De Pax Americana, de vrede onder leiding van de VS, kalft snel af.
Ook economisch zoekt Israël andere wegen. Met het grootste islamitische land van de wereld, met Indonesië, is een belangrijk economisch verdrag gesloten. Nog belangrijker was het bezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi op 18 december jl. aan Jeruzalem. Hij ontmoette premier Netanyahu en president Peres. China wil profiteren van de grote technische knowhow en de landbouwkundige ervaring van Israël. De handel met China werd uitgebreid tot meer dan 2 miljard dollar. Israël mag een afdeling van hun technische universiteit, het Technion, in China vestigen. Israël zoekt en vindt andere wegen op het economisch en op het politiek terrein. Consulaten in Europa worden gesloten. De EU roept al jaren: “Weg wezen Israël.” Dus Israël zegt: “Dag Europa.”

We zullen je missen
Veel Joodse mensen vertrekken uit de EU uit vrees voor het toenemende antisemitisme. We schreven het al eerder: Joden weg, zegen weg. Want God zegt: ‘Wie u zegent, is gezegend, wie u vervloekt, is vervloekt!’ (Numeri 24:9 en Genesis 12:3). Nu ‘vertrekt’ ook Israël. We zullen je missen. Want als Timmermans en de zijnen zo pro-Palestijns en Israël-onvriendelijk doorgaan, zullen wij het ook merken. Oordelen: Meer recessie, meer geweld, meer rampen. Waarschuwingen van de Almachtige.
Wereldmachten hebben o.a. tot taak het Joodse volk te beschermen en Gods plan te faciliteren. We zien hoe de VS Israël laat vallen en verraadt. Tegelijk zien we hoe de VS als wereldmacht wegvalt. Gevolgen: overal chaos, opstanden, recessies, oorlogen en rampen. Deze verwijdering tussen de EU en Israël en het wegvallen van de VS als wereldmacht zijn twee ontwikkelingen die weinig goeds, weinig ‘vrede op aarde’ zullen brengen.

Intussen
We zien hoe nu de HERE Zijn Aangezicht voor het Westen verbergt. Zo krijgen de machten van het kwade vrij spel. Dat heeft ernstige gevolgen. Maar God gaat door met Zijn plan. Dat plan bestaat uit twee delen. 1) Het herstel van Israël. U zult hierover meer lezen in het komende jaar. 2) Het Evangelie, vooral in islamitische landen.
Aan het slot van dit sombere artikel een kleine bemoediging. We kregen een Kerstgroet van de leider van een grote evangelische kerk in Egypte. Een kort citaat: ‘We hadden een geweldige evangelische opwekkingsbijeenkomst van 8-12 december. Ongeveer 700 nieuwe mensen bezochten onze kerk voor het eerst. Van hen namen er 400 de Here Jezus Christus aan als Heer en Redder. We hadden 25 zomerkampen voor kinderen van alle leeftijden, waaronder drie gebedskampen van tien dagen.’ Zo gaat de HEER door. Ook met ieder die Hem vreest.

Jan van Barneveld