Correspondentie met kantoor - jrg. 77-16

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 16
Er komen veel reacties op ons kantoor binnen op de bijsluiter bij Zoeklicht nummer 13. Er blijkt bij sommigen verwarring te zijn rond de opmerking: "de grote stad is gevallen, profetie vervuld!" met de verwijzing naar Openbaring 18:10,11. Verschillende keren is opgemerkt dat dit niet in overeenstemming is met de bijbelse profetie, zoals ook altijd door “Het Zoeklicht” verkondigd is.
Openbaring 18 spreekt over een catastrofale gebeurtenis aan het einde van de grote verdrukking, over een totale verwoesting van Babylon. Of het letterlijk over een (herbouwd) Babylon gaat of dat het overdrachtelijk gezien moet worden is nu niet aan de orde.

Het is ontstaan in de haast van dat moment. In de heel korte tijd die we als redactie hadden, wilden we onze lezers en anderen wijzen op Zoeklicht nummer 14, welke in zijn geheel gewijd zou zijn aan de gebeurtenissen in Amerika. Door de haast van dat moment is deze onvolkomenheid ontstaan. Er had beter een vraagteken dan een uitroepteken kunnen staan achter “Profetie vervuld". Natuurlijk hangen deze aanslagen wel samen met de dingen die we uit de profetieën leren. De geweldspiraal waarin onze samenleving terecht gekomen is: volk zal opstaan tegen volk, geruchten van oorlogen en dergelijke en vooral de lijnen die uit dit gebeuren lopen naar het Midden-Oosten en Israël.


J.J.v.S.te H. U reikt ons een krantenartikel aan met als kop: Bijbeloffensief bisdom Roermond. In het artikel wordt dan gemeld dat bisschop Frans Wiertz vindt dat Limburgers bedroevend weinig weten van de Bijbel. Hij is dan ook stiekem hartstikke jaloers op protestanten die de Bijbel vaak op hun duimpje kennen, omdat het hen met de paplepel wordt ingegoten. De bisschop wil de Bijbel in 2003 het liefst huis aan huis verspreiden. Een ondernemen waar we zeer verheugd over mogen zijn. Of het zo is, zoals de bisschop stelt dat de protestanten de Bijbel op hun duimpje kennen, betwijfel ik. Ook voor de protestanten geldt vrees ik, wat Hosea schrijft: "Mijn volk gaat te gronde door gebrek aan kennis".

Wanneer de bisschop stelt dat de katholieken hun Bijbel slecht kennen, dan blijkt hij zelf een exemplarisch voorbeeld daarvan. De rol en de functie die hij Maria toedicht mag dan goed katholiek, maar slecht bijbels zijn. De enige rol die Maria in de Bijbel toegekend wordt is dat ze de moeder van de Here Jezus is. Dit is natuurlijk een fantastisch voorrecht geweest. Maar verder kunnen we haar geen middelaarsrol toekennen.


I.v.S. te H. schrijft ons naar aanleiding van een t.v. uitzending van de IKON. Het ging om een soort house party, met jongelui in een soort trans en teksten die walgelijk waren, waarin de dood verheerlijkt werd. Of dit alles met de Bijbel heeft te maken. De Bijbel profeteert over allerlei dingen die in de eindtijd gebeuren. Goddeloosheid zal de aarde meer en meer in haar greep krijgen. Een goddeloze cultuur is ten diepste een doodscultuur. Dat zien we dan ook in toenemende mate. Het tragische is natuurlijk dat een InterKerkelijke Omroep Nederland onze jongeren in die heilloze weg voorgaat. Het is als in de dagen van Nebukadnezar. Ook hij strekte zijn hand uit naar de nieuwe, de jonge generatie. Opgemerkt wordt in uw schrijven dat u het blad met anderen leest en nog weer doorgeeft. Daar zijn we verheugd over, geef ons blad door. We zijn nog meer blij, wanneer na een kennismaking men ook zelf een abonnement neemt. Dat heeft natuurlijk te maken met uw huishoudpotje, maar ook met de onze. We willen dit werk kunnen blijven doen.


A.v.d.L. te O. U geeft een nieuwe abonnee op. Geweldig, dat bij u en veel anderen enthousiasme voor ons blad wordt gevonden en er nieuwe abonnees worden opgegeven. U meldt er een bijzonderheid bij. U rijdt namelijk oudere mensen voor een stichting. Tijdens de ritten ontstaan gesprekken over dingen waar deze mensen zich zorgen over maken, zeker aangaande de toekomst. Ook u wordt naar uw mening gevraagd. U doet dan niet vaag maar wijst duidelijk naar de Heilige Schrift. Zulke dingen maken me blij en dankbaar. Dat u vervolgens de mensen wijst op 'Het Zoeklicht' omdat dat blad de profetieën uitlegt, is bovendien verheugend. Moge de Here u en anderen zegenen in uw vrijmoedig getuigenis en 'Het Zoeklicht' blijven gebruiken de hoopvolle bijbelse boodschap door te geven.

ds. Henk Schouten