Correspondentie met het kantoor - jrg. 77-18

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 18
J.B. te H. U zond ons een artikel uit een krant met daarin citaten van prof. Kuitert, de schrijver van o.a. het boek 'Het algemeen betwijfeld christelijk geloof en Jezus nalatenschap van het christendom'. De emeritus waarschuwde zelf al, dat de dingen die hij zeggen zou niet bij iedereen in goede aarde zou vallen. Dat overkomt ons sprekers voor Het Zoeklicht ook wel. Niet iedereen staat te juichen bij wat we zeggen of schrijven. Er is echter een groot verschil met prof. Kuitert. Wij verkondigen het evangelie en gaan uit van het gezag van Gods Woord. Kuitert verkondigt geen evangelie en Gods Woord is voor hem bepaald niet gezaghebbend. Het artikel dat we ontvingen was dan ook vol godslastering. Kuitert vindt het niet zinvol om God aan te roepen en dat God ingrijpt op het gebed van de mens (dus hoort naar gebeden!) is volgens Kuitert een groot misverstand. Ik zou hier bijbelteksten kunnen aangeven, waaruit zondermeer spreekt dat God een hoorder is van gebed en gebeden verhoort. Ik kan ook schrijven over teksten die aangeven dat er dwaalleraren zullen komen. Prof. Harry Kuitert is er één.


De N.P.V. (Nederlandse Patiënten Vereniging) drukt haar bewogenheid uit waar het gaat om mensenlevens. Een aantal voorbeelden werden gegeven waaruit blijkt hoe onzorgvuldig men vandaag met levens van medemensen omgaat. Bij 60% van de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen bestaat onzekerheid over de ethische uitgangspunten omtrent zorg en behandeling rond het levenseinde. Tot de dag van de wederkomst leven we in een gebroken bestaan, zo lezen we in dit schrijven. Opmerkelijk is een citaat van Cyprianus (200-258) Deze man was bisschop van Carthago en voorganger van Augustinus en werd in 258 onthoofd. In 250 geeft Cyprianus een typering van de Romeinse cultuur. Hij zegt: "Er is geen onschuld meer in de politiek, geen rechtvaardigheid meer in de rechtbanken, geen meesterschap meer in de kunsten en geen discipline meer in het moreel gedrag". Past deze typering helaas ook niet naadloos op onze tijd?


A.A. v.d.H. te H. Van deze broeder ontving ik een brochure aangereikt door de kerkenraad van de S.O.W. kerk te Amersfoort. De broeder schreef over zijn zorg hoe in de brochure wordt omgegaan met de Bijbel. Als dit de denkrichting is en hij vreest van wel, dan voelt deze broeder zich een vreemdeling en bijwoner in dit kerkgenootschap. Hij verlangt naar diensten die stichting brengen. Hij stelt ook vast dat de strijd zich juist binnen de kerk aan het toespitsen is.

De brochure zelf handelt over homofilie. Best een moeilijk onderwerp, maar de Bijbel neemt een duidelijk standpunt in. De brochure doet er alles aan de lezer te laten geloven dat het bijbelse standpunt anders is dan je uit normaal lezen zou begrijpen. Het slot van de brochure geeft aan dat de opstellers hun eigen onzin ook niet geloven. Zij stellen dat ieder de Bijbel leest met de bril van de eigen verwachting. Je krijgt vooral wat je verwacht. Ook hebben zij in hun grote wijsheid ontdekt dat de Bijbel niet het gezaghebbend Woord van God is. Dat is toch heel anders dan het bijbels getuigenis van de apostel Paulus. Hij schrijft in 2 Tim. 4:3 e.v. "Want er komt een tijd, dat (de mensen) de gezonde leer niet (meer) zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich (tal van) leraars zullen bijeenhalen, dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren".

ds. Henk Schouten