Correspondentie met het kantoor

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 2
A.S. te N.
- U schrijft ons dat u een artikel van "Het Zoeklicht" gekopieerd hebt en naar diverse scholen hebt gestuurd. Het is fijn te horen dat ook op deze wijze de boodschap die we door willen geven nog verder gebracht wordt dan de directe reikwijdte van ons blad. Misschien een idee voor andere lezers. Neemt u wel even contact met ons op of stuur een exemplaar van een blad, waarin u artikelen van Het Zoeklicht hebt overgenomen. Misschien is het ook een idee om geschenkabonnementen te geven als verjaardagscadeau.


C.F. D. te G.
- U schrijft ons dat u uw abonnement op ons blad wilt beëindigen. Zo'n bericht maakt ons natuurlijk niet blij. Het is jammer wanneer lezers om uiteenlopende redenen hun abonnement opzeggen. De aanleiding tot uw bedankje ligt in het gegeven dat er geschreven is over de vrije wil van de mens. Dat schrijven zou in strijd zijn met hetgeen de Bijbel leert waar staat: "Het is God die in u werkt beide het willen en het werken". Ik kan me niet voorstellen dat het de wil van de Here God is dat u om die reden bedankt voor ons prachtige blad waar zoveel goede en opbouwende dingen in staan.


J.D.K te N.
- "Wij hebben genoten van uw blad al die jaren, maar willen in ieder geval voorlopig afzien van continuering van het blad". Opnieuw een opzegging, nu is de reden heel anders. U hebt genoten van ons blad, dat is fijn om te horen. Maar waarom ontneemt u zichzelf dat genot? Die logica ontgaat mij geheel en al. U schrijft echter dat u voorlopig afziet. We zien er naar uit u binnenkort weer tot onze abonnees te mogen rekenen.


J.N. te E.
- U schrijft ons een brief en reikt ons daarbij een bidprentje met Maria aan, "de vrouwe van alle volken". Vervolgens gaat u hutselen met aantallen letters en woorden, terwijl u terloops ook schrijft over een openbaring bij een berg bij Luik. Er moet wel gebruik gemaakt worden van een schuilnaam, waaronder iemand Gods Woord bekend maakt. Dit alles zou passen bij de bijbelse openbaringen. Op mij maakt het een zeer onduidelijke en onsamenhangende indruk, maar dat niet alleen. Ik heb nog nooit in de Bijbel gelezen dat een profeet onder een schuilnaam werkte, om op die manier zelf in de anonimiteit te blijven. Uit de Bijbel begrijp ik wel, dat er maar één naam gegeven is waardoor wij behouden moeten worden, dat is de heerlijke naam van onze Here Jezus Christus. Dat Maria onze voorspreekster zou zijn kom ik in de Bijbel ook niet tegen. Ik raad u dringend aan deze dingen los te laten en u te richten op de woorden van de Here God, zoals die in de Bijbel geschreven staan. Dat zijn woorden van eeuwig leven. Ik deel uw woorden over "zware tijd, de duisternis is allerwegen en drukt hevig", maar het is niet Maria die ons hiervan zal verlossen. Ook dat is een duistere weg, we mogen uitzien naar de heerlijke ontmoeting op de wolken van de hemel met onze Heiland, Hij is het licht der wereld.


J.M. te H.
- We ontvingen van u een fax. Deze had betrekking op de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Een folder van deze groepering is verspreid in Rotterdam en mogelijk in meer plaatsen. Het gaat om een snel groeiende groep moslims (in 1986 ruim 11.000 aanhangers, momenteel bijna 42 miljoen). Uw vraag of dit de antichrist betreft kan ik niet beantwoorden, dat het anti christelijk is lijkt me duidelijk, niet alleen omdat er onheilig en onbijbels over de Here Jezus gesproken wordt, maar ook omdat er 'geprofeteerd' wordt over een zekere Mandi, die van zichzelf verklaarde dat hij de messias is. Dat deze Hazrat Mirza Ghulam Ahmad, zoals zijn naam feitelijk luidt, in 1908 gestorven is, nemen we gemakshalve voor kennisgeving aan.

Ik denk, broeder, dat we ons door dergelijke berichten al dan niet voorzien van somber kijkende mannen op foto's niet moeten laten verontrusten. Het is een bevestiging daarvan dat het Woord van de Here betrouwbaar is, wanneer Hij zegt dat velen in Zijn naam zullen komen en velen zullen verleiden (Matth. 24:5).


J.W.K. te Z.
- U vindt dat we te nadrukkelijk over de wederkomst van de Here Jezus schrijven. "Hij komt heus wel terug, maar wacht het rustig af'. Dat is juist ons probleem, we kunnen niet rustig afwachten. De boodschap van Zijn terugkomst moet bekend gemaakt worden. Het Evangelie moet gebracht worden! Moge de Here ons blad gebruiken om een heilige onrust bij mensen te brengen, die hen drijft in de liefdevolle armen van onze Heiland.

Fijn te horen dat we bij "Het Zoeklicht" bijbelvast zijn, dat vinden we een goed getuigenis, zo willen we verder. Moge de Here u en uw zus zegenen.


H.B. te K.
- Zou de Almachtige God een steen kunnen maken die God niet zou kunnen optillen? Die vraag, gesteld door Pé de Bruin, hield u bezig. U kreeg antwoord op deze vaak gestelde vraag. Uw antwoord komt hier op neer: ''Het eerste gedeelte van de vraag gaat over Gods werken, het tweede gedeelte over Gods krachten. De oplossing is dan: Gods werken gaan nooit boven Gods krachten! Dat in tegenstelling tot de werken van de mensen, die gaan wel boven hun krachten, de uitwerkingen daarvan zien we in rampen en vervuiling. Kortom, de wetenschap is met dingen bezig die zij niet in de hand kunnen doorgronden, hun werken gaan hun krachten wel te boven".
Zoals u schrijft willen ook wij Hem de eer geven die Hem als Schepper toekomt.
Hartelijk dank voor uw vriendelijke en bemoedigende woorden.


C.v.d.W. te B.
- We kregen van u een onaardige brief. De inhoud betrof een prediking in onze kapel, waarin de heer van Dam voor zou zijn gegaan. Uit opmerkingen uit uw brief begreep ik om wie het ging, bij ons gaat namelijk geen br. van Dam voor. Uw citaten uit bedoelde preek zijn al even slecht geciteerd als de naam van de spreker. U schrijft verder voor de vrede te zijn. Wie is daar niet voor? Vrede en waarheid gaan hand in hand, die handen hebben elkaar in uw schrijven losgelaten. Ik stem van harte in met uw laatste zin: "Ik geloof dat we moeten leren wat vrede is", maar dan ook wat waarheid is.


P. de K. te ?
- Van u kregen we een aantal krantenknipsels. Een opmerkelijke krantenkop zat er bij: Top-econoom professor Rutten becijfert de wederkomst van Christus: "Dag des oordeels omstreeks 2005". Dat deze professor en vroegere secretaris generaal van het ministerie van economische zaken niet onomstreden was, is genoegzaam bekend. Dat hij vaker voorspellingen deed is ook bekend, maar die lagen op zijn vakgebied. Nu doet hij voorspellingen die zijn kerk (r.k.) raken. De antichrist zal het in het Vaticaan voor het zeggen krijgen, terwijl de huidige paus afgezet zal worden. Dat zijn wel interessante dingen, maar die zeggen ons toch ook weer niet zoveel. Dat hij weet wanneer de wederkomst van onze Heiland plaats vindt zou ons moeten boeien. "Het Zoeklicht" immers, houdt zich al tientallen jaren met deze dingen bezig. Prof. Rutten echter is geen profeet. Hij, die wel een profeet was en is en nog wel de allergrootste - Hij is ook de Zoon van God -, zegt ons niet te weten wanneer het moment van Zijn wederkomst zijn zal. We moeten ons hoeden voor gereken en gepuzzel. Het is wel zo, dat we dergelijke signalen als tekenen van de tijd moeten verstaan! Wanneer de Here komt weten we niet, dat Hij spoedig komt is onze diepe overtuiging.


E.de V.
- U schrijft zeer geraakt te zijn door het artikel over de griezelbus, daar zat veel herkenning in. In uw kerk vond u helaas niet wat u nodig had, wel ondervond u tegenwind bij het zoeken naar God en dat nog wel op een plaats waar je dat het minst verwacht. U bleef zoeken en bent met hulp van vrienden en door EO-programma's tot een levend geloof gekomen. Ook uw man heeft de Here Jezus aangenomen. We worden warm en blij van zulke getuigenissen. Moge de Here u en uw man zegenen.

"Welkom in mijn nieuwe rubriek 'Correspondentie met het kantoor'
Er komen dagelijks heel wat brieven bij ons binnen, waarvan een aantal in aanmerking komt voor mijn antwoord in deze rubriek. We hopen hiermee dan ook u allen te dienen".

Ds. Henk Schouten