Christus regeert

Kees van der Staaij • 91 - 2015 • Uitgave: 8
‘Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde’ (Matteüs 28:18). Deze uitspraak van Christus draagt mij in mijn werk als Kamerlid voor de SGP. Ik hoef Gods Koninkrijk niet te realiseren en uiteindelijk geven mijn inspanningen niet de doorslag. Natuurlijk, ik moet werken alsof het van mij afhangt. Met creativiteit, doorzettingsvermogen en alle denkbare inzet. Maar de Godsregering is realiteit: Christus regeert, al is het onder de schijn van het tegendeel.

Zonder dit besef zou ik het bijltje erbij neergooien. Als christenpoliticus in een seculiere omgeving loop je over een smalle, eenzame weg waarbij je vaak de publieke opinie tegen hebt. En al worden er gelukkig geregeld positieve resultaten geboekt, per saldo hebben we in Nederland de afgelopen decennia heel wat van onze christelijke traditie moeten inleveren. Het is dan zeker niet denkbeeldig dat je vervalt in moedeloosheid, cynisme of fanatisme. De wetenschap dat het God niet uit de hand loopt, voorkomt deze gevoelens.

Geen macht, maar het christelijk getuigenis telt
Het laatste woord is niet aan premier Rutte of aan D66-leider Pechtold. Dat is tegelijkertijd ook de waarschuwing die uit de uitspraak van Christus spreekt. Wie zich niet overgeeft aan Zijn macht, staat voor eigen rekening. Dat loopt op niets uit. Het is zoveel mooier om je te laten inschakelen in Zijn dienst. Daar krijg je echt nooit spijt van.
Een christenpoliticus mag zien hoe de verhoudingen werkelijk liggen. Hij weet dat het eigenlijke werk al heeft plaatsgevonden. Alle donkere machten zijn beslissend verslagen op Golgotha. Als je je dit realiseert, hoef je ook niet krampachtig en verbeten te zoeken naar zoveel mogelijk machtsvorming. Niet machtsvorming, maar het christelijk getuigenis geeft de doorslag. Niet het bereikte telt, maar de trouw. Christenpolitici opereren vanuit hun roeping en niet zozeer vanuit het streven naar succes. Waar dit besef kwijnt, rest slechts wereldgelijkvormigheid.

Omslag en titelpagina
Een christenpoliticus leeft bovendien in afwachting van de definitieve komst van Gods Koninkrijk. Nog altijd staan wij aan de ingang van het uiteindelijke doen van God. Maar er komt een dag waarop we zullen zien en beleven, dat alles wat wij van God hebben ervaren en alle opgerichte tekenen van Zijn Rijk op aarde niet méér zijn geweest dan de ‘omslag en titelpagina’.
Dan beginnen we ‘eindelijk aan Hoofdstuk Eén van het Grote Verhaal dat niemand op aarde nog gelezen heeft, dat voor eeuwig door blijft gaan en waarin ieder hoofdstuk nog mooier is dan het vorige’ (C.S. Lewis, ‘De kronieken van Narnia’).

Als dit de toekomst is, pak je dubbel gemotiveerd je taak op deze aarde op. Ook in de Haagse politiek.

Kees van der Staaij
Voorzitter Tweede Kamerfractie SGP