Christus' lichaam

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 9
Wij begrijpen onze lessen het beste, wanneer wij bij het onderwerp van de les ons een voorstelling kunnen maken. In meerderheid zijn wij visueel ingesteld en niet alleen auditief. Wat wij met onze ogen - ook geestesogen - kunnen zien of voorstellen, zit dieper in ons geheugen dan wanneer wij er alleen over hebben horen praten. God weet dit en heeft daarom Zijn Woord - de Bijbel - geïllustreerd met vele beelden. Hij heeft dat ook gedaan met de Gemeente. Er zijn erg veel kerken en gemeenten. Dat is niet erg, maar de leden moeten wel veel van elkaar houden. En om dat te illustreren geeft de Heilige Geest het beeld van het Lichaam. Daarover kunt u lezen in 1 Corinthiërs 12:12-27. Daarin kunt u in ieder geval lezen, dat het lichaam - het onze - niet alleen maar een oog is. Het lichaam heeft vele leden, delen!

IEDER LID NOODZAKELIJK; OOK HET ZWAKKE
Wij hebben allemaal g:ote bewondering voor de sterken in het geloof. Meestal zijn dat ook bekenden. Althans bij een deel van de leden. Soms hebben wij kritiek op de sterken. Zij doen en laten niet precies zoals wij het gewend zijn. Maar toch… wij accepteren ze wel. Oor en oog zijn goede voorbeelden (v. 17). Veel christenen kijken naar andere gelovigen en zij luisteren naar wat zij zeggen. Meestal zien zij er anders uit en bezigen zij andere taal. Maar God verlangt dat wij hen beschouwen als leden van hetzelfde Lichaam. En dat wij niet zonder hen kunnen. Wanneer wij al moeite hebben met de sterken in het geloof, dan hebben wij het zeker met de zwakke leden. Wat ons eigen lichaam betreft, zorgen wij geweldig goed voor de zwakke delen, de lichaamsdelen die wij broodnodig hebben. Bijvoorbeeld onze nieren. Onze lichamen hebben deze lichaamsdelen diep weggestopt. Zij worden beschermd door ons lichaam. Wij kunnen niet - alleen met een heleboel moeite - zonder onze nieren. Wat heeft God het ook in Zijn Lichaam, de Gemeente, geweldig geregeld. En wat brengen wij er weinig van terecht.

Aan de zwakke leden kunt u bewijzen dat het u, met het voorbeeld dat de Here Jezus u gaf, menens is. En dat u zult zorgen voor de zwakkelingen, zoals u ook zorgt voor de zwakke delen van uw eigen lichaam.

WIJ BEKLEDEN BEPAALDE DELEN MEER EERVOL
Er staat heel nadrukkelijk in 1 Corinthiërs 12:23-25: "En juist die delen van het lichaam, welke wij minder in ere houden, bekleden wij meer eervol, en onze minder edele leden worden met groter eer behandeld doch onze edele leden hebben dat niet nodig. God heeft evenwel het lichaam zó samengesteld, dat Hij meer eer gaf aan hetgeen misdeeld was, opdat er geen verdeeldheid in het lichaam zou zijn, maar de leden gelijkelijk voor elkander zouden zorgen." Twee dingen willen wij daar in dit artikel uitnemen. Allereerst komt in het bovenstaande heel vaak voor: eervol, groter eer, meer eer. Er staat ergens in de Bijbel, dat wij de ander uitnemender zullen achten dan onszelf. Het bovenstaande gedeelte uit de Bijbel is eigenlijk een uitdieping van dat wat onder 1 Cor. 12 al is gezegd. Hier wordt het geven van eer aan ons opgedragen. Wij zullen de ander eren. Want er moet geen verdeeldheid zijn in het lichaam. Ook niet in Christus" Lichaam!

Op de tweede plaats: let eens op het woordje "misdeeld". Dat woordje geeft de hele zaak een andere wending. Omdat wij de misdeelden niet eren, is er "verdeeldheid" in het lichaam. God denkt wel aan de misdeelden in de Gemeente. Hij doet er ook iets aan. En wij? Zijn wij daar ook op uit in onze eenheidsbesprekingen; in onze eenheids-woede. Wij worden door de Heilige Geest verplicht om aan de misdeelden alle eer te geven en op deze manier de verdeeldheid op te lossen. Het is maar, waar onze belangrijkste taak ligt. En de Here Jezus had belangstelling voor de misdeelden en al Zijn kinderen zullen Zijn beeld dragen.

EEN LICHAAM MOET LEVEN
De Here Jezus is het Hoofd van Zijn Lichaam staat in Colossenzen 1:18.
Twee dingen over het Hoofd-zijn van Zijn Lichaam:
a. Zonder hoofd is een lichaam dood.
b. Het Hoofd bedenkt alles: maar dan moet het Lichaam leven om het uit te voeren.

Het één hangt samen met het andere. Wij kunnen alleen maar leven wanneer wij verbonden zijn met de Here Jezus, Die HET LEVEN is. Wij worden in de Bijbel dood genoemd, wanneer wij niet zijn verbonden met de Heiland. Dood in zonden.

Wat bent u? Een dode of levend voor GOD in Christus Jezus?

Wat is uw gemeente, uw kerk: dood of levend? Het leven heeft u ook nodig om dat wat Hij heeft bedacht uit te kunnen voeren.

Zijn Woord in de praktijk van iedere dag te handhaven.

Kunt u dat; wilt u dat?

Denk steeds als u uw eigen zin wilt doen aan het Lichaam van Christus.

Nol Esmeijer