Christus in de Tabernakel 7

Jacques Brunt • 96 - 2020 • Uitgave: 3
Vrijmoedig tot God gaan!
In dit slotartikel van de serie ‘Christus in de tabernakel’ betreden we het ‘Heilige der Heiligen’. Dit derde en laatste gedeelte van het tabernakelcomplex is bij uitstek een beeld van de hemel. We lezen in Psalm 11:4 ‘De HEERE is in Zijn heilig paleis, de troon van de HEERE staat in de hemel’. Wat is het - in het licht van dit Bijbelvers - dan bijzonder dat de Heere ons heel persoonlijk uitnodigt om met vrijmoedigheid tot Hem te naderen (Hebreeën 10:19). Maar hoe is dát mogelijk geworden…?

Het tabernakelcomplex is opgesplitst in drie gedeelten. Elk gedeelte is afgesloten met een gordijn/ voorhangsel. Het getal drie wordt ook wel het Goddelijke getal genoemd. Het is door het werk van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest dat wij kunnen en mogen naderen tot de troon van Gods genade. Van deze genadetroon (Hebreeën 4:16) is de ark van het verbond een beeld. Dit is het enige attribuut dat we aantreffen in het Heilige der Heiligen (Exodus 25, Hebreeën 9). De ark van het verbond was het teken en bewijs van Gods aanwezigheid onder Zijn volk.

Aantal voorwaarden
Slechts de hogepriester mocht één keer per jaar tijdens Jom Kipoer (Leviticus 16:30-31 | Grote Verzoendag) het Heilige der Heiligen binnengaan. Om het derde voorhangsel te kunnen en te mogen passeren moest de hogepriester aan een aantal voorwaarden voldoen (Leviticus 16:1-4). Als eerste moest er een brandoffer en een zondoffer worden gebracht. Er moest bloed vloeien… Het bloed werd vervolgens gesprenkeld op het verzoendeksel waarmee de ark van het verbond was afgesloten (Exodus 25:22, Romeinen 3:23-25). In de tweede plaats moest de hogepriester zijn heerlijkheid afleggen door slechts in zijn linnen onderkleed het Heilige der Heiligen binnen te gaan. Het bijzondere is dat onze hemelse Hogepriester, de Heere Jezus Christus, aan al deze voorwaarden heeft voldaan (Filippenzen 2:6-8, Hebreeën 9:11-12). Daardoor heeft Hij de weg tot de troon van Gods genade gebaand. De Heere Jezus heeft in het verheerlijken van Zijn Vader en in het redden van zondaren voldaan aan al Gods eisen van heiligheid en rechtvaardigheid.

Deze situatie veranderde radicaal
Het derde gordijn hing tussen het Heilige en het Heilige der Heiligen. Dit voorhangsel was bijzonder fraai vorm gegeven met de inmiddels vier bekende kleuren die spreken over de Heere Jezus. Het was het werk van een kunstenaar (Exodus 26:31). Het derde gordijn onderscheidt zich van de andere twee, doordat er cherubs op afgebeeld waren (2 Kronieken 3:14). Zij versperden de toegang tot het Heilige der Heiligen zoals de cherubs de toegang tot de hof van Eden bewaakten (Genesis 3:24). Deze situatie veranderde radicaal toen de Heere Jezus aan het kruis uitriep ‘het is volbracht’ en vervolgens ‘de geest gaf’ (Mattheüs 27:50-51). Op datzelfde moment scheurde het voorhangsel in de tempel van boven naar beneden. Ik las het volgende: “De scheuring van het voorhangsel over de volledige hoogte is een historisch feit. Het diepe belang van deze gebeurtenis wordt tot in glorieus detail uitgelegd in het boek Hebreeën. De dingen van de tempel (en de tabernakel) waren slechts een schaduw van de werkelijke dingen die nog zouden komen en uiteindelijk wijzen zij allemaal naar Jezus Christus. Hij was het voorhangsel dat naar het Allerheiligste leidde en dankzij Zijn dood hebben gelovigen nu vrij toegang tot God.”

In het Heilige der Heiligen stond - zoals reeds beschreven - de ark van het verbond. In deze ark (kist) lagen drie voorwerpen, te weten:

1. Gouden kruik met manna
Deze gouden kruik getuigt van Gods dagelijkse trouw en zorg over Zijn ontrouwe volk. Maar het ziet vooral op de Heere Jezus die in de volheid van de tijd - net als het manna in de woestijn - neerdaalde uit de hemel. We lezen in Johannes 6:33 ‘Want het brood van God is Hij Die uit de hemel neerdaalt en aan de wereld het leven geeft’.

2. Stenen tafelen / de wet
De stenen tafelen zijn door God gegeven nadat Israël was bevrijd uit Egypte. Het betreft de levensinstructie of de onderwijzing van de Heere aan Zijn volk. Psalm 40:9 ‘Ik vind er vreugde in, Mijn God, om Uw welbehagen te doen; Uw wet draag Ik diep in Mijn binnenste’. Het kenmerk van het nieuwe verbond is dat de wet van God in ons hart is geschreven (Jeremia 31).

3. Staf van Aäron
Het derde en laatste voorwerp in de ark van het verbond is de staf van Aäron die gebloeid had (Numeri 17:1-9). Er was discussie onder het volk ‘wie’ de leiding had of met andere woorden ‘wie de baas’ was. Er zijn drie machten die de christenheid door de eeuwen heen hebben bedreigd, te weten; geld, macht en seks. De Heere liet de staf van Aäron bloeien en dat was het zichtbare teken waardoor het volk wist dat Aäron van God de autoriteit ontving om het volk te leiden. Aäron was de eerste hogepriester en hij was een type van de Heere Jezus. God de Vader heeft vandaag Zijn Zoon Jezus het bevoegde gezag gegeven om leiding te geven aan Zijn gemeente. Hij het hoofd, wij Zijn Lichaam. De stem uit de wolk klonk en zei: ‘Dit is Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik Mijn welbehagen heb; luister naar Hem’ (Mattheüs 17:5b). Het is juist vandaag van groot belang dat we vrijwillig buigen onder het gezag van het Woord dat vlees geworden is. Wat een voorrecht om in onderwerping aan en in afhankelijkheid van de Heere Jezus te mogen leven.

Nu we aan het einde van deze 7-delige serie over ‘Christus in de tabernakel’ zijn gekomen, kunnen we deze reeks artikelen als volgt samenvatten:
1. De Voorhof toont ons de bekering, de verzoening en onze dagelijkse reiniging.
2. Het Heilige laat ons de weg zien van geestelijke groei.
3. Het Heilige der Heiligen bepaalt ons bij de gemeenschap met God.

Vraag:
• Lees Hebreeën 10:19-25. De schrijver van de Hebreeënbrief doet in deze verzen tot vier keer toe de oproep ‘Laten wij dan…’. Schrijf voor jezelf eens op ‘hoe’ deze vier oproepen functioneren in jouw leven?

Dank-/ bidpunt:
• Dank de Heere Jezus dat Hij er zorg voor heeft gedragen dat jij elk moment van de dag met vrijmoedigheid tot de troon van God kan naderen (Hebreeën 10:19-20). Bid dat God je een steeds dieper inzicht geeft in deze geweldige zegen, zodat je er ook dagelijks gebruik van zult maken.

Jacques Brunt