Christus alleen

Dirk van Genderen • 93 - 2017 • Uitgave: 8
Laat altijd de Heere Jezus Christus centraal staan. In ons leven, ons spreken, ons schrijven. Dat wordt mij steeds duidelijker. Als ik spreek of schrijf over de eindtijd, wil ik Hem centraal stellen. Als het gaat over Israël, moet Christus centraal staan. Altijd. Niet de eindtijd, niet Israël, niet de Heilige Geest of wie of wat dan ook, maar Christus alleen. En: wie de Zoon eert, eert ook de Vader.

Te snel verliezen wij de Heere Jezus Christus uit het oog. Terwijl Hij, als we Hem door genade mogen kennen en liefhebben, zo onze eer, glorie en aandacht waard is. Op tal van plaatsen in de Bijbel worden we opgeroepen onze aandacht op Hem te vestigen. Dat bewaart ons voor afdwalingen, voor het volgen van dwaalleraren, voor zonden. Enkele Bijbelverzen ter illustratie.
‘…want ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus en Die gekruisigd’ (1 Korintiërs 2:2).
‘Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit’ (Kolossenzen 3:1).
‘…terwijl wij ons oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof’ (Hebreeën 12:2).

Uit het zicht
Ik kom telkens weer mensen tegen die zo bezig zijn met de eindtijd, met Israël, met de Heilige Geest, met de doop, de sabbat, de opname, met tekenen en wonderen en vult u maar verder in, dat ze het zicht op de Heere Jezus kwijt dreigen te raken of al zijn kwijtgeraakt. Nooit mag dat gebeuren. Hij moet centraal staan, altijd. Zoek de dingen die boven zijn, waar Christus is. Vul je gedachten met Hem, verheug je in Hem. Lees in Zijn Woord, bid zonder ophouden.
Onze aandacht wordt afgetrokken van Christus als Hij niet centraal staat in de verkondiging, als Zijn Woord niet centraal staat. Christus kan ook van ons weggehouden worden, wanneer Hij als vrijwel onbereikbaar wordt voorgesteld en slechts beschikbaar is voor een enkeling in de gemeente die ertoe uitverkoren is.
Ik hou van Israël, ik spreek en schrijf over Israël en over de eindtijd, ik voel me betrokken bij Israël, maar we kunnen zo vol zijn van Israël dat we voorbijgaan aan de God van Israël en aan de Heere Jezus Christus. Laten we daar alert op zijn. Het gaat ten diepste niet om Israël of om het Joodse volk, maar om de eer en de glorie van Gods grote Naam.
Ezechiël 36:22 en 23 zeggen het zo treffend: ‘Zeg daarom tegen het huis van Israël: Zo zegt de Heere HEERE: Ik doe het niet om u, huis van Israël, maar om Mijn heilige Naam… Ik zal Mijn grote Naam heiligen…’

Voor eeuwig veilig
Onze aardsgezindheid is zo vaak een verhindering om binnen te gaan in Gods tegenwoordigheid. Als de stormwinden om u heen woeden, vlucht naar de Heere Jezus toe. Bij Hem bent u veilig. ‘U bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God’ (Kolossenzen 3:3). Wat een rijkdom! Onze oude, zondige mens is gestorven vanaf het moment dat we wederom geboren werden en tot geloof in de Heere Jezus kwamen. Vanaf dat moment is ons leven met Christus verborgen in God. Degenen die op Hem vertrouwen, zijn veilig. Voor eeuwig. Psalm 91:1 zegt zo mooi: ‘Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.’ Wat een troost, wat een bemoediging!

Onderweg
Ik wil u aansporen ‘de dingen te zoeken die boven zijn, waar Christus is, Die zit aan de rechterhand van God. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn’ (Kolossenzen 3:1 en 2).
Word je dan niet wereldvreemd? O nee. Maar alleen zo hou je het vol in deze van God vervreemde wereld. Alleen zo kun je jezelf heilig en onbesmet bewaren (Jakobus 1:27b). Gericht op de Heere Jezus Christus, Die we zo lief hebben, omdat Hij ons eerst liefhad (1 Johannes 4:19). Als pelgrims, als vreemdelingen, zijn we onderweg naar het hemelse vaderland (Hebreeën 11:16).
En de dag komt dat de hemel open zal gaan en dat Hij, onze Heere Jezus Christus, geopenbaard zal worden, zegt Kolossenzen 3:4. En, o wonder, dan zullen wij met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid! Wat een dag zal dat zijn!

Dirk van Genderen