Christen zijn op of naast de werkvloer?

Walter Wijnhoven • 88 - 2012 • Uitgave: 20
Christen zijn op de werkvloer, kan dat eigenlijk nog wel? Wie dit vraagt aan een ‘weigerambtenaar’ in pakweg Almere krijgt wellicht een ontkennend antwoord. Maar wie deze vraag stelt aan deelnemers van een bidstond zoals bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zal waarschijnlijk een positieve reactie krijgen.

Atheïstischer of religieuzer?
Maar wat dan te denken van het onheilspellende bericht: ‘Nederland in top tien atheïstische landen’, zoals de kranten deze zomer kopten? In een recent onderzoek naar religie wereldwijd blijkt Nederland namelijk in de top tien te staan van de landen met de meeste atheïsten. In dit door WIN-Gallup International uitgevoerde onderzoek neemt Nederland met 14 procent atheïsten de zevende plaats in. Nu zijn er volgens het gezegde ‘leugens, grove leugens, en statistieken’. Zo had de pers ook kunnen berichten: ‘Nederland is religieuzer geworden’. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk, dat het aantal mensen dat zich religieus noemt sinds 2005 met 1 procent is gestegen naar 43 procent. Maar laten we ons niet blindstaren op getallen en het vizier richten op de praktijk.

Kansen voor christenen
Het is waar dat er discussies gaande zijn over weigerambtenaren, dakevangelisten, SGP-vrouwen, koopzondagen, ritueel slachten en meer zaken die in het algemeen of juist heel specifiek religieuze groepen of personen betreffen. Het is nu eenmaal gemakkelijker om politiek correct het hoofd te schudden, dan positieve kanten te belichten van bepaalde ontwikkelingen. Ook is het eenvoudiger om Christen te zijn op je werk als je je daar omringd weet door mede-christenen. Als eenling is dat vaak een stuk lastiger: gniffelende collega’s als je bidt voor het eten, of nare reacties als je op zondag niet naar een bedrijfsfeestje gaat. Maar gelukkig zijn er genoeg helpende én biddende handen om het onderwerp ter sprake te brengen en zelfs op de agenda te krijgen. En bedenk hierbij steeds Wie je ultieme werkgever is!

Bidstonden en Gebedskringen
Sinds jaar en dag kennen diverse organisaties, klein en groot, gebedskringen of bidstonden en dit aantal groeit. Ook achter de anonieme betonnen façades van kantoorkolossen werkt de Heilige Geest. Maar hoe kom je daar achter? Dankzij internet kan dat steeds eenvoudiger ‘online’. Zo biedt de website Bedrijfsgebed een actuele landelijke lijst met bidstondgroepen, praktische tips en de mogelijkheid mee te praten in forums. Bidstonden zijn te vinden bij een verrassende diversiteit aan bedrijven: van ABN Amro tot Zorggroep Groningen. Ook NS en Prorail doen mee; wie weet komen ze ooit nog eens tot gecombineerde bidstonden om vertragingen op ’t spoor te bestrijden…
Staat uw eigen bedrijf er niet bij? Kijk dan of aansluiting mogelijk is bij een bidstond van een nabijgelegen bedrijf. Of zoek in uw eigen organisatie een mede-christen en handel in de geest van Bedrijfsgebed, om in elk bedrijf of organisatie met twee of meer christenen een eigen bidstondgroep te verzorgen.

Zingeving op de Zuidas
Er is ook een grote groep werkers die niet of nauwelijks ter kerke gaat, maar wel aanvoelt dat er ‘meer is’. Ook voor hen is er Hoop. Bij oplevering in 1966 was de Thomaskerk een baken in Amsterdam-Zuid. Pas veel later verrezen de wolkenkrabbers in het nu meest bekende zakendistrict van Nederland. De kerk liet zich niet verjagen, in tegendeel. Predikanten Ad van Nieuwpoort en Ruben van Zwieten weten bankiers, advocaten en snelle managers m/v te interesseren voor Zingeving op de Zuidas. Via mond-tot-mond reclame mogen Bijbelklassen, kerkdiensten en ‘existentielunches’ op steeds meer belangstelling rekenen. Het neemt drempels weg voor wie de Bijbel nog een vreemd boek is. Beide predikanten publiceerden eerder dit jaar een eigen boek: ‘De Bijbel op de Zuidas’, een bestseller. Kortom… het werkt! Welk zakendistrict volgt?

Social Media
Christenen bevinden zich overal, dus ook op social media

zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Moderne manieren om in contact te komen met christenen op de virtuele werkvloer, 24 uur per etmaal. Op Twitter vind je mensen zoals Elbert, die zakelijke tweets afwisselt met bemoedigende christelijke citaten. Of volg @ChristenCitaten en ontvang tweets die prikkelen en uitdagen om Jezus te volgen. Gebruik de hashtag #durftevragen als je andere christenen op de werkplek zoekt om ervaringen uit te wisselen.
LinkedIn is meer zakelijk gericht, maar wie dat wil kan aangeven als christen in het (zaken)leven te staan. Zoals Hans, die zijn loopbaan bij een grote accountant recentelijk inruilde voor een opleiding tot theoloog. Theo bewandelde de omgekeerde weg en kwam na een studie theologie uiteindelijk bij een grote accountant terecht. Iedereen met een PC en internetaansluiting kan eenvoudig een account openen op Twitter of LinkedIn, maar pas op: wees voorbereid op verrassende ontmoetingen.
’Christen-zijn op je werk = OK. Maar in een pauze met collega’s samen bidden? Nou, nee! Zo nódig bid ik wel, alleen/thuis’. Zo luidde een recente enquête op LinkedIn. Uitkomst: Oneens zegt 66% van de stemmers, waaronder Bart: “Als wij niet laten zien hoe Jezus is, hoe moeten andere mensen het dan zien en geloven?” Erwin sluit zich hierbij aan: “Waar mensen samen bidden gebeurt meer; in verdiepte banden met collega’s, maar ook in je werk. Het zet de neuzen dezelfde kant op, als het stemmen van de instrumenten voor het concert. Ik kan het iedereen aanraden!”

Themazondag
Ook de kerk helpt bij je werk. Op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11 uur 11, begint traditiegetrouw het carnavalsseizoen. Maar dit jaar wordt eveneens op 11 november voor de derde keer de landelijke themazondag ‘Christen-zijn op je werk’ gehouden. Aan alle kerken en gemeenten wordt gevraagd daarbij stil te staan en erover te preken. In de voorafgaande week is ‘Dankdag voor gewas en arbeid’, vandaar de zondag direct erna aandacht voor de relatie tussen geloof en werk.
Een speciale themadienst is natuurlijk goed, maar er is meer nodig om als werker in de frontlinie te functioneren zoals God het bedoeld heeft. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat we allemaal moeten getuigen of evangeliseren op de werkvloer. Werk is een roeping en niet slechts zendingsgebied. Getuigen-zijn is evenmin synoniem voor een vlotte babbel en dat hoeft ook niet. Onze houding is vooral van belang. Zoals Franciscus van Assisi ooit zo mooi zei: ‘Ik verkondig het Evangelie, desnoods met woorden.’

Walter Wijnhoven

Handige links
www.christenzijnopjewerk.nl
www.bedrijfsgebed.nl
www.geloofinjewerk.nl
www.gelovenopmaandag.nl
www.zingevingzuidas.nl

Kader
Geloven op maandag
De Stichting Geloven op Maandag biedt ondersteuning aan christenen die hun christen-zijn op hun werk (meer) gestalte willen geven. Leidende gedachte hierbij is, dat de Bijbel heel wat te zeggen heeft hoe we in de praktijk van ons werk met alledaagse problemen om kunnen gaan. Zoals het omgaan met collega's, werkdruk, de balans tussen werk en privé, de baas, gewetensconflicten enzovoorts. Verder is het de overtuiging van de Stichting, dat de kracht van ons getuigenis als Christen naar mensen in onze omgeving een vrucht is van de manier waarop we in staat zijn om te gaan met de dingen van alledag waar we in ons werk mee te maken krijgen.