Christen zijn als makelaar - Kantoor als ‘dekmantel’ voor evangelisatie

Joël Oosterhagen • 94 - 2018 • Uitgave: 2
Veertig jaar lang zat hij in de kerk, maar een persoonlijke relatie met God had hij niet. Totdat God ingreep. Nu vertelt makelaar Henk Jan Leijendekker (44) tijdens zijn werk altijd over de Heere Jezus.

“Als ik mensen ontmoet, dan vraag ik mij altijd af op zij de Heere kennen. Los van het feit dat ik hun huis verkoop of iets zakelijks moet doen, ben ik benieuwd waarom God juist deze mensen op mijn pad plaatst. Wat als zij overlijden en voor God komen te staan? Wat zou het erg zijn als ik hen dan niet over Jezus heb verteld. Hij is mijn hoogste prioriteit en daarom wil ik van Hem getuigen. God heeft die last als het ware op mijn schouders gelegd.

‘Clubje’
Aan het begin van mijn carrière ontweek ik altijd dat ik christen was. Ik ging elke week naar de kerk, zat daar en ging vervolgens weer naar huis. In die veertig jaar had ik geen levende relatie met God. Maar dat veranderde vier jaar geleden. Het begon toen een ondernemer mij uitnodigde voor een christelijke mannenbijeenkomst van CBMC. “Kom je ook?,” zei hij. Ik wist dat het niks voor mij was en daarnaast was ik om 7 uur nog niet eens wakker. Daarom bedankte ik ervoor.
Een poosje later kwam tijdens het werk de gedachte in mij op: “Wat nu als ik dood ga, dan kom ik niet bij God.” Op dat moment nam ik de beslissing dat mijn leven anders moest, maar ik had geen idee hoe. Ik dacht terug aan die ondernemer en vroeg of zijn ‘clubje’ nog bestond. Ik ging daar naartoe en zag mannen die een levende relatie met God hadden. In dat jaar kreeg ik ook steeds meer het verlangen om God te dienen.

Nooit verteld
Op een zondagmorgen vroeg ik de Heere wat ik moest doen om Hem te gehoorzamen. Toen werd ik tijdens de dienst zo diep geraakt dat ik gebroken de kerk uitging. De dag daarna sloeg ik opeens de Bijbel open. Lezen was altijd een drama, maar toen verslond ik de Bijbel. Ik had een honger naar alles wat van Jezus was. Dat was de grote ommekeer. Maar ik was nog niet vrij. God wilde echt mijn hele hart.
Ik geloofde wel dat Jezus de Zoon van God was, maar ik leefde volledig voor mijzelf. Mijn vrouw was jaren voor mij tot geloof gekomen en wij konden niet over het geloof praten. Zij stond aan de zijlijn toe te kijken en zag het proces gebeuren. Ik moest een keuze maken om alles af te leggen en mijn hart aan de Heere te geven. Alles wat ik heb, zoals mijn huis, mijn auto, mijn kleren en mijn bedrijf. En toen ik mijzelf overgaf aan Hem, ging de Heere mij verlossen. Vanaf dat moment kreeg ik zo’n blijdschap dat ik mij realiseerde dat ik goud had ontdekt. Mijn hele leven heb ik in de kerk gezeten, maar ze hadden mij nooit verteld dat het zo’n overweldigende blijdschap geeft als je opnieuw geboren moest wordt.

Evangelisatiemateriaal
Mijn twee broers waarmee ik een aantal makelaarskantoren heb, waren eerst bang dat ik dominee zou worden. Maar God wilde mij nog steeds op deze plek als makelaar gebruiken. Vanuit mijzelf zal ik nooit deze taak neerleggen, anders loop ik God voor de voeten. Het leuke aan mijn werk is dat ik overal kom en met heel veel mensen en situaties te maken heb. Dat zijn blijde situaties, maar ook verdrietige. We hebben mensen die vooruit gaan en een grotere woning kopen, maar ook mensen die te maken hebben met echtscheiding, ziekte of overlijden van een dierbare.
Altijd deel ik uit van Gods liefde. In de auto heb ik een doos met Bijbels en evangelisatiemateriaal. Klanten zien nu aan mij dat ik christen ben en in mijn gesprekken probeer ik altijd te getuigen. “Ken jij Jezus?,” vraag ik dan. Aan de hand van hun reactie laat ik afhangen wat ik vertel. Vaak als de mensen gelovig zijn maar er niet veel mee doen, dan gebruik ik de Bijbel om via teksten het evangelie uit te leggen. Anders deel ik mijn getuigenis en geef ik hen een boekje. Ik besef dat ik niks zonder de Heilige Geest kan en bid ook dat de Heere hun hart mag aanraken.

Kippenvel
In de afgelopen jaren heb ik tientallen gebeurtenissen meegemaakt waar mensen open stonden voor het geloof, maar ook dat mensen tot bekering kwamen. Zo kwam er een tijd terug een vrouw aan de balie die geen idee had waarom ze naar ons toekwam. Toen zei ik tegen haar: “Gelooft u dat God bestaat?” Ze vertelde mij dat ze daar de laatste tijd naar op zoek was. Twee uur lang sprak ik met haar over het evangelie. Laatst kwam ze weer langs en vertelde ze dat ze tot geloof was gekomen. Toen ze zei dat ze ook de blijdschap had gekregen die ik heb, kreeg ik kippenvel. God had haar leven veranderd.
Een man zei eens tegen mij: “Dit kantoor is zeker een dekmantel?” Dat klopt, want mijn eerste doel is om mensen over de Heere Jezus te vertellen. En daarnaast is het ook mijn taak om een huis te verkopen.
God leidt mij echt naar mensen toe en geeft mij zo een zegen. Maar soms heb ik het ook te druk en merk ik dat ik minder getuig. Dan laat ik mijn werkzaamheden voorgaan. En dat is niet wat God van mij wil. In alles wil ik Hem op de eerste plek zetten. Dat betekent dat ik dan minder werk moet aannemen en een stapje terug moet doen.

Identiteit
Elke morgen bid ik of de Heere mij bij mensen mag brengen die ik over Hem mag vertellen. Ik wil het zout en licht zijn. Ik heb meer fijngevoeligheid ontwikkelt voor de leiding van de Heilige Geest. Natuurlijk heb ik ook strijd, maar ik kan altijd getuigen van Hem. Ik zag bijvoorbeeld hoe de mannen bij CBMC Gods liefde uitstraalde naar mij en elkaar. Daarom ben ik zo’n voorstander om te getuigen van Zijn liefde, want zo kun je mensen bereiken.
Jarenlang was het doel van mijn leven om succesvol te zijn, een groot huis te hebben en veel op vakantie te gaan. Ik was een grote egoïst die alleen voor zichzelf leefde. Maar nu is Jezus mijn leven geworden. Hij is mijn identiteit.”

Joël Oosterhagen