Christen-zijn als burgemeester - Frans de Lange

Joël Oosterhagen • 93 - 2017 • Uitgave: 5
Ruim negen jaar stond hij aan het hoofd van het gemeentelijke bestuur van Elburg. Biddend besloot hij zijn burgemeesterschap te verruilen om te werken bij een zendingsorganisatie. Hoe uitte Frans de Lange (51) zijn christen-zijn als burgemeester? En waarom is hij tot deze verandering van baan gekomen?

Dat Frans de Lange na negen jaar en drie maanden zijn functie als burgemeester neerlegde, kwam voor velen toch als een verrassing. Met vrijmoedigheid kondigde hij zijn vertrek aan. Vooral toen De Lange geroepen werd door God om per februari als mededirecteur van de christelijke organisatie GlobalRize aan de slag te gaan. Een organisatie die voornamelijk via internet evangeliseert. “Ik heb altijd een hart gehad voor het evangelie. Bestuur en politiek was ik goed in en kon ik ook, maar dit heeft echt mijn hart.”

Geroepen
Zijn eerdere werkzaamheden als raadslid en wethouder van Harderwijk en zijn burgemeesterschap in Elburg waren overigens een bevestiging van de Heer geweest. “Destijds voelde ik mij geroepen voor het openbaar bestuur. Ik heb echt ervaren dat dit Gods wil was. Om dit los te laten vroeg ik God om wijsheid of ik deze stap moest maken om te werken bij deze organisatie. Vooral voor de consequenties die dat met zich meedroeg. Het heeft ingrijpende gevolgen voor mijn persoonlijke situatie, want ik moest salaris en eventueel andere ambities ervoor opgeven.”
Ondanks zijn neutraliteit als burgemeester liet De Lange het christen-zijn wel merken tijdens zijn ambt. “Het geloof zit diep in mij. Doordat ik bij de ChristenUnie zat, had je wel eens een spanningsveld. Je staat boven partijen en je moet een neutraal profiel hebben. En daar worstel je af en toe mee.” Hoewel er partijen en raadsleden waren die niks met het christelijke geloof hadden, ervoer de oud-politicus niet veel spanning. “Mede dankzij de overwegend christelijke omgeving waar Elburg ligt. Ik heb wel eens met mensen gebeden, maar alleen als zij daar duidelijk wat mee hadden. Maar ook in de manier van geloofsbeleving moet je weer oppassen wat je doet.”

Kracht in gebed
Tijdens zijn ambt kreeg hij de titel ‘biddende burgemeester’ mee. “Hier heb ik nooit aandacht aan besteed. Maar zo werd ik genoemd omdat ik diverse mensen heb opgeroepen om te bidden zoals predikanten uit de buurt, mensen binnen de ChristenUnie en wethouders op de Veluwe. Overal ben ik aanjager van gebed, want ik geloof in de kracht ervan. Overigens ben ik soms wel eens jaloers op echte gebedsmannen.”
Het gebed had voor De Lange ook een diepe uitwerking in zijn werk. Zo droeg hij biddend zijn werkzaamheden en de gemeenschap op. “Dat gaf een meerwaarde waarin ik veel zegen heb ervaren. Dat had niet altijd te maken met mijn kwaliteiten, maar ik deed mijn werk in echte afhankelijkheid. Daarbij had ik het gebed veelvuldig nodig. Ook als er complexe vraagstukken waren dan bad ik altijd voor wijsheid. Als je dat gebed oprecht bidt, dan geloof ik dat daar kracht vanuit gaat. Niet iedere raadsvergadering was verheffend, maar ik wist wel dat de Heere erbij was.”

Profielschets
Vorig jaar werd duidelijk dat er een mededirecteur moest komen bij GlobalRize om bekendheid te geven en de werkzaamheden te laten uitbreiden. Daarom werd er een profielschets gemaakt welke kwaliteiten deze persoon zou moeten hebben. “Toen ik deze schets zag, vond ik het goed bij mij passen. Ook liet ik het aan mijn vrouw lezen en die zei gelijk: ‘Dat ben jij, maar laten we er eerst voor bidden.’ En dat deden we een lange periode. We hebben een tijd geworsteld met de vraag ‘Is dit echt wat U wilt Heere?’” En rond de zomer kwam de tekst uit Romeinen 10:14 naar voren: ‘Hoe zullen zij dan Hem aanroepen in Wie zij niet geloven? En hoe zullen zij in Hem geloven van Wie zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt?’
Die tekst was voor mij echt doorslaggevend. Ineens gingen mijn ogen open. Wie zal het ze vertellen? Wij dus misschien wel. En ik bedacht: ‘Heere, als U zo duidelijk spreekt, dan ga ik ervoor.’ We weten dat we richting de eindtijd gaan en dat de boodschap van het evangelie levensreddend is. Daarom vind ik het belangrijk dat die boodschap verder komt.”

Vluchtig
Onbekend is hij overigens niet met de organisatie. Drie jaar terug werd De Lange bestuurslid nadat hij in aanraking kwam met oprichter en directeur Marten Visser. En de interesse groeide al snel in het werk. “Als evangelisatiemiddel is het enorm krachtig om via internet te werken. De organisatie heeft iets ontwikkeld waarmee wij duizenden mensen kunnen bereiken met het evangelie. Als je dit afzet tegen de mogelijkheden van traditionele zending dan is dit een unieke kans die hier ligt. Dat je met weinig middelen een wereldwijd bereik hebt voor het evangelie is een zendingskans die zich nooit eerder heeft voorgedaan en die steeds groter wordt.”
De taken van De Lange zijn naast het ondersteunen van de andere directeur in de beleidszaken ook de organisatie in fondswerving en communicatie te laten uitbreiden. Ook hebben zijn werkzaamheden zijdelings iets te maken met wat hij deed als burgemeester. Toen was hij al veel bezig met sociale media zoals Facebook en Twitter. De zendingsorganisatie is onder andere actief op Facebook met de Engelse pagina Biblword. “Wij ontdekten dat we een groot bereik kregen door het plaatsen van Bijbelteksten, korte filmpjes en animaties met een Bijbelse boodschap.” Op dit moment hebben ze meer dan 2,7 miljoen volgers over de hele wereld. Maar omdat de media zo vluchtig zijn, wilden ze iets daarnaast zetten om beter in contact te komen met mensen.

Laagdrempelig
Via Facebook worden bezoekers doorverwezen naar een geloofscursus op hun website. Hier komen ze direct in contact te staan met coaches waaraan ze hun vragen kunnen stellen. “Het moet allemaal laagdrempelig zijn om mensen makkelijk in contact te laten komen met plaatselijke kerken zodat het hen uiteindelijk leidt tot de Heere Jezus. We willen er niets aan verdienen, maar rijkelijk het evangelie brengen en mensen verder helpen.”
Met deze uitdaging gaan ze de komende tijd aan de slag. Het project is begin januari gestart en heeft al ruim honderden cursisten van over de hele wereld. “Doordat er veel cursisten bij komen, zitten we nu verlegen om coaches die Engels spreken en Bijbelkennis hebben. We zijn al gegroeid van 40 naar 60 vrijwilligers, maar geloven dat er meer nodig zijn.” Het cursusmateriaal wordt in de toekomst ook in meerdere talen vertaald waardoor het bereik naar verwachting verder groeit.

Afscheid
Eind januari was dan het vertrek van Frans de Lange als burgemeester van de gemeente Elburg. Dat afscheid was voor hem zwaarder dan gedacht. “Ik vond het heel moeilijk om afscheid te nemen als burgervader, want zo voelde ik me echt. Je neemt je voor om van iedereen te houden en het gekke is dat je dat ook gaat doen. Het voelt alsof je je familie loslaat. Maar dat heb ik voor deze missie over. Met dit werk kunnen we mensen vertellen over het evangelie en ik vind het belangrijk dat deze boodschap iedereen bereikt.”

Joël Oosterhagen