Christelijke blindenbibliotheek

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 10
Enkele weken geleden bracht ik een bezoek aan de Christelijke Blindenbibliotheek (CBB) te Ermelo. Daar worden boeken, kranten en tijdschriften ingelezen ten behoeve van de blinde medemens. Een initiatief, dat in de Gereformeerde kerk van Amsterdam is begonnen, in 1910-1912. Men richtte zich aanvankelijk vooral op het beschikbaar maken van christelijke lectuur in braille.

Natuurlijk eerst de Bijbel en de Heidelbergse Catechismus en toen ook boeken en bladen. De CBB beschikt over een enorme collectie aan boeken en bladen in braille. Sinds de jaren '50 is daar het gesproken woord bijgekomen.

Boeken en tijdschriften worden sindsdien ingelezen op geluidsband. Een van die tijdschriften is iedere veertien dagen Het Zoeklicht. Bij de CBB zijn al zo'n twintigduizend(!) cassetteboeken te leen. Mensen kunnen zich abonneren op allerlei tijdschriften die door de CBB (ruim driehonderd) worden uitgegeven op cassette, in grootletter, in braille of in digitale vorm (diskette).

Ik werd rondgeleid door Thea Bruijn (hoofd afd. Audio) en zag een indrukwekkend werk dat door zon veertig vaste medewerkers wordt gedaan in samenwerking met *zeer veel vrijwilligers - zo'n driehonderd - bij het inlezen, het braille-werk en het redactiewerk.

FtV