Bucketlist dat zorgt voor een burn-out?

Henk van Blijderveen • 95 - 2019 • Uitgave: 4
Er lopen nogal wat mensen rond met een rugzakje. Gevuld met een loodzware bucketlist met wensen en plannen die ze in hun leven willen verwezenlijken. Nu is er niks mis met het hebben van wensen en plannen, maar het wordt anders wanneer ze de opmaat vormen voor een burn-out.

Wist u dat het woord ‘bucketlist’ zijn oorsprong vindt in de Engelse uitdrukking “kick the bucket” (de pijp uitgaan). In beginsel was het een lijstje opgesteld door een terminaal iemand, die voordat hij stierf nog wat dingen gedaan wilde hebben. Zoals het bijleggen van een vete, of nog één keer een mooie reis maken. Maar sinds enkele jaren is het karakter van de bucketlist veranderd van “kick the bucket” in “alive and kicking”. Van een terminaal flutlijstje voor enkele maanden, tot een waslijst voor jarenlange tijdsbesteding.
Ja, wil je meetellen, dan is een bucketlist die vol, duur en social mediaproof is pure noodzaak. En haalbaar! Met dank aan zeeën van ‘vrije tijd’, een goed inkomen en een hoge levensverwachting. En dat alles om te laten zien dat je de skills hebt van de perfecte mens: gezond, succesvol, capabel en avontuurlijk.

Burn-out
Hoewel haalbaar… In theorie wel, maar de praktijk valt bar tegen. Want een mens is allesbehalve perfect en kan hooguit de perfectie spelen. Kijk maar eens goed naar de samenleving. Zou je de Nederlandse bevolking vergelijken met een kudde schapen, dan valt direct op dat er chaos heerst, omdat er in geen velden of wegen een herder is te bekennen. Ieder schaap weidt zichzelf en wordt geplaagd door decadente keuzestress. Met luxeproblemen als: neem ik nu eigenlijk wel het lekkerste polletje van die grote heide te grazen? Of: hoe word ik van een meeloper een bepalende belhamel? En hoe hard en vaak moet ik ’s avonds in de schaapskooi blaten om mijn sociale contacten te onderhouden? En zo worden de voorwaarden voor een burn-out gecreëerd.

Millennial coaches
Maar ook de millennial coaches varen er wel bij. Zij grijpen de kans om in het toneelspel van hun opgebrande clientèle de duurbetaalde rol van herder te spelen. Met schijnbaar wijze levenslessen. Zo las ik van een training waarbij de coach zijn cursisten alles wat ze achter zich wilden laten op een vel papier liet schrijven. Vervolgens rolde hij een kliko in de groep, waarna al die letterlijke ballast figuurlijk kon worden gedumpt.
Met alle respect, het is mooie symboliek, maar het is toch vooral een tafereeltje waarbij een kreupele herder zijn lamme schapen probeert te leiden. Want zelfs de beste millennial coach is verre van perfect en heeft zelf een herder nodig. Dat hele klasje, inclusief coach, zou pas echt geholpen zijn met wat wijsheid van boven. Met het besef dat de problemen voortkomen uit een gebrek aan hemelse zingeving. Je kunt dat gat wel kortstondig opvullen met aards zand, maar met wat tranen erbij wordt het al snel weer aanmodderen. Nee, een mens is ten diepste op zoek naar God. Naar de God van de Bijbel. Hij heeft dat zoeken naar zingeving in Zijn schepselen gelegd, zodat ze bij Hem uit zouden komen.

De beste Coach
Laat ik tot de kern komen: dáárom heeft deze God zijn Zoon Jezus naar de aarde gezonden als Coach aller tijden. Jezus moest de menselijkerwijs onoverbrugbare kloof tussen zijn heilige Vader en de zondige mens dichten. En wel door plaatsvervangend te sterven aan een kruis, waarmee Hij de prijs voor onze zonde betaalde. Als klap op deze hemelse vuurpijl, bevestigde God het offer, door Jezus op te wekken uit de dood.
Laat u daarom niet langer mis-leiden door lijstjes of mensen die u surrogaat aanbieden, maar kies voor een zinvol leven aan de hand van deze opgestane Here Jezus! Hij is Degene Die een mens kan vervullen met levende hoop, omdat Hij er als levende Heer en Heiland de grondslag van is.

Henk van Blijderveen