Brood om te eten

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 10
Brood is één van de meest gebruikte levensmiddelen. Het doel van alle broodsoorten is dat het wordt opgegeten. Het doel is niet dat wij van brood alles weten, maar dat wij het eten. Dan doet het zijn werk: het brood moet ons voeden en daarvoor moet het met ons één worden.

De Here Jezus zegt, dat Hij het Brood des Levens is. Net zoals brood als doel heeft om het te eten, heeft de komst van de Heiland naar deze aarde alles te maken met het feit dat wij tot Hem komen. Dat iedereen Hem aanneemt. Dat iedereen met Hem als het ware doet, wat wij allen doen met brood. Dat moeten wij ook doen met het Brood des Levens. Dit Brood moet ook één worden met ons leven.

HET VOLK ISRAEL MOPPERDE
In Exodus 16 staat heel wat keren, dat Israël "morde". Dat was een hele grote zonde, want het volk morde tegen de Here. Mozes en Aaron zeiden dat recht-toerecht-aan tegen de hele vergadering der Israëlieten (Exodus 16:8). Zij wilden terug naar Egypte; dáár wilden zij sterven. En dat land is: hardvochtig, wreed, occult en het wordt geregeerd door een voorafschaduwing van de antichrist.
Wreedheid gaat altijd samen met de regering van de antichrist. En occultisme ook.

Welke kant wilt u op? Terug of vooruit? De Bijbel zegt heel duidelijk:
"Vergetende hetgeen achter mij ligt en mij uitstrekkende naar hetgeen vóór mij ligt, jaag ik naar het doel." - Philippenzen 3:14. Wilt u terug naar Egypte? Naar de plaats, naar het leven dat u hebt verlaten? Of wilt u vooruit, wilt u proberen te doen wat de Bijbel zegt: u uitstrekken naar wat vóór u ligt. Naar de toekomst; naar de plaats waar de Here Jezus is?

GOD GEEFT IN DE ZONDE ZIJN BROOD
Hij, de Here God zegt in Exodus 16:4:
Zie, Ik zal voor u brood uit de hemel laten regenen." God geeft het Brood des Levens in onze zonden. Er staat geschreven in Romeinen 5:8:
“God echter bewijst Zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons is gestorven." Dat is het doel van de komst van de Here Jezus: Gods liefde tot het uiterste bewijzen. Hij laat brood uit de hemel regenen.

Wie regen in het Midden-Oosten heeft meegemaakt, weet, dat als het regent, het plenst.

Als het brood regent, dan is er in overvloed brood. Dat wel, maar… iedereen neemt toch zoveel als er voor iedere dag nodig is - Exodus 16:4.

Wij zullen niet meer van het brood nemen dan wij nodig hebben. "Hij die meer verzameld had, had niet teveel en hij die minder had verzameld kwam niet tekort." - Exodus 16: 18. Het is met het Brood des Levens, het Hemelse Brood, het Brood der Engelen (Ps. 78:25) net zo; het is niet mondjesmaat, iedereen heeft voldoende. Maar het is geen spelletje. In Johannes 6:35 zegt de Here Jezus, dat Hij het waarachtige Brood is, dat het Leven geeft.

De Here Jezus voegt aan het bekende woord "Ik ben het Brood des Levens" nog toe:
"Wie tot Mij komt zal nimmermeer hongeren."

In deze woorden legt de Here Jezus Zichzelf helemaal. Zo is Hij. Brood om te eten. Er is niemand in leven gebleven - en het is de vraag of men het leven wel kent - wanneer men alles over brood weet. Pas als je het brood eet, geeft dat het leven aan je lichaam. Zo is het ook met de Here Jezus. Het Brood des Levens moet op de eerste plaats worden genuttigd. Hij kwam in onze zonde naar deze aarde om Zijn leven te geven voor uw schuld en voor alles wat tegen God in ging. Maar u moet wel van Hem nemen. Hem aannemen.

"Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die in Zijn Naam geloven; die niet uit bloed, noch uit de wil des vlezes, noch uit de wil eens mans, doch uit God geboren zijn." - Johannes 1:12 en 13. Hebt u dat al gedaan? Als u dat nog nooit deed of als u dat nog nooit hoorde dan moet u het nu doen. Dan wordt u een Kind van God. Door geboorte uit God.

BROOD OM TE GROEIEN
Te groeien in uw geloof! Wij moeten een keer volwassen worden. Het is zondermeer geweldig om een Kind van God te zijn. U blijft altijd een kind van uw ouders, ook al wordt u volwassen. Ja toch?

Zo blijft u altijd Gods Kind als u gaat groeien in uw geloof en volwassen wordt. Het is geweldig om een Kind van God te zijn. Maar het is nog veel geweldiger om zelf weer kinderen in de Here te krijgen. Zelf het middel te zijn, dat anderen de Here Jezus vinden.

Er staat een groot verwijt in de Bijbel, in Hebreeën 5: 13 en 14: 'Want iedereen, die nog van melk leeft, heeft geen weet van de rechte prediking: hij is nog een zuigeling. Maar de vaste spijs is voor de volwassenen, die door het gebruik hun zinnen hebben geoefend in het onderscheiden van goed en kwaad."

Volwassenen kunnen alleen maar anderen tot bekering brengen. Niet zij die alleen van melk leven. Niet door de baby's, niet door de zuigelingen komen ongelovigen tot geloof.

Iedere volwassene in het geloof moet door het gebruik van ander voedsel dan melk, zich steeds oefenen. Hij of zij moet naar de training toe. Om te kunnen onderscheiden tussen goed en kwaad. Er zijn vandaag de dag heel wat mensen, die het goede kwaad noemen en het kwade goed. U kunt daarover iets lezen in Jesaja 5:20. En tussen deze mensen leven wij en onze kinderen. Bent u altijd op de oefeningen? Oefen u in de Godsvrucht zegt Paulus aan Timotheus in 1 Timotheus 4:7. Wij hebben training nodig om iets te weten over het goede en het kwade; dan hebben wij niet de kans dat wij alles omdraaien, zoals het in Jesaja 5 staat. Gaat u mee naar de oefeningen; naar de trainingen! God wacht op u.

Nol Esmeijer