Boemerangeffect

Els ter Welle • 96 - 2020 • Uitgave: 5
‘Er zijn er die mild uitdelen en nog meer ontvangen’ (Spreuken 11:24a).

In dit vers wordt verteld dat wat je geeft niet weg is. Het keert naar je terug! Het werkt als een boemerang. Als je zo’n werpknots weggooit, denk je dat je hem kwijtraakt. Maar hij keert op indrukwekkende wijze om in de lucht en komt met grote snelheid weer naar je terug.

Ik heb een pleegbroer die zijn hele leven heeft klaar gestaan voor iedereen. Hij was het afgelopen jaar ernstig ziek, heeft lang in het ziekenhuis gelegen en daarna nog een poos in een verpleeghuis.

Persoonlijke vervulling
Hij heeft niet veel familie, maar het ontbrak hem niet aan bezoek. Zoals hij klaar stond voor iedereen, stonden ze nu voor hem klaar.
Lukas 6:38 zegt: ’Geef en u zal gegeven worden: een goede, vastgedrukte, geschudde, overlopende maat zal men in uw schoot geven, want met dezelfde maat waarmee u meet, zal er bij u ook gemeten worden’.
Door naastenliefde worden we niet armer maar rijker. Het is dé weg tot persoonlijke vervulling!

Hoe meer we geluk zoeken voor onszelf, hoe minder we het vinden. Hoe meer we het zoeken voor anderen, hoe gelukkiger we worden. Dit boemerangeffect geldt overigens voor het goede én het kwade. Het tweede deel van vers 24 zegt: ’En er zijn er die meer inhouden dan rechtmatig is, maar het is tot gebrek’.

Radicaal omdraaien
En Spreuken 21:13 zegt: ’Wie zijn oren dichtstopt voor het geroep van de arme, ook hij zal roepen en niet verhoord worden’.
Een volksrijmpje zegt: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
De Here Jezus draait het radicaal om: ’Alles dan wat u wilt dat de mensen u doen, doet u hun ook zo’ (Mattheüs 7:12). Het is een gouden leefregel die Goddelijke wijsheid bevat.

In de natuur zien we dit geestelijke principe heel aanschouwelijk. Er wordt geoogst wat gezaaid is. Het is een natuurwet die altijd opgaat. Zo is het ook bij de mens: ’Wie karig zaait, zal karig oogsten, en wie zegenrijk zaait, zal ook zegenrijk oogsten’ (2 Korinthe 9:6).
En Galaten 6 zegt het kort en bondig: ’Wat de mens zaait, zal hij ook oogsten’ (vers 7).

Niet opgeven
Misschien zegt u: “Maar in mijn leven zie ik die zegenrijke uitwerking nog niet.” Dat kan zeker zo zijn. Dan worden we bemoedigd door het vervolg van Galaten 6 vers 7: ’Laten we niet moede worden om goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij niet opgeven’ (vers 9).

Els ter Welle