Boekrecensies

Henk Schouten • 88 - 2012 • Uitgave: 17
Mannen van het woord

Onze wereld zit vol dynamiek. Natuurlijk veel in positieve zin, maar helaas gebeuren er ook dingen die veel taaier voor ons leven zijn. Als kinderen van God en zeker ook als man, echtgenoot en of huisvader, dreigen we niet zelden opgeslokt te worden door dit alles. Het jachtinstinct drijft ons erop uit en niet zelden hebben we een leven half of helemaal buiten de gemeenschap van gezin of geloof. Niet omdat we dat willen of zoeken, maar het gebeurt gewoon. Onder redactie van Nathan Busenitz is een boek verschenen met ‘levenslessen van mannen die met God wandelden’. In zijn voorwoord schrijft John Mac Arthur, aan wie het boek is opgedragen, dat de grote Godsmannen ‘één gemeenschappelijk kenmerk hadden, ze wandelden met God, dat was hun toewijding en levenspassie: de Heer kennen en gehoorzamen’.
Dit boek is eigenlijk een must voor alle mannen die diezelfde passie hebben, maar ook voor hen die op die weg nog veel moeten en willen leren. Het zijn mannen van het Woord die de mannen uit het woord beschrijven en inspirerend aan ons voorstellen. De mannen uit het woord riepen op tot navolging, opdat de nieuwe generatie ook in geloof en gehoorzaamheid aan God zou leven.
John Mac Arthur schrijft: ‘Het roept christenmannen luid en duidelijk op om naar voren te komen en alles te omarmen wat God voor hen in petto heeft. Als je in de ogen van God een echte man wilt worden, zul je moeten begrijpen wat Hij met je van plan is. En daarvoor moet je bij het woord beginnen. Dat is precies wat dit boek doet.’

Mannen van het Woord
Onder redactie van Nathan Busenitz, 240 pagina’s, Uitgeverij Het Zoeklicht; ISBN 978-90-65411-59-2; Prijs: € 15,95


De Struikelstenen van Heidelberg

Een toetssteen is een harde zwarte steen die gebruikt wordt om te testen of goud echt is. Door het gebruik komen er gouden strepen op de zwarte steen. Met dit aardige weetje wordt ons de naam van de uitgeverij verklaard, misschien zegt het nog iets meer over de geschiedenis van Israël, zwart maar ook goud. Naast toetsstenen zijn er ook struikelstenen. Struikelstenen worden geplaatst waar Joden hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s en hun handlangers zijn omgebracht.
In Heidelberg, inderdaad bekend van de Catechismus en zo bolwerk van de reformatie, stond een synagoge. Tijdens de Kristallnacht in 1938 werd deze, net als vele anderen in Duitsland, door brand verwoest, sindsdien gaapt er een gat in de binnenstad. Nu zijn op die open ruimte zogenaamde Stolpersteine geplaatst, op elke steen staat een naam van een slachtoffer van de Holocaust. 97% van de Joodse bevolking uit Heidelberg is omgebracht. ‘Stolpern’ betekent struikelen of ten val komen.
Dergelijke struikelstenen komen ook in steeds meer plaatsen in Nederland vanwaar Joden werden afgevoerd. Het boek van Klaas de Jong geeft in korte, maar pakkende paragrafen de hoofdlijnen van deze geschiedenis van Gods volk weer. Waar komt deze haat vandaan? Waarom een uitverkoren volk? Maar ook wordt geschreven over Jodenhaat vandaag en morgen. Ten slotte dan ook een voor ons belangrijke paragraaf ‘vervolging van Christenen’.
Een makkelijk leesbaar boek, soms ontroerend, zeker leerrijk en de moeite waard aan te schaffen. Ook dat moet gezegd worden, het boekje is prachtig geïllustreerd met illustraties van E.M. Lilien.

De struikelstenen van Heidelberg
Klaas de Jong, 127 pagina’s, Uitgeverij Toetssteen; ISBN 978-90-818914-0-0, Prijs: € 10,-


Waarom landt de boodschap niet?

D.M. Lloyd-Jones studeerde medicijnen en had een mooie toekomst. Hij was werkzaam binnen het koninklijk huis. Hij wist zich echter door de Here God geroepen en begon in 1939 als predikant in de Westminster Chapel in Londen, waar hij de al even fameuze predikant W. Campbell Morgan opvolgde. Hij had in zijn diensten niet honderden, maar duizenden toehoorders, waaronder veel studenten. Zijn preken duurden tot wel een uur. Deze prediker van het woord heeft vanuit zijn rijke ervaring dit boek geschreven: ‘Waarom landt de boodschap niet?’

Over prediking en predikers. Dit is een geheel herziene uitgave.
De kerk bestaat bij de gratie van de prediking. De prediking voedt de gemeente, maar waar de prediking faalt, zal de gemeente door gebrek aan voedsel sterven. Belangrijk is daarom te waken over en te werken aan een goede prediking. Jones heeft daar zeer uitgesproken gedachten over, helder in dit boek samengevat. Iedere prediker zou het daarom in zijn boekenkast moeten hebben.
Jones durft heel boude uitspraken te doen, wat te denken van: “Wanneer mensen niet naar de kerk komen, houd ik de man op de preekstoel daarvoor verantwoordelijk.” De dominees die vandaag voor bijna lege kerken staan, zouden zich deze boodschap moeten aantrekken. Maar Jones blijft niet hangen in beklag. Helder en duidelijk schetst hij waar volgens hem Bijbelse prediking aan moet voldoen en hij gelooft dat juist onze tijd meer kansen en noodzaak voor de prediking heeft dan ooit.
Is dit een boek alleen voor predikanten? Ieder kind van God kan uit dit boekje leren en wanneer u het gelezen hebt, kunt u het altijd doorgeven aan uw predikant.

Waarom landt de boodschap niet?
D.M. Lloyd-Jones, 340 pagina’s, Uitgeverij Boaz Multimedia; ISBN 978-90-812183-9-9; Prijs: € 15,95

Ds. Henk Schouten