Boeken in het boek Openbaring (slot)

Kris Tavernier • 88 - 2012 • Uitgave: 14/15
Uiteindelijk gaat het in de Bijbel altijd om God en de Persoon van de Here Jezus Christus. Ook de vijf boeken in het boek Openbaring laten ons weer iets zien van de grootheid van onze God. En ook is het de bedoeling dat het Woord van God iets uitwerkt in ons leven.

De boeken als een oproep
Laten we de woorden van het boek Openbaring (en de gehele Bijbel) als een kostbare schat bewaren in ons hart en denken. Laten we het zijn vormend, reinigend en heiligend werk laten doen in de praktijk van ons leven.
Laten we Gods raadsbesluiten, zoals we die mogen ontdekken in de verzegelde boekrol, bewonderen en ook de wegen die Hij gevonden heeft om die te volbrengen, waardoor Hij aan de mensen al het goede van Zijn hart zal aanbrengen.
Laten we dankbaar zijn voor Gods trouw aan Zijn schepping, aan Zijn uitverkoren volk en aan elke gelovige individueel. Voor Zijn trouw aan u en mij, want al te vaak toch zijn wij zelf ontrouw.
Laat de ernst van de boeken voor de grote witte troon ons bewegen tot vurig getuigen van het evangelie ter wille van de mensen om ons heen. Zij hebben de boodschap van Gods redding broodnodig!
Laten we God ontzettend dankbaar zijn voor het feit dat onze namen met onuitwisbare inkt staan opgetekend in het boek van het leven van het Lam.

De boeken als een bron voor aanbidding
Het is wel bijzonder dat het boek Openbaring over zichzelf spreekt, zoals op ander plaatsen de Bijbel over zichzelf spreekt. Onze God is de God van het Woord. Hij is de Auteur van een bijzonder Woord, een levend Woord, het eeuwig Woord der Waarheid. Zijn Woord is als een kostbare schat, het is voedsel voor ons hart.
De verzegelde boekrol bevat Gods gedachten en raadsbesluiten voor de voleinding van deze eeuw. Onze God is de God van raadsbesluiten. Hij werkt en wie zal keren (vgl. Jesaja 14:27)? ‘Ik, die van den beginne de afloop verkondig en vanouds wat nog niet geschied is; die zeg: Mijn raadsbesluit zal volbracht worden en Ik zal al mijn welbehagen doen’ (Jesaja 46:10). In die God van raadsbesluiten mogen wij ons vertrouwen stellen, want Hij zal ze ook volbrengen (vgl. Numeri 23:19).
Het kleine, geopende boekje liet ons een God van trouw zien. Hij blijft trouw aan Zichzelf, aan Zijn voornemens en Zijn beloften, aan Zijn liefde voor de mensen. Wat dienen we God toch dankbaar te zijn voor zo’n trouw! Want ook al verdienen wij het niet, Zijn trouw aan ons beloofd doet Hij in genade gestand.
De boeken voor de grote witte troon laten ons een God van rechtvaardigheid zien. Het is een vreselijk tafereel wat we daar zien. Maar we zien er wel dat God rechtvaardig is. Wat is het toch belangrijk dat er Iemand is die volmaakt rechtvaardig is. Beeld u eens in dat er iemand zou zijn die almachtig is, maar niet rechtvaardig. Hoe vreselijk zou dat zijn! Maar onze God spreekt recht en handelt in gerechtigheid. En daarvoor buigt uiteindelijk elk mens eerbiedig het hoofd.
Het boek van het leven toont ons de God van het leven. Hij is het leven, Hij heeft het leven en Hij geeft het leven. Het leven dat Hij geeft is eeuwig leven, want Christus Jezus heeft de dood overwonnen en onvergankelijk leven aan het licht gebracht (2 Timoteüs 1:10). Hoe heerlijk zal het zijn als de dood voor eeuwig en altijd wordt weggedaan (1 Korintiërs 15:26, Openbaring 20:14).

Kris Tavernier