Blijvende bitterheid - Spr. 9:8

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 18
‘Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht en hij zal u liefhebben’ (Spreuken 9:8).

Tot nu toe hebben we het gehad over het geven en ontvangen van gerechtvaardigde kritiek. Maar wat doen we als we onrechtvaardige kritiek krijgen? Dat is niet eenvoudig. Ik spreek uit ervaring…

Als iemand negatief over ons oordeelt, wordt dat meestal niet direct tegen ons gezegd, maar horen we het via anderen. Dat is natuurlijk niet zoals het hoort. Maar wat is onze reactie als het wel face to face tegen ons gezegd wordt?
Allereerst moeten we onszelf onderzoeken of de kritiek een kern van waarheid bevat. Als dat niet het geval is, mogen we het naast ons neerleggen en erboven staan. Maar hoe moeilijk is dat, vooral als men het fel en giftig heeft geuit. Natuurlijk mogen we ons verdedigen als we zeker weten dat datgene waar we van beschuldigd worden niet waar is. Maar soms is er geen kruid tegen gewassen en staan we machteloos. Een onterecht oordeel kan soms heel nare gevolgen krijgen: we verliezen onze baan, onze beste vriend, of we worden in de kerk met de nek aangekeken. Jozef kwam erdoor in de gevangenis.
Als er geen vuiltje aan de lucht is, dan is het niet moeilijk om lief te hebben. Maar als ons kwaad wordt aangedaan, dan komt het erop aan hoe we reageren. We kunnen er bitter door worden. Hoe snel gebeurt dat niet. Maar blijvende bitterheid brengt onszelf en onze omgeving grote schade toe. Een Afrikaans spreekwoord zegt: “Een bitter hart eet zijn eigenaar op.”
Hebreeën 12:15 waarschuwt ervoor: ‘Zie erop toe dat niemand achteropraakt in de genade van God, en dat er geen enkele wortel van bitterheid opschiet en onrust veroorzaakt zodat daardoor velen bezoedeld worden.’ Andere vertalingen zeggen: het veroorzaakt moeite, beroering, verwarring, het verontreinigt, besmet en vergiftigt een hele gemeente. Bittere wortels hebben dus een vernietigende uitwerking en vertakken zich wijd in een ommezien van tijd. Het is daarom van belang er zo snel mogelijk van vrij te komen. Hoe langer je bitterheid koestert, hoe moeilijker dat wordt.
En… hebt u het gelezen? U verspeelt de genade van God die Hij juist in ellendige situaties wil geven! De Heer laat tegenslag in ons leven toe met een doel. U heeft een keuze: óf moeilijkheden maken u bitter óf ze maken u beter. Het laatste is Gods bedoeling.

Bitterheid is dus een grote vijand. Maar hoe overwinnen we het? Dat is meestal een hele worsteling. Daarover een volgende keer.

Els ter Welle