Blijf niet in boosheid steken

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 24
‘Iemand die al wijs is, wordt door kritiek nog wijzer’ (Spreuken 9:9, BIGT).

Het is duidelijk: opbouwende kritiek maakt de wijze wijzer. We leven echter in een gebroken wereld waarin we ook afbrekende kritiek ondervinden. We worden verkeerd beoordeeld, mensen doen ons pijn, verwerpen ons en stellen ons teleur. Als we op de juiste wijze reageren, worden we ook daar wijzer en beter van (zie mijn vorige stukjes).

Eind jaren tachtig zijn Herman en ik een aantal keren op een seminar geweest waar we principes leerden die we later hard nodig hadden. Ik wil u daar enkele van doorgeven:
• Als we door een vernederende ervaring gaan, is het zo belangrijk om op de goede manier te reageren. Want als we dat niet doen, komen we in een neerwaartse spiraal terecht van onenigheid.
• Als mensen ons aanvallen, dan wordt ons de verantwoordelijkheid toevertrouwd om Gods liefde en genade te laten zien en het voorbeeld van de Here Jezus te volgen (1 Petrus 2:19-24).
• Als we niet in liefde reageren op mensen die ons pijn doen, vormen we een obstakel voor mensen om ons heen om geestelijk te groeien. We geven een verkeerd voorbeeld aan medegelovigen en aan onze kinderen.

Wat pittig! Om dit toe te passen als je in een crisis zit, is o zo moeilijk. Het is menselijk om de ander de dingen kwalijk te nemen, je te ergeren, je beledigd te voelen, boos te zijn en te haten. Iedereen worstelt met zulke gevoelens als hem onrecht wordt aangedaan. Maar… we moeten er niet in blijven steken!
God gebruikt onze tijdelijke moeilijke omstandigheden om agapé-liefde in ons te laten groeien. Die Goddelijke liefde wordt prachtig omschreven in 1 Korintiërs 13 waar onder andere staat dat die liefde zich niet beledigd voelt en niemand iets kwalijk neemt…
In Matteüs 5:44 geeft de Here Jezus ons de volgende opdracht: ‘Zegen hen die u vervloeken; doe goed aan wie u haten; bid voor hen die u beledigen en u vervolgen.’ Als we dit echt serieus nemen en gaan doen, ontdekken we dat Gods liefde voor onze ‘vijanden’ gaat groeien. Het is een heel proces waar we dan doorheen gaan, maar waarin God Zijn hand heeft. Hij snoeit (reinigt) de rank die vrucht draagt opdat hij meer vrucht zal dragen! (Johannes 15:2)

In een knotwilg zie ik een mens
gehakt om te helen,
gesnoeid om verder te groeien,
geknot om wijder gearmd
naar de hemel te reiken.
Zo is God in de weer
Voor een juichende wilg.

(bron onbekend)

Els ter Welle