Blijf bidden voor Noord-Korea!

Dirk van Genderen • 94 - 2018 • Uitgave: 12
Verwachtingsvol, maar wel met de nodige reserves kijkt de wereld toe naar wat er op het Koreaanse schiereiland gebeurt. Kan het zijn dat we Gods hand mogen zien in de toenadering tussen Zuid- en Noord-Korea en de aanstaande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un? Het belangrijkste wat daar gebeurt, zien we helaas niet in het nieuws: talloze biddende Koreanen, aan beide zijden van de grens. Laten wij met hen meebidden, aanhoudend en uitzien naar wat God gaat doen.

Het is nog maar een paar maanden geleden dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump elkaar via de media uitscholden en dreigden met een totale vernietiging. Het is bijna niet te geloven dat er in korte tijd zoveel is veranderd.
Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae hadden onlangs een – op het oog – zeer vriendschappelijke ontmoeting bij de grens tussen de beide Korea’s. De 67-jaar durende Koreaanse oorlog zou voorbij zijn en een nieuw tijdperk van vrede zou zijn begonnen. Binnen een jaar zouden alle nucleaire wapens uit Korea verdwenen moeten zijn, kondigden ze aan. En op dit moment staan we wellicht aan de vooravond van een topontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump, die gepland staat op 12 juni, maar die, zoals het er op het moment van schrijven naar uitziet, wordt uitgesteld.

Eerst zien, dan geloven…
Er is hoop op verandering, maar velen reageren sceptisch. Eerst zien, dan geloven. En dat is begrijpelijk. De afgelopen tientallen jaren bleek telkens weer hoe wreed het Noord-Koreaanse bewind is. Het lijden van het Noord-Koreaanse volk en zeker ook van de Noord-Koreaanse christenen is met geen pen te beschrijven.
En hoewel er verheugende ontwikkelingen zichtbaar zijn, zoals de vrijlating onlangs van enkele Amerikanen die in Noord-Korea gevangen zaten en de aangekondigde sluiting van de nucleaire testlocatie in Noord-Korea, heb ik nog niets gelezen of gehoord over een verbetering van de situatie van de christenen in Noord-Korea. De martelingen in de strafkampen gaan onverminderd door, voor zover wij weten.

Sommigen stellen: ‘Er zal niets veranderen. Alle hoop zal ijdel blijken te zijn.’ Toch meen ik dat we dan te klein denken van God. Voor Hem is toch niets te wonderlijk? Hij kan mensen veranderen. Hij kan ingrijpen in situaties. Hij hoort toch de gebeden die al jarenlang zijn opgezonden. Hij kan toch gebeden verhoren. Daarom zie ik uit, in verwachting, naar wat God doet in de beide Korea’s. Daarom blijf ik bidden om Zijn ingrijpen. Daarom verwacht ik het niet van Trump of van wie dan ook, maar alleen van de Heere.
Gaat het dan nu gebeuren? Dat weet ik niet. Wat ik wel weet: God hoeft maar te spreken en het is er, te gebieden en het staat er. Hij stelt koningen aan en zet koningen af. Misschien moeten de Koreanen en de Koreaanse christenen nog wel even wachten. Maar dat Gods hand zichtbaar is in de huidige ontwikkelingen in Korea, daar ben ik van overtuigd.

Bidden en vasten
Zijn er verklaringen voor de plotselinge verandering in de houding van de Noord-Koreaanse leider? En is die verandering wel echt?
Eén van de verklaringen zou wel eens kunnen liggen in het bidden en vasten van heel veel Zuid-Koreaanse christenen in de aanloop naar de ontmoeting tussen de beide Koreaanse leiders. Er werd dag en nacht gebeden en veel christenen vastten ook. Een groep christen-politici kwam zelfs in het parlement bijeen om te bidden en te vasten, aldus Yonhap News.
Toen ik dit las, moest ik denken aan 2 Kronieken 7: ‘…en Mijn volk, waarover Mijn Naam is uitgeroepen, in ootmoed buigt en bidt, en zij Mijn aangezicht zoeken, en zij zich bekeren van hun slechte wegen, dan zal Ik vanuit de hemel horen, hun zonden vergeven en hun land genezen’ (vers 14). Deze woorden betreffen in 2 Kronieken 7 het volk Israël, maar ik ben ervan overtuigd dat de Heere in dezelfde zin ook de gebeden van andere volken zal horen en verhoren.
Ook de zwaar vervolgde Noord-Koreaanse christenen bidden al vele jaren om een ingrijpen van God in hun land, waar alleen de leider als god mag worden aanbeden. Breekt nu de tijd aan dat de Heere al deze gebeden gaat verhoren? Ik ben zeker hoopvol, in de wetenschap dat we een zeer machtig God hebben.
Laten we ook niet vergeten dat er een geestelijke strijd woedt om de zielen van de mensen in beide Korea’s. Om dit te kunnen begrijpen moeten we even terug naar het begin van de vorige eeuw.

Geestelijke strijd
Toen brak er een grote opwekking uit in het noordelijke deel van Korea, met Pyongyang, de huidige hoofdstad van Noord-Korea, als het centrum van de opwekking. Pyongyang werd wel het ‘Jeruzalem van het Oosten’ genoemd. Later kwam de opwekking ook in Zuid-Korea.
De Koreaanse opwekking was een gebedsopwekking, waarbij veel nadruk lag op de belijdenis van zonde en schuld. Deze kenmerken zijn nog steeds zichtbaar in de Koreaanse kerk. Het is een traditie in veel kerken in Zuid-Korea om nog altijd ’s morgens vroeg om 5.00 uur samen te komen om te bidden, voordat de mensen naar hun werk gaan. Sommige kerken doen dit één of enkele keren per week, er zijn ook kerken waar elke ochtend vroeg de bidders samenkomen. Stel zoiets in Nederland eens voor… Eén ding weet ik dan zeker: God zal dat zegenen.
“Christenen hier in Korea kunnen niet leven zonder geloof en gebed, zelfs niet voor een moment,” vertelde Seon Gyoo Kim, een kerkoudste van de Zuid-Koreaanse Myungsung Kerk aan CBN News. “Ik ben ervan overtuigd dat het vroege ochtendgebed een speciale zegen van God is voor ons.”
Gebed was en is het geheim van de opwekking van Korea. Gebed is ook het geheim van de krachtige stroom zendelingen die vanuit Zuid-Korea de wereld ingaat. Juist tijdens de vroege gebedsuren krijgen veel Koreaanse christenen de overtuiging dat God hen roept in Zijn dienst, om de wereld in te gaan met het Evangelie. En ze gaan, soms zelfs zonder te weten waar ze terecht zullen komen.

50.000 christenen in strafkampen
Er wordt geschat dat momenteel ongeveer één op de vier Zuid-Koreanen christen is. Het aantal christenen in Noord-Korea bedraagt waarschijnlijk ongeveer 400.000, van wie er rond de 50.000 en misschien nog wel meer in strafkampen en gevangenissen zitten. Velen worden gemarteld, velen worden gedood.
Juist op de plaats waar ooit de opwekking uitbrak, bevindt zich al vele jaren het machtscentrum van de Noord-Koreaanse leiders, die zichzelf als god laten aanbidden en vereren. Het is alsof de satan precies deze plaats uitkoos, om van hieruit het christelijke geloof met wortel en tak uit te roeien uit het land. Maar dat zal hem nooit lukken, God is immers machtiger. Het aantal christenen in Noord-Korea groeit zelfs. Omdat het Gods werk is.

Laten we ons verbonden weten met onze Noord-Koreaanse broeders en zusters, die zo zwaar worden vervolgd omdat ze in de Heere Jezus geloven en Hem liefhebben. Laten we voor hen bidden en blijven bidden, ‘altijd voor hen strijden in de gebeden’, zoals we in Kolossenzen 4:12 lezen van Epafras, voor de gemeente in Kolosse.
Veel Noord-Koreaanse christenen zijn ervan overtuigd dat God zal ingrijpen en dat er op een dag een einde zal komen aan de vervolgingen van de christenen in hun land. Ze bereiden zich er nu al op voor om dan als zendelingen de wereld in te gaan. Ik hoorde dit enkele maanden geleden van een Nederlandse christen, die regelmatig een gebedsreis maakt naar Noord-Korea en als door een wonder in contact was gekomen met een paar christenen, die dit aan haar vertelden. Ook vertelde ze dat er in Noord-Korea een grote honger is naar Gods Woord en dat veel Noord-Koreanen tot geloof in de Heere Jezus komen.

Bidden om bekering Noord-Koreaanse leiders
Laten we intensief blijven bidden voor echte verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea, voor de komende ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un en voor bevrijding van het Noord-Koreaanse volk. Laten we ook bidden om de bekering van de Noord-Koreaanse leiders.
Als God werkt, kan niemand het keren. Hij hoort de gebeden die wereldwijd tot Hem worden opgezonden. Hij wil ze verhoren, op Zijn tijd en op Zijn wijze.
Ik geloof dat er wonderen gaan gebeuren als de deuren van Noord-Korea opengaan. De christenen in Zuid-Korea staan klaar om hun Noord-Koreaanse broeders en zusters te helpen. Familiebanden zullen worden hersteld en ik bid dat het opwekkingsvuur opnieuw op zal laaien.
Noord-Korea zal ontwaken, de Noord-Koreaanse kerk die leeft – jazeker! – zal voor iedereen zichtbaar worden. De gelouterde Noord-Koreaanse christenen zijn er klaar voor om door God gebruikt te worden om de wereld te bereiken met het Evangelie.
Laten we niet te snel zeggen: dat gebeurt toch niet… Dan denken we wel heel klein van de Heere. Zijn arm is toch niet verkort? Bid, bid, bid… blijf bidden… en zie uit naar wat God doet en gaat doen…

Dirk van Genderen