Blijdschap in de hemel

Dirk van Genderen • 89 - 2013 • Uitgave: 23
Zo langzamerhand zijn wij – Nederlanders – een heel negatief volkje aan het worden. Dat geldt op het politieke terrein en ook wat betreft de economische situatie. Ik kan goed begrijpen dat Lieke en Magno, onze dochter en schoonzoon, die missionair diaconaal werk doen in de sloppenwijken in het Braziliaanse Rio de Janeiro, hun hoofden schudden wanneer ze horen en lezen waar Nederland zich momenteel druk over maakt. Deze negatieve volkshouding is ook zichtbaar in de christelijke wereld. Helaas.

Met grote nadruk stel ik: Door onze negatieve houding in veel kerken en gemeenten doen we de Here God enorm tekort. Hij werkt, wereldwijd, maar ook in ons land. Dat wij het vaak niet zien, komt misschien wel door ons klein geloof en door ons ongeloof. We zien uit naar grote dingen, naar machtige werken van God. En dat mag, dat doe ik ook, daar verlang ik ook naar. ‘Here, scheur de hemel, grijp in, schenk een herleving, een terugkeer tot U…’

De Here werkt
Ondertussen zien we nauwelijks dat de Here ook vandaag werkt. Inderdaad, het zijn niet de massa’s die tot geloof in de Here Jezus komen, maar wel de enkelingen, de vele enkelingen.
Onder sommige groepen kerkelijke jongeren is een grote honger naar de Waarheid. Tientallen, honderden komen er tot geloof in de Here Jezus. Zeker, we verlangen altijd naar meer, maar laten we de Here danken voor al deze jongeren die het leren, door genade, hun vertrouwen op de Here Jezus te stellen.
Ook uit ‘de wereld’ komen er mensen tot geloof. Soms omdat ze door een gelovige vriend of kennis zijn meegenomen naar een christelijke samenkomst of naar een Bijbelcursus. Soms nadat ze zelf zijn gaan zoeken op internet naar de Waarheid, naar God, naar de Here Jezus. Bij iedereen werkt de Here het geloof weer op een eigen, unieke manier.

Kerkelijk dakloos
Wij hebben de roeping om getuige van de Here Jezus te zijn. Bent u dat op de plaats waar de Here u heeft gesteld? Bent u een voorbidder voor mensen die voor eeuwig verloren dreigen te gaan en smeekt u de Here dat ze Hem zullen leren kennen en gered zullen worden?
Wanneer je aan christenen vraagt hoe de kerkelijke situatie in ons land is, zullen velen negatief antwoorden. ‘De kerken lopen leeg.’ ‘Kerken worden gesloten.’ ‘Mensen die vroeger elke zondag in de gemeente kwamen, zie je steeds minder.’
Ik zal dat niet ontkennen, maar veel mensen die wegblijven, waren meelopers, mensen die niet werkelijk hun leven in handen van de Here Jezus hadden overgegeven. Anderen maakten de overstap naar een andere kerk of gemeente of raakten kerkelijk dakloos. Niet omdat ze geen geloof hadden, maar omdat ze in een kerk zaten waar ze geen geestelijke voeding ontvingen.

Veel blijdschap
Er komen ook in ons land nog vele mensen tot geloof. Er zijn meer gelovigen dan wij wel eens denken. Soms lijken we op Elia, die dacht dat hij alleen was overgebleven als volgeling van de Here, maar Hij antwoordt hem dat er in die tijd nog 7000 anderen waren die hun knieën niet voor Baäl gebogen hadden. En in ons land zijn er veel meer dan 7000. Velen van hen kennen wij niet, maar de Here kent hen.
De afgelopen weken ontving ik verscheidene getuigenissen van mensen die schreven wat de Here in hun leven had gedaan. Anderen vertelden het mij als ik ergens was voor een spreekbeurt. Als je zo’n verhaal hoort of leest, word je stil en dank je de Here Jezus. ‘U verandert mensen, dank U wel.’
En weet u, er is blijdschap in de hemel over elke zondaar die zich bekeert (Lucas 15:7). Wereldwijd komen er zoveel mensen tot geloof, dat er in de hemel wel voortdurend blijdschap moet zijn. Oók blijdschap over mensen in Nederland die tot geloof in de Here Jezus komen.

Dirk van Genderen