Biometrische identificatie

Jaap Spaans • 77 - 2001/02 • Uitgave: 13
Biometrische identificatie betekent dat er van personen automatisch identificatie plaats vindt aan de hand van bepaalde unieke lichaamskenmerken. Binnen enkele jaren zullen bij het nieuwe identificatiesysteem de lastige pincodes (Persoonlijk Identificatie Nummer) worden vervangen door een uniek lichaamskenmerk.

Stemherkenning zelfs via de telefoon, zou in de toekomst informatie kunnen verstrekken over de psychische gesteldheid of emoties van degene die zich aanmeldt of identificeert. Aan de hand van oog (iris) kan informatie worden herleid over iemands gezondheidstoestand. Bepaalde vormen van biometrie kunnen worden toegepast zonder dat de betrokkene op de hoogte is (stemherkenning / gelaatsherkenning).

Op diverse plaatsen zijn momenteel biometrische identificatiesystemen operationeel. Het experimentele stadium is nu duidelijk voorbij. In de gemeente Delft is een pilotproject in de afrondingsfase. Afgelopen week werd bekend dat Schiphol een systeem van iris-identificatie heeft ingevoerd voor een bepaalde doelgroep vaste klanten. De komende jaren zullen we er massaal mee worden geconfronteerd.

Uit de nieuwsbrief van: Jaap Spaans
publicist en communicatie-adviseur