Bid in detail voor elk kind apart

Els ter Welle • 89 - 2013 • Uitgave: 21
We hebben een boekenkast vol boeken over opvoeding. Vandaag keek ik of er een bij was waarin iets staat over bidden voor je kind. In één boek was er een bladzijde aan gewijd, de anderen gingen wel over hoe je met je kind praat over God, maar niet over hoe je met God praat over je kinderen. Misschien denken we dat dit vanzelf gaat. Maar is dat zo?

Tijd en prioriteit
Ik moet altijd een paar hindernissen nemen om tot bidden te komen. Ik biecht het u eerlijk op: ik stond vanmorgen op en dacht: ‘Ik moet schrijven, het moet af.’ Ik ging achter mijn computer zitten om aan dit artikel te werken, maar ik kwam niet ver. Wat ik schrijf moet ik immers zelf doen…
Corrie ten Boom had een typerende uitspraak: “Is uw gebed uw stuurwiel of uw reservewiel?” Gebed verdient onze prioriteit en tijd! Het is bekend dat Maarten Luther zei: “Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik bid.” John Wesley, schreef: “Ik heb zoveel dingen te doen, dat ik eerst een aantal uren bid voordat ik in staat ben ze te doen.”
In de volgende tekst lijkt het erop of Paulus nog een stapje verder gaat. Hij heeft het niet over een aantal uren bidden, maar over bidden zonder ophouden. ‘Verblijdt u in de Here te allen tijde, bidt zonder ophouden, dankt onder alles, want dat is de wil van God in Christus Jezus ten opzichte van u’ (1 Tessalonicenzen 5:16-18). Hoe moeten we dat voor elkaar krijgen? God verlangt echt niet dat we al onze tijd op onze knieën doorbrengen. Waar Hij wel naar verlangt, is een voortdurende gemeenschap met ons.
Mijn lieve man woont niet meer thuis vanwege zijn dementie, maar hij is nooit uit mijn gedachten. Ik ben al 51 jaar met hem verweven. Ik kan niet meer met hem overleggen, maar ik denk nog steeds: hoe zou Herman dit of dat gedaan hebben en ik houd daar rekening mee.
Zo mogen we leven met onze Here. Hij wil graag dat we over de grote en de kleine dingen van ons leven met Hem praten. En dat is helemaal niet aan tijd of plaats gebonden. Een groot voorbeeld voor mij was Corrie ten Boom. Gebed was geïntegreerd in haar leven. Als we een gesprek hadden, stopte ze regelmatig abrupt en begon ze zonder het aan te kondigen te bidden. Ik was in verwachting toen we bij haar op bezoek gingen. Na afloop liep ze met ons mee naar beneden. We stapten samen de lift binnen en heel spontaan legde ze haar hand op mijn buik en vroeg een zegen voor ons ongeboren kind. Toen ze amen had gezegd, was de lift gearriveerd op de begane grond. Geïnspireerd door mijn eigen schrijven heb ik dit de laatste dagen in praktijk gebracht. Gisteren had ik een vriendin aan de telefoon met een grote nood. Meestal zeg ik dan: “Ik zal voor je bidden.” Maar nu zei ik: “Laten we er meteen voor bidden.” Een kennis die niet naar een kerk gaat was net bij me op bezoek en luchtte haar hart. Ik zei: “Vind je het goed dat ik voor je bid?” Met tranen in haar ogen zei ze: “Graag.”
Je kunt bidden als je aan het wandelen of fietsen bent. Als je een belangrijk gesprek hebt, mag je een schietgebedje doen om wijsheid. Daar hoef je niet je handen voor te vouwen. We mogen leren om de verticale en horizontale communicatie (met God en mensen) tegelijkertijd te onderhouden. Nehemia deed dat. Hij moest een moeilijke vraag van de koning beantwoorden waar mogelijk zijn leven vanaf hing. Dan staat er zo mooi: ‘Ik bad tot de God van de hemel en antwoordde de koning’ (Nehemia 2:4,5).

Paulus geeft het voorbeeld
Gezegend is het kind dat biddende ouders heeft. Maar ook biddende grootouders zijn heel kostbaar! Toen mijn ouders beiden waren gestorven, besefte ik dat ik de mensen die het meest voor onze kinderen baden kwijt was.
Paulus heeft geen kinderen, maar wel geestelijke kinderen. Hij noemt Timoteüs zijn geliefd kind en schrijft aan hem: ‘Ik gedenk u onophoudelijk in mijn gebeden’ (2 Timoteüs 1:3, zie ook Romeinen 1:9, Kolossenzen 1:9).
Mijn vraag aan u is: wat bidt u voor uw kinderen? Ik kan het raden: voor gezondheid; dat het goed gaat op school; voor een examen; goede vrienden; dat de Here u helpt bij de opvoeding; het gedrag van uw kind; dat ze de Here Jezus zullen volgen. Allemaal goede dingen. Maar het laatste is wel het belangrijkste!
Als David voor zijn zoon Salomo bidt, dan zegt hij tegen de Here: ‘Geef hem een volkomen toegewijd hart.’ Let op het woord ‘volkomen’! (1 Kronieken 29:19)
Paulus bidt voor zijn geestelijke kinderen (Filippenzen 1:9-11):
• dat ze Gods wil in hun leven zullen weten,
• dat ze tot eer van Zijn naam mogen leven,
• dat ze vrucht zullen dragen,
• en dat zij God beter mogen leren kennen.

Gespecificeerd en geconcentreerd
Spurgeon zei: “Er is een algemene manier van bidden, die faalt door gebrek aan precisie. Het is alsof een regiment soldaten zijn geweren afschiet, zomaar ergens heen. Misschien wordt er iemand gedood, maar de meerderheid van de vijanden zal gemist worden.”
Wij kunnen soms heel globaal bidden: “Heer, wilt U op een bijzondere manier bij al onze kinderen zijn, amen.” Maar praat met God in detail voor elk kind apart. Vraag u af wat uw kinderen nodig hebben in de hoofdgebieden van hun leven: geestelijk, psychisch, emotioneel, sociaal en lichamelijk.
Het geestelijke terrein hebben we net al onder de loep genomen. Maar de andere gebieden zijn ook belangrijk. Misschien heeft uw kind angsten, zit het niet goed in zijn vel, vindt het geen aansluiting bij zijn of haar leeftijdsgenoten, is het constant moe, kan het zich niet concentreren, heeft het een minderwaardigheidsgevoel, etc.
Naast tijd en prioriteit is er nog een hindernis die ik moet nemen om tot voorbede te komen: concentratie. Ik heb veel aan mijn hoofd en het gevaar is dat ik steeds met mijn gedachten afdwaal. Ik ben met de tijd mee gegaan en heb de gebedspunten in mijn iPad staan. Ideaal! Je kunt dingen toevoegen en weer weghalen en zo blijft het up-to-date. Ik heb de namen van onze kinderen, kleinkinderen en alle anderen waar ik voor wil bidden erin gezet. Bij het bidden voor hen heb ik de leiding van de Heilige Geest gevraagd. Wat ik te binnen kreeg, heb ik opgeschreven, plus de punten die ik zelf kon bedenken. Natuurlijk is een gebedstijd meer dan alleen voorbede, het is ook lofprijzing en dankzegging. Daarmee begin ik, maar als ik aan de voorbede toekom, pak ik mijn iPad. Het helpt me te concentreren.

Geestelijke strijd
Gebed is het meest essentiële deel in de opvoeding, maar ook het moeilijkste. Het kost ‘zielenzweet’. ‘Satan beeft als een riet als hij ons op de knieën ziet’ (William Cowper). ‘Bid vaak, want gebed is een schild voor onze ziel, een offer aan God en een gesel voor satan’ (John Bunyan).
Door te bidden werken we samen met God en met de Here Jezus in de geestelijke oorlog die er is om het kind in het algemeen en ook om ons eigen kind!

Els ter Welle