Bibi en de Hand van God

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 6
De nieuwe regering van Israël staat voor een onwaarschijnlijk groot aantal nauwelijks oplosbare problemen. Premier Benjamin Netanyahu (Bibi voor Israëli’s) heeft veel wijsheid en ruggengraat nodig om goede wegen te gaan, die leiden naar oplossingen die ‘van de HEER’ zijn. Wat voor regering gaat hij vormen? Rechts of centrumrechts? Met gelovige leiders, die op hun God bouwen, of met seculieren die hulp verwachten van ‘geknakte rietstaven’, de VS of de EU (Zie Jesaja 36:6). Dwars door alle dreigende gevaren en onderlinge verschillen en geschillen heen zien we duidelijk Gods machtige Hand.

Exodus
De HERE verloste Zijn volk uit Egypte. Onderweg naar het Beloofde Land werd Mozes geconfronteerd met enorme problemen. Ook Israël maakte het de HERE niet makkelijk. Maar de Almachtige komt tot Zijn doel. Altijd. Ondanks zonde (gouden kalf, kwakkels), opstanden (Korach, Datan en Abiram), felle aanvallen van buiten en zelfs van binnen, kwam Israël in het land dat God onder ede had beloofd. Jozua constateerde in zijn afscheidsrede dan ook dankbaar: ‘…dat niet één van alle goede beloften die de HERE, uw God, u gegeven heeft, onvervuld gebleven is. Alles is voor u uitgekomen’ (Jozua 23:14).
Zo gaat het ook nu. God roept Zijn volk uit uithoeken van de aarde (zie Jesaja 41:8,9). Hij brengt ze terug in het Land dat Hij aan Abraham, Isaäk en Jakob heeft beloofd. Ook nu veel en grote problemen. Vijanden en tegenstand van binnen en van buiten. Ook nu is Israël ‘…een volk, dat alleen woont en onder de naties zich niet rekent’ (Numeri 23:9). Ook nu zal God tot Zijn doel komen: ‘Zo zegt de Here HERE: Als Ik het huis van Israël bijeenverzamel uit de natiën, in wier land zij verstrooid zijn, dan zal Ik Mij ten aanschouwen van de volken aan hen de Heilige betonen, en zij zullen wonen in hun land, dat Ik aan mijn knecht Jakob gegeven heb. Zij zullen daar veilig wonen… terwijl Ik gerichten voltrek aan allen uit hun omgeving, die hen veracht hebben’ (Ezechiël 28:25,26). Veel elementen van deze profetie zien we nu gebeuren: Verachting voor Israël, oordelen over omliggende landen en Manasse komt terug. Alleen dat ‘veilig wonen’ komt nog. Wanneer? “Als de Messias komt”, zei een Joodse lerares aan een middelbare school in Samaria tegen ons. Ook dit doel zal bereikt worden. Momenteel zijn er nog (te) veel problemen.

Problemen
De voortdurende oorlogsdreigingen krijgen uiteraard de meeste media-aandacht. De dreigende atoombommen van Ahmadinejad. ‘Deskundigen’ zeggen dat die medio 2013 operationeel zijn. Felle dreigingen door jihadistische (moslim)bendes van het Vrije Syrische Leger dwingen Israël tot het maken van een nieuwe veiligheidsmuur langs de Syrische grens in de Golan. Egypte blijft gevaarlijk. Als Mohammed Morsi, dus de Moslimbroederschap, de baas blijft, wordt het heel gevaarlijk. Als Egypte instort, wordt het land prooi van jihadistische bendes die én voor Egypte (denk aan de christenen!) én voor Israël een dodelijke bedreiging zijn. Dus bouwt Israël ook een muur tussen de Negev en de Sinaï.
Dan het gevaar van de EU, de VN en de VS die Israël onder druk zetten met een oud en al tienmaal mislukt vredesplan. Met twee doelen: Israël in diskrediet brengen en gevaarlijke concessies aan de Palestijnen afdwingen. Er is nog meer gevaar: Chemische wapens van Syrië in handen van Hezbollah. En de zogenaamde Palestijnen, die Israël gaan aanklagen bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag met de aanklacht dat Israël gebied van ‘hun Palestijnse Staat’ bezet.
Netanyahu heeft in zijn vorige termijn als premier veel aandacht aan buitenlandse problemen besteed. Nu zullen binnenlandse problemen aangepakt moeten worden. We noemen er een paar. Een tekort van ongeveer 8 miljard euro op de begroting. Onbetaalbare huizenprijzen. De kloof tussen arm en rijk; vanuit de Bijbel een zeer belangrijke zaak. De meer dan 20.000 orthodoxe mannen die niet in dienst gaan, niet aan het arbeidsproces deelnemen, maar hun tijd besteden aan studie van de Thora en de Talmud op kosten van de gemeenschap. Tot ergernis van velen in Israël.

Regering
Er zijn een aantal partijen die samen meer dan 60 zetels in de Knesset hebben en dus een regering kunnen vormen. Netanyahu streeft naar een zo breed mogelijke coalitie. We noemen mogelijke regeringspartners:
• Likud van Netanyahu met 31 zetels.
• Yesh Atid (Er is toekomst) van Yaïr Lapid (49). Heeft 19 zetels. Hij was een bekende en populaire tv (nieuws)persoonlijkheid. Zijn partij is een centrumpartij. Lapid wil sociale hervormingen en zo snel mogelijk onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit beginnen. Hij wil graag regeren.
• Habayit Hayehudi (Joods Thuis) van Naftali Bennett (40). Heeft 12 zetels. Rechts. Naftali is een orthodoxe Jood. Groot vriend van de nederzettingen in Judea en Samaria. Is voorstander van annexeren van het C-gebied van Judea en Samaria, waar ongeveer 400.000 Joodse settlers en 48.000 ‘Palestijnen’ wonen. Was medewerker van Netanyahu in de Likud.
• Shas, de ultra orthodoxe partij, die 11 zetels heeft.
• Dan is er een kans dat Netanyahu een van de meer linkse partijen vraagt, zodat er evenwicht komt tussen links en rechts. Of dat lukt is maar zeer de vraag.
Eind maart wacht Netanyahu een grote krachtproef: de Amerikaanse president Obama komt. Waarschijnlijk zal Obama Israël onder druk zetten om Iran niet aan te vallen en om onverantwoorde concessies te doen aan de ‘Palestijnen’.

Gods Hand
Het is wonderlijk te zien hoe Gods machtige Hand is op Israël. De vijanden van Israël worden, zoals zo vaak in de Bijbelse geschiedenis, in totale verwarring gebracht. Egypte en Syrië storten in. Libanon en Jordanië volgen. Hamas en de PLO staan nog steeds op voet van oorlog. Onbegrijpelijk, want ze hebben bijna alles gemeen: Hun religie, taal, onblusbare haat tegen Israël, het doel heel Israël in de zee te vegen, Arabische afkomst en fel antisemitisme. Waarschuwende oordelen van God gaan over de omliggende vijanden van Israël. Een tweede wonder is de vondst van gas en olie, waardoor Israël binnen een paar jaar de Arabische wereld van de energiemarkt zal verdringen. Hierover twee profetieën: ‘Tot u zal de rijkdom der zee zich wenden, het vermogen van de volken zal tot u komen’ (Jesaja 60:5). En: ‘Elk wapen dat tegen u gesmeed wordt, zal niets uitrichten’ (Jesaja 54:17). We zien nu al gedeeltelijke vervullingen. De wapens van oorlog, intifada, terrorisme en economische boycot hebben niets uitgericht. Zelfs het politieke wapen, het internationaal isoleren van Israël, loopt op niets uit, omdat veel landen op de olie en het gas van Israël afkomen.

Bibi aan Gods hand
We zien hoe God hand op Zijn volk is. ‘Israël op weg naar zijn rust’, profeteert Jeremia (21:2). God komt tot Zijn doel met Zijn volk. Laten we bidden dat de nieuwe regering van Israël in de geschiedenisboeken komt onder het kopje: ‘Bibi aan Gods hand’. En wij, wij zullen ‘Om Sions wil niet zwijgen’ (Jesaja 62:1).

Jan van Barneveld