Bewaard voor en door de verzoeking heen

Jef de Vriese • 93 - 2017 • Uitgave: 19
De christenen in Filadelfia hebben gehoor gegeven aan ‘Jezus’ woord van volharding’, dat wil zeggen aan Zijn oproep om vol te houden. Meermaals tijdens Zijn openbare leven heeft Jezus Zijn leerlingen op het hart gedrukt te blijven volharden tot het einde: Matteüs 10:22; 24:13 (= Marcus 13:13); Lucas 21:19. Volharden is meer dan het geloof behouden. Volharden betekent ook de boodschap ter harte nemen en ‘met volharding vrucht dragen’ (Lucas 8:15; zie ook Galaten 6:9).
De christenen hebben Jezus’ Woord bewaard, dus zal Jezus hen bewaren en beschermen tegen de schadelijke invloed van het uur van de verzoeking. In Johannes 17:15 bidt Jezus: “Ik vraag U niet dat U hen wegneemt uit de wereld, maar dat U hen voor de Boze bewaart.” Verzoeking zullen de Filadelfiërs moeten ondergaan, maar middenin die verzoeking is Christus daar om te verhinderen dat ze vallen! (Vgl. 1 Korintiërs 10:13)
Uit Openbaring 6:9-11 is het duidelijk dat er in de grote verdrukking christenen zullen zijn, martelaren die gedood werden. Lichamelijk zijn ze ten onder gegaan, maar geestelijk zijn ze bewaard (zie ook de geloofsgetuigen in Hebreeën 11:35-40). God bewaart voor de verdrukking, maar ook door verdrukking heen (zie bijvoorbeeld ook 7:3; 12:6).
Dat geldt ook voor je persoonlijk leven! Hij leidt je niet in verzoeking, want God kan door het kwade niet verzocht worden en Hij brengt ook niemand in verzoeking, maar Hij brengt je wel veilig door beproeving heen! Wie Hem liefheeft volhardt en ontvangt de kroon van het leven (Jakobus 1).

Jef De Vriese