Bevende bergen

Jan van Barneveld • 92 - 2016 • Uitgave: 13
‘De bergen beven voor Hem’ (Nahum 1:5)

De afgelopen maanden hebben opmerkelijk veel aardbevingen op verschillende plaatsen slachtoffers geëist, veel schade aangericht en schrik aangejaagd. Seismologen (aardbevingsdeskundigen) waarschuwen dat die aardbevingen meer zware aardbevingen aankondigen. Wat is er aan de hand? De Here Jezus zet aardbevingen nadrukkelijk in het rijtje van de weeën van de eindtijd. Ook adviseert Hij ons goed te letten op de tekenen van onze tijd. Dus gaan we na wat de Bijbel zegt over aardbevingen. Met name over de vijf grote aardbevingen uit Openbaring.

Een aardbeving ontstaat als delen van de aardkorst plotseling krachtig gaan schuiven. Kleine verschuivingen van ongeveer 3 cm per jaar komen overal voor. Hele continenten schuiven langzaam. Kleine verschuivingen gebeuren vooral langs de grote breuklijnen in de aardkorst. Bijvoorbeeld langs de San Andreasbreuk in Californië en de Syrisch-Afrikaanse Breuk die van Syrië door de Jordaanvallei en de Arava in de Negev tot ergens in Kenia loopt.
Soms schuiven die aardlagen nauwelijks en dan veroorzaakt dat grote spanningen diep onder de grond. Vooral langs die breuklijnen. Plotseling en onvoorspelbaar gaan die aardlagen dan ineens sterk schuiven en dat veroorzaakt een aardbeving. Gebeurt dat langs breuklijnen diep in de oceaan, dan kan zo’n onderzeese aardbeving een enorme vloedgolf veroorzaken, een tsunami. Naar aanleiding van de recente aardbevingen bij het eiland Kyushu in Zuid-Japan zijn daar tsunamiwaarschuwingen afgegeven.

Veel aardbevingen
De afgelopen maanden waren er opmerkelijk veel aardbevingen. In april in Ecuador met een grootte van 7,7 op de schaal van Richter en meer dan 200 doden. We noemden Japan al. Myanmar (Birma) werd half april getroffen door een zware aardbeving. We noemen alleen nog Alaska, Afghanistan, Guatemala, Israël en Mexico. Niet vermeld worden de honderden kleine naschokken die plaatselijke bewoners nog dagen schrik aanjagen en buiten de deur houden.

Voorspellingen
Seismologen waarschuwen al jaren dat in de VS binnenkort zeer zware aardbevingen zullen plaatsvinden. De normale langzame verschuivingen langs verschillende breuklijnen vinden de laatste jaren niet of nauwelijks plaats. Dus lopen onderaardse spanningen in de aardkorst zeer sterk op. Uitbarstingen kunnen niet uitblijven. Bovendien hebben seismologen ontdekt dat er een ruwe regelmaat is in het voorkomen van aardbevingen. Bestudeert men die regelmaat, dan zijn op sommige plaatsen aardbevingen al jaren ‘over tijd’. Zo staat het aardbevingscentrum onder Californië momenteel op uitbarsten. Een ander centrum in de VS heet de New Madridbreuk. Die aardschok is al 30 jaar over tijd. De seismoloog Roger Bilham van de Universiteit van Colorado verwacht op korte termijn minstens vier zware aardbevingen van 8 op de Richterschaal.

Israël
Ook Israël voelt regelmatig aardschokken. Rabbijnen zien dit als deel van ‘de weg van het komen van de Messias’. Wij zouden zeggen: ‘als eindtijdverschijnselen’. Vanaf het begin van de schepping was de mogelijkheid van aardbevingen er al. Maar de macht om die aardbevingen te doen uitbarsten is en blijft bij God. Hierbij spelen onze daden, ons gedrag en onze gebeden ook een rol. Ook in Israël zit men als het ware te wachten op een grote aardbeving. De laatste zware aardbeving vond in 1927 plaats (6.2 op de Richterschaal). Toen waren er ongeveer 300 slachtoffers.
Op 12 oktober 2015 was er diep in de Middellandse Zee een aardbeving van 6,4 op de Richterschaal die ook in Israël werd gevoeld. Rond de Dode Zee zijn regelmatig kleine aardschokken. Experts in Israël waarschuwen dat een aantal kleine aardbevingen vlak na elkaar meestal een grote aardbeving aankondigen. In dat stadium zit Israël nu. Niet alleen in Israël, maar op veel plaatsen in de wereld worden aardbevingen verwacht. Waarschuwingen van de HERE.

De HERE en aardbevingen
Toen de HERE neerdaalde naar de berg Sinai ‘beefde de berg zeer’ (Exodus 19:18). In Psalm 104:32 staat: ‘Ziet Hij de aarde aan dan beeft zij.’ In Psalm 18 dankt David voor al Gods hulp en reddingen. Van vers 7-20 gaat Davids danklied over in een apocalyptische beschrijving van de redding van Israël in de eindtijd. Toen er gebeden werd om hulp ‘dreunde en beefde de aarde en de grondvesten van de bergen sidderden.’ Jesaja bidt intensief voor Gods volk: ‘Och dat U de hemel scheurde, dat U neerdaalde, dat voor Uw aangezicht de bergen wankelden’ (Jesaja 64:1,2).
In de eindtijd zal Gog met zijn bendes Israël binnenvallen. De HERE zal ingrijpen waardoor ‘bergen zullen neerstorten, bergwanden vallen’ en er een tsunami komt (Ezechiël 38:20). Tijdens het sterven en de opstanding van de Here Jezus waren er aardbevingen. Veel aardbevingen in de eindtijd! Vandaar dat de profeet Nahum vol ontzag uitroept: ‘De bergen beven voor Hem.’ Als de Heer komt, beven de bergen!

Weeën en aardbevingen
Aardbevingen zijn één van de tekens van de weeën van de eindtijd. We leven nu in wat de Here Jezus noemt ‘het begin van de weeën’ (Matteüs 24:8). Rabbijnen spreken over ‘de weeën van de Messias’. Die ‘weeën’ lopen in Openbaring door tijdens al de oordelen. Die worden afgesloten door de grootste aardbeving die er ooit is geweest (Openbaring 16:18). De mensen verbergen zich in grotten. Rijken in de VS kopen luxueuze schuilplaatsen onder bergen. (Eindtijd is big business!) Doodsbang is men voor de ‘toorn van het Lam’.
De weeën gaan door en na vier bazuingerichten komen de laatste drie weeën (Openbaring 8:13). Dan, nadat onze gebeden voor de HERE God gebracht zijn, komt een tweede aardbeving (Openbaring 8:3-5). Denkt u erom, aardbevingen zijn ook waarschuwingen. In Openbaring 11 en 13 wordt onze aandacht op Israël gevestigd. Vooral op Jeruzalem dat dan gedeeltelijk bezet is. Twee getuigen waarschuwen niet alleen Israël, maar ook de mensheid. De opstandigheid van de mensen veroorzaakt weer ‘een grote aardbeving’ waardoor zevenduizend mensen omkomen en 1/10e deel van Jeruzalem instort (Openbaring 11:13). In de hemel klinkt er dan een indrukwekkende proclamatie van de 24 oudsten: ‘Wij danken U, Here God, Almachtige, die is en die was, dat U uw grote macht hebt opgenomen en het koningschap hebt aanvaard’ (Openbaring 11:17). Het eindoordeel wordt dan aangekondigd. De laatste, zevende bazuin wordt geblazen en de laatste reeks waarschuwende oordelen, de schaalgerichten, komt eraan. De laatste van deze zeven oordelen is de aardbeving die we hierboven al noemden’ (Openbaring 16:18).

En wij?
Er komen zeer zware aardbevingen aan. Zoals in 1960 in Chili (9,5 op de Richterschaal) met 5.000 doden. In 2011 in Japan (9,0) met ongeveer 19.000 doden. In 2015 in Nepal (7,8 en 7,4) met 7.500 doden; Alaska (9,2) en Sumatra (7,1). Ook wij als gemeente van de Here Jezus blijven waarschuwen. Wij wijzen met grote ernst de mensen op de genade van onze hemelse Vader en Zijn belofte dat ‘ieder die de Naam van de Here aanroept, behouden zal worden.’
Als u dit stuk over de bevende bergen gelezen hebt, zult u begrijpen dat er geroepen zal worden. De Here Jezus is een Verlosser die geen bidder laat staan.

Jan van Barneveld